Hlavní obsah

Učitel chemie proběhl USA. Padesát pokusů za dvanáct let

Kolik států mají Spojené státy americké, ví patrně každý. A pokud patříte mezi tyto znalce, můžete si zkusit dát v každém státě maratón. Kdo neví, o jaké číslo jde, tak věřte, že jde o numero padesát, tedy více než 2000 kilometrů celkem. A takového cíle nemusí dosáhnout jen profesionální běžec, ale třeba i muž s křídou, učitel jménem Jeffery Ward.

Foto: USA Today

Jeffery Ward v jednom z padesáti maratónkých cílů. Poslední byla Havaj.

Článek

„Než jsem se stal učitelem, byl jsem inženýrem a můj šéf běžel maratón v Londýně. Podíval jsem se do jeho maratónského zápisníku, a to byl moment, kdy jsem se rozběhl," řekl pro USA Today profesor chemie, který velkou výzvu započal v Pittsburghu.

Od té doby odstartovala jeho sportovní závislost. Na konci jednoho maratónu zahlédl běžce, kteří měli tričko se zkratkami států, a některé byly přeškrtnuté. Ward se dozvěděl, že jde o běžeckou skupinu „50 Marathoners Group". Pokud běžec absolvoval maratón v nejméně deseti státech USA, mohl být členem klubu.

„Tak vše začalo, viděl jsem tohle triko na jednom chlápkovi v Pittsburghu. Měl některé státy označené, chtěl jsem to zkusit a udělat to také," popsal učitel chemie své vnitřní pochody.

Roky běžely, Jeffery Ward také běžel, až doběhl do cíle. Dal padesát maratónů v padesáti státech USA. Poslední dokončil na Havaji. „Trvalo mi to dvanáct let, myslel jsem, že to zabere více času," řekl po skončení své odvážné mise Ward.

Zaběhnout dvaačtyřicet kilometrů není snadné, musíte trénovat, nejde o ojedinělý výstřel, ale dávku, která obsahuje padesát pokusů. Ale běžet není to nejobtížnější. „Nejtěžší na tom všem je logistika, výběr trasy, plánování cesty. Pokud jsem trénoval, tak běhat bylo snadné," pověděl Ward, který například cestoval do Myrtle Beach na únorový maratón, ale ten byl kvůli přívalu sněhu zrušen.

Všech padesát dostat pod čtyři hodiny

Američan celkem za svůj život uběhl pětasedmdesát maratónů. Všechny státy své země proběhl, ale on nekončí. „Asi ve dvaceti nebo pětadvaceti státech jsem zaběhl maratón pod čtyři hodiny. Ty, které nemám, se chci pokusit dostat pod čtyři hodiny, pokud mohu," představil Ward další běžecký cíl, po kterém se pokaždé těší na nejlepší část závodu. „Nejkrásnější je dokončit a dostat medaili."

Běžel na Aljašce, na Havaji, závody, které byly nezapomenutelné, ale ten nejpamátnější je a bude vždy maratón v Pittsburghu. Ward ho dokončil osmkrát. Pokaždé, když běžel ulicemi, viděl své studenty, kolegy, tady trénoval. „Nejdůležitější byl rok 2001, to byl první maratón, to nejde zapomenout," dodal běžecký šampión.

Kolik máte za sebou maratónů?
Méně než dva
76,3 %
Tři až pět
7,5 %
Šest až deset
4,2 %
Jedenáct až dvacet
2,6 %
Více než jedenadvacet
9,4 %
Celkem hlasovalo 1549 čtenářů.

Reklama