Hlavní obsah

Vyměňte své nezdravé závislosti za jednu zdravou: Běhejte!

Dušan Randák, küSport.cz

Na první dobrou mne napadají tato slova začínající na Z: zdraví, záda, zánět, zácpa, zmatenost a zombie. Všechno má něco společného s během, ne že ne. Běh má za následek zdraví, ale zároveň je třeba dbát o svá záda. Kdo běhá až moc, může si přivodit zánět ‒ třeba šlachy. Na zácpu funguje běh docela dobře. Prostě běháte tak dlouho, až se z toho ‒ zácpy zbavíte. A že jste trochu zmateni tou zombií? Ano, i v případě napadení zombiemi platí, že nejlepší obrana je útěk.

Foto: asics.com

Některým závislostem lze utéct. Jiné na vás číhají za rohem.

Článek

Nápadů na Z by bylo mnoho, Zorro mstitel by mohl vyprávět. Mohli jsme tady rozebrat každé z těch Z, které by nás napadlo. Ale pan doktor Randák řekl: Ne! Jsme u Apolináře, v Klinice adiktologie, jsme doslova závislí na závislostech, a tak se tedy budeme zabývat tím pro nás nejdůležitějším ‒ závislostí.

BĚŽECKÁ ABECEDA TROCHU JINAK - Časům, rychlostem, průměrům a dalším veličinám běžeckých výkonů se věnujeme v jiných rubrikách. Nesmíme ale opomenout ani psychické zdraví běžců. Na těchto stránkách budeme běhat takříkajíc pod dohledem psychiatra a maratónce v jedné osobě.

Z jako Závislost

Může člověk, lidská bytost vůbec existovat bez jakýchkoli závislostí? A bylo by něco takového vůbec z hlediska psychiatrie zdravé? Už od malička jsme přeci na něčem závislí. Na dudlíku, na svých oblíbených hračkách, na mamince, později třeba na žvýkací gumě či skotačení se svou přítelkyní. Každý z nás by jistě dokázal vyjmenovat přehršel takových věcí, které byly-li by mu odebrány, byl by krajně znepokojen, pobouřen a frustrován...

Závislost nemusí být pouze na nějaké látce. To může být také na nějakém rituálu, prostředí, osobě. A na nás samotných je, abychom posoudili, zda je pro nás zhoubná, škodlivá, či nikoli. A samozřejmě také na běhu si lze vypěstovat závislost.

Neznám žádného člověka, který by na něčem závislý nebyl. Kdybychom se u každého z nich dotkli nějakých těch jeho rituálů, libůstek, radostí, stereotypů, pravděpodobně bychom zjistili, že nějaké ty rysy závislostí určitě vykazují.

Dostáváme se tedy do paradoxní situace, že člověk bez závislostí by vlastně ani nebyl normální?

No, to je otázka. Já znám třeba i spoustu lidí, kteří jsou závislí na své nezávislosti. A v devadesátých letech byla takových lidí plná Praha. A třeba i v rámci své hudby ukazovali, jak strašně nezávislí jsou. Já bych ale nechtěl závislosti na jedné straně ani démonizovat, ale na druhé straně ani zlehčovat. V určitých segmentech osobnosti může být závislost velice škodlivá a limitující, velmi svazující. Zároveň si ale uvědomuji, že někdy jsou pro nás rituály, bez nichž se cítíme kupříkladu nesví, důležité. A přitom nemusí nijak zásadním způsobem zasahovat do našeho života běhu.

Co je v souvislosti se závislostí obzvláště nebezpečné, co je až patologické?

Osobnost závislá, to už je jistá porucha osobnosti. Objevuje se více u žen a představuje kromě jiného trvalé pasivní spoléhání na jiné osoby, které za nemocného mají činit rozhodnutí. Má strach z odmítnutí, trpí pocity bezmocnosti a neschopnosti, pasivně souhlasí s přáním jiných osob, je submisivní, bázlivý. Taková osoba není schopna činit běžná rozhodnutí bez porady, bez schválení lidmi pro ni důležitými. Já si dokáži představit, že když se taková osoba závislá rozběhá, začne si více vážit sebe sama, začne si věřit, že je něčeho schopna, začne jí růst sebehodnocení, sebedůvěra. A závislost na běhu tak pro ni může být dokonce léčivá.

Dušan Randák, známý psychiatr z Kliniky adiktologie VFN a 1. LF UK. Zabývá se léčbou závislostí na návykových látkách. Žije v Kralupech nad Vltavou a běhá maratóny.

Jak vlastně vznikají závislosti?

Já mám nejraději expozičně-dispoziční model vzniku, který říká, že každý máme nějaké dispozice a každý jsme něčemu exponovaní. Dispozice máme na úrovni biologické (dědičnost, neuromediátory), psychické, sociální, spirituální. A čím větší máme dispozice, tím méně stačí expozice na určité úrovni, abychom se závislými stali. Proto závislost může vzniknout v podstatě na čemkoli. Důležité ale je, aby nám to chování, jednání, látka zapadla jako klíč do zámku a přinášela nějaké zisky. Chování, jednání, užívání se opakuje, ritualizuje se a možná nám potom začne i škodit. Vždy je to otázka zisků a ztrát. A běhání je především o ziscích.

Další písmena běžecké abecedy: Technika jako dobrý sluha, nebo špatný pán?Ulevte si, jinak skončíte v ústavu!Vakcína proti trudomyslnosti

Reklama

Související témata: