Hlavní obsah

Běhat, když má žena své dny? V principu to nevadí, říká lékař

Markéta LyachováSport.cz
Aktualizováno

Běhat, či neběhat, když máte své dny? Je to jen a jen na vás. Každá žena se totiž s menstruačními bolestmi vypořádává jinak. Může ale běh při menstruaci ženskému organismu škodit?

Foto: Asics

Každá žena by měla běhání zvážit, pokud ji není příjemné.

Článek

„V principu běh nevadí," říká docent Antonín Pařízek, přední český gynekolog, porodník a také bývalý atlet. „Není ale optimální kvůli běhu posouvat menstruační cyklus tabletami."

Ženy často trpí bolestmi břicha. Mnoho běžkyň však uvádí, že vlivem lehkého běhu ustupují nebo dokonce mizí úplně – mírnější jsou i doprovodné neduhy jako jsou bolesti zad, migrény či změny nálad.

Běh může zmírnit bolesti podbřišku i díky endorfinu, tento hormon utišující bolest se při něm vyplavuje do těla.

Většina odborníků i laiků se však shoduje, že menstruace je období, kdy by běžkyně měly především poslouchat své tělo. „Ženy by měly hlavně dodržovat pitný režim a dbát na osobní hygienu," doplňuje ještě Pařízek.

V zásadě platí:
1) tělo se při běhu prohřeje
Při sportu začne cirkulovat krev, svaly se prohřejí a uvolní. Bolest zad i dělohy je pryč.
2) vyplaví se hormony
Endorfiny, serotonin. I tyto nám pomáhají zvládnout bolest.
3) zklidní se mysl
Mají na to vliv jednak právě hormony, jednak dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělala.
4) tělo rychleji splaskne
Rozproudí se lymfa a tělo se rychleji zbaví zadržené vody.

Pokud však trpíte opravdu velkými bolestmi, žádné vytrvalecké tréninky rozhodně neplánujte ‒ bude pro vás vhodnější chůze nebo zkuste zvládnout alespoň krátké úseky proložené chůzí. Tělu to rozhodně prospěje.

Sledujte ale své tělo v případě, že se vaše menstruace nedostaví. Ano, můžete čekat miminko – to je ta lepší zpráva. Amenorea je ta horší. Dlouhodobá absence menstruace u žen se objevuje většinou před menopauzou jako přirozená reakce na ztrátu ženských hormonů. Problém ale existuje i u mladých a zdravých dívek. Podle odhadů potkají poruchy menstruačního cyklu v některém období života až polovinu běžkyň.

Zůstanete-li během svých dnů raději doma, není důvod, abyste se kvůli tomu na sebe zlobily. Běhání je stav mysli. Budete-li se při něm cítit dobře, bude vás bavit. Pokud se na běh necítíte, není dobré zbytečně riskovat.

Běháte, když máte své dny?
Ano
75,6 %
Ne
22,3 %
Radím se s lékařem
2,1 %
Celkem hlasovalo 1128 čtenářů.

Reklama

Související témata: