Hlavní obsah

Bez vody přijde smrt a pivo není iontový nápoj

Veronika BrabencováSport.cz

Voda je pro život nezbytná. Je důležitější než potrava, kterou můžeme bez větších problémů na několik dní vyloučit. Bez vody nastává smrt zhruba po 7 dnech. V těle dospělého jedince tvoří voda asi 50 – 60 % hmotnosti, záleží na stáří a pohlaví. Voda v organismu zajišťuje vstřebávání živin, iontů a vitaminů a vylučování zplodin látkové výměny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Obyčejná voda, zázrak a nutnost pro naše tělo.

Článek

Kolik vody denně potřebujeme?

Vodu přijímáme nápoji a potravou. Ztrácíme močí, potem, vydechováním a stolicí. Potřeba vody se zvyšuje při stoupající námaze, odpařováním tělesným povrchem (potem) a dýcháním. Množství přijaté vody za den závisí i na teplotě okolí, na tělesné námaze a skladbě jídelníčku. Při běžném režimu je doporučované množství 1,5 – 2,5 l vody denně.

Význam vody pro sportovce

Sportovci ztrácejí daleko více vody potem. Kolik, to záleží na teplotě okolí. V létě jsou ztráty vody daleko vyšší. Pro zjištění, kolik vody se ztratí během sportovního výkonu, je třeba se zvážit těsně před a po výkonu. Rozdíl se rovná množství vypocených tekutin. Toto množství je třeba vždy doplnit. Denní potřeba u sportovců je tak mnohdy daleko vyšší, než u nesportující populace. Nedostatečná hydratace se může projevit snížením sportovního výkonu, nevolností, bolestmi hlavy, desorientací, zvracením a v krajním případě i svalovými křečemi. Již ztráta vody odpovídající 2 % tělesné hmotnosti může negativně ovlivnit sportovní výkon. U sportovce při váze 80 kg jde o ztrátu 1,6 l vody, což lze vypotit v extrémních podmínkách (vysoká teplota okolí, nízká vlhkost a rychlejší proudění vzduchu) za zhruba jednu hodinu. Zároveň je třeba myslet i na to, že společně s vodou se potem ztrácí i minerály, především Na, Cl, K Mg.

Nedostatek vody
Při nedostatečném příjmu tekutin dochází k řadě negativních reakcí v organismu
Zahuštění krve a z toho vyplývající únava a bolesti hlavy
Vysušování sliznic, které jsou pak náchylnější k infekcím
Přetěžování ledvin, které musí tvořit příliš koncentrovanou moč
Špatná funkce trávicího systému a z toho vyplývající zácpa
Poruchy tonu pokožky
Přehřátí organismu, ke kterému může dojít při těžké práci nebo při vytrvalostním sportu v horkém počasí

Jak doplňovat tekutiny při sportu

Správná hydratace organismu začíná již několik hodin před sportovním výkonem. Je třeba se dobře předzásobit vodou zhruba 4 – 6 hodin dopředu. Těsně před sportovním výkonem je dobré vypít cca 300 – 400 ml vody. Toto množství ještě nezatíží žaludek, ale je dostatečné.

Během sportovního výkonu je třeba doplňovat tekutiny průběžně. Množství a složení nápoje závisí na délce a intenzitě cvičení. Při běhu do cca 1 hodiny stačí doplňovat samotnou vodu. Vypocené ionty v tomto případě stačíme doplnit stravou po výkonu. Při delším běhu je třeba doplňovat ztracené minerály a sacharidy jako zdroj energie. Toto vám pomůže oddálit únavu a prodloužit výkon.

Po sportovním výkonu je třeba dále doplňovat ztracené tekutiny a minerály v závislosti na délce a intenzitě běhu a na teplotě okolí. Potit se nepřestaneme přesně v okamžiku ukončení sportování, ale ještě nějakou dobu potom. Vodu doplníme vždy, minerály, jak už bylo řečeno buď jako součást nápoje nebo ve stravě .

Pro doplnění vody, minerálů a sacharidů lze použít některý z iontových nápojů. Je však třeba myslet na to, že ředit musíme tak, aby vznikl nápoj hypotonický, tedy takový, který má menší osmolalitu než vnitřní prostředí (má menší koncentraci iontů). Takto zajistíme nejlepší vstřebávání a tím doplnění potřebných látek.

A co alkohol, je vhodný pro doplnění tekutin?

Určitě ne. Pivo bývá označováno za iontový nápoj a proto vhodný pro doplnění tekutin po sportu. Bohužel to tak není. V první řadě obsahuje alkohol, který má diuretický účinek, zvyšuje tvorbu moče. Toto po sportovním výkonu není zrovna žádoucí, potřebujeme vodu doplnit, ne vyloučit. I obsah Na, který nám nejlépe pomůže vodu v organismu zadržet, není v pivu dostatečný. Pivo proto není vhodný nápoj pro doplnění tekutin po sportu.

Správný pitný režim je pro sportovce velmi důležitý. Zlepšuje sportovní výkon a zajišťuje dobré zdraví sportovce. Naopak nesprávným pitným režimem můžeme mnohé pokazit. Proto je třeba myslet na to, že pro zlepšení vašeho sportovního výkonu není třeba jen kvalitního sportovního vybavení, ale i správné stravovací návyky a kvalitní pitný režim.

Veronika Brabencová
Vzdělání: 1. Lékařská fakulta Univerzity Karlovy. Věnuje se poradenství v oblasti výživy. Zabývá se snižováním i zvyšováním hmotnosti dospělých i dětí. Dále také stravováním chronicky nemocných a při různých druzích alergií, ozdravěním stávajícího jídelníčku jako prevence před nežádoucím přibýváním na váze v budoucnu, a také zkvalitněním stravování pro sportovce.

Reklama

Související témata: