Hlavní obsah

Hardcore trénink s pneumatikou: násobení tréninkového efektu

René KujanSport.cz

Minule jsme běhali po schodech i jinde se zátěžemi na rukou, na nohou i na zádech. Nebylo to příjemné, byla to dřina. A nic lepšího vás nečeká ani v tomto díle. Proběhneme se tentokrát s pneumatikou. Pro začátek bude stačit, když si od dědečka půjčíte kolo z jeho fiatky Punto. Dáme tomu chvíli čas, než si do zemědělského družstva půjdeme vyžádat nějaké to méně využívané zadní kolo od traktoru.

Hardcore trénink, díl druhý: Běhání s pneumatikouVideo: Sport.cz

 
Článek

Pneumatika sama o sobě nebude stačit. Sehnat si musíme nějaký bytelnější opasek, co něco vydrží. Zkuste třeba ten, co nosíte do posilovny na zpevnění zad při zvedání větších zátěží nebo si kupte něco fortelného v army-shopu. Dobrou službu může udělat i polstrovaný bederní pás od vyřazeného batohu.

Pak si ještě v outdoorovém kšeftě pořídíme jednu dvě horolezecké karabiny a tři čtyři metry nějaké pevnější šňůry. Tu připevníme na opasek a na její vzdálenější konec přidáme karabinu. Dalších úprav netřeba, drátovou karabinu lehce zaháknete za vnitřní okraj pneumatiky ‒ a jde se na to!

Asfalt nade vše!

Jako terén je pro tento druh tréninku nejvýhodnější asfalt. Stará nepoužívaná cesta je ideální. Na ovál vás s takovým břemenem asi nikdo nepustí, ledaže by potřebovali na sportovišti vyorat první jarní brázdu. Mimo cesty si s pneumatikou moc neužijete, protože každá větší terénní nerovnost vás jednak vyhodí z rytmu, jednak nepříjemně převrací pneumatiku. A přijít domů celí od bláta a ještě s obtiskem pneumatiky na zádech, to opravdu nechcete.

Při běhu s pneumatikou si budete připadat podobně jako na lekci aqua-joggingu. Je to docela fuška a moc se u toho nehýbete z místa. A o to právě jde. Ztížené, neideální podmínky donutí svaly, plíce i celý kardiovaskulární systém ke zvýšenému výkonu. Tréninkový efekt se násobí, aerobní aktivita běhu se přesouvá na úroveň anaerobní dřiny.

Právě z těchto důvodů nezařazujte takový hardcore do svého tréninku více než jedenkrát do týdne. A další den si nedávejte těžký běžecký trénink, spíše něco lehčího v nepříliš závratných obrátkách.

Záda jsou v pohodě

Oproti zátěžím má pneumatika jednu neoddiskutovatelnou výhodu ‒ ačkoli zatíží tělo v podstatě velmi podobně, na vaši kostru nebude mít tak destruktivní vliv. Ušetříte kloubům zvýšenou zátěž při nárazech a otřesech a vaše záda si budou pneumatiku také pochvalovat. Páteř zůstane zatížena téměř stejně jako bez zátěží.

Kdybyste si ale vážně chtěli dát někdy do těla, lze pneumatiku a zátěže zkombinovat. Hodně zábavy a nezapomeňte - hlavní je pravidelnost a pozvolné zvyšování zátěže!

Předchozí díl:

Reklama