Hlavní obsah

Fast Foot: Schody, které ho málem stály život

Praha

Koho? Pro hledání odpovědi na tuto otázku si raději pusťte další díl seriálu o běhání. Protagonisté běhu po schodech byli tentokráte tři, nebo vlastně čtyři. S nasazením vlastního života, posledních energetických rezerv zdolávali jednotlivé stupně schodišť až k obávanému kyvadlu na pražské Letné.

Běh se zátěží do schodůVideo: Stream.cz

 
Článek

Schody jsou obecně pro běžecký trénink dobrá a prospěšná věc. Posílí se stehna, laktátová tolerance i duch. Krásně se naučíte zvedat kolena a trpět. Nohy začnou po pár schodech pálit jako čert a dech se zkracuje. Plíce by rády nasály mnohem více vzduchu, aby pomohly zásobit dodatečným kyslíkem trpící svalstvo, ale narazily na limity své roztažnosti. Začíná boj s vůlí.

Schody zařazujeme do tréninku pravidelně, nikoli však příliš často. Jednou za týden nám budou stačit. Zpočátku si zvolte nějaký úsek prudkého schodiště, který zdoláte za přibližně minutu až minutu a půl. Více zatím netřeba. Před výběhy se zahřejte na provozní teplotu například deseti minutami klusu. Počet opakování zpočátku může být osm až deset. Jednotlivé výběhy prokládejte lehkým klusem, na začátek třeba minutovým.

Čím více do tréninku dáte, tím více vám přinese. Dělejte ho naplno, intenzivně. Spěchejte ale pomalu. Nechte tělu čas a prostor se přizpůsobit a zátěž zvyšujte pozvolně. K tomu máte několik možností.

navyšovat počet opakování
prodlužovat délku výběhu
zkracovat dobu meziklusu
zvyšovat zátěž například pomocí závaží

Jednotlivé varianty lze kombinovat, ale znovu opakujeme: Přitvrzujte pozvolna a s rozmyslem. Za týden ze sebe ještě nikdy nikdo Ramba neudělal. Mnohem důležitější než si hned na začátku zatopit pořádně pod kotlem je pravidelnost a zase pravidelnost.

Na seběhanou na schodech!

Fast Foot - Škola běhu vychází každou středu na www.stream.cz.

Reklama

Související témata: