Hlavní obsah

Čelila nejtěžší výzvě svého života, aniž se pohnula z místa

Kingston

Další světový rekord padl. A jeho vykonavatelka si za dvanáct hodin sáhla na nejhlubší dno. Byla to prý pro ni nejtěžší výzva života. A to má za sebou stomílový běžecký závod non-stop, etapové závody v poušti Marathon des Sables nebo ironman.

Foto: facebook S. Chan

Susie Chanová zná i mnohadenní dřinu v poušti.

Článek

Britská běžkyně Susie Chanová ustanovila nový světový rekord v běhu na pásu na 12 hodin. Mohlo by se zdát, že na takovém pobíhání nic moc není. Sami už jistě máte nějakou tu zkušenost s běžeckým pásem někde z fitka. Psychická trýzeň ale může mít tváří v tvář půldenní dřině nečekaně velké rozměry.

Za dvanáct hodin Chanová uběhla 110,3 kilometrů, což je v průměru zhruba 9,2 kilometrů za hodinu. Odečíst je ale třeba celkově 11 minut, které závodnice ztratila přestávkami na toaletu. I ty byly dosti komplikované, protože rekordní pokus se odehrával v laboratořích Kingston University a nejbližší toalety byly vzdáleny několik minut běhu. Na řadu tak přišla komora a kbelík.

Celý pokus byl přenášen živě po internetu a běžkyně rekordmanka tak mohla v reálném čase sledovat příspěvky svých podporovatelů a fanoušků. K závěrečným gratulacím se připojila i britská a světová rekordmanka Paula Radcliffe.

V knize rekordů byl zápis o nejdelší naběhané vzdálenosti na páse z loňského roku s hodnotou necelých 97 kilometrů. Ne vždy se ale v komerčním seznamu objevují opravdu nejlepší výkony. Ten ženský pro 12hodinovku na páse totiž ve skutečnosti činil 107,49 od Švédky Kristiny Palténové z roku 2013.

Pro zajímavost: Nejdelší trasa, která se kdy vůbec podařila nějakému člověku uběhnout za dvanáct hodin, činí přes 162 kilometrů. Oním rekordmanem je nepřekvapivě Yiannis Kouros.

Reklama

Související témata: