Hlavní obsah

Jen šest vteřin rozhodlo! Limit byl přitom 30 hodin

Praha

Bez nadsázky se stala zlatou tečkou závodu. Přitom se na ni čekalo několik hodin. Gunhild Swansonová protnula cíl v čase 29 hodin 59 minut a 54 sekund. Jen šest sekund pod třicetihodinovým limitem, který vymezuje Western States 100 Mile Endurance Run v Kalifornii. Proslulý závod, který má 161 kilometrů, zvládla rekordmanka v kategorii sedmdesát let plus.

Foto: Facebook: Western States Endurance Run

Profil závodu Western States Endurance Run

Článek
Fotogalerie

Aby stihla pomyslnou hranici, posledních 300 metrů sprintovala v čase 4:25 minuty na kilometr. Po takové dálce, čase, vyčerpání. Přesto to dokázala a stala se nejstarší ženou v historii závodu, která toto dokázala.

O co jde
Nejstarší a nejprestižnější závod kalifornským pohořím Sierra Nevada startuje ve Squaw Valley nedaleko místa konání olympijských her, které zde byly v roce 1960. Končí v Auburnu, také v Kalifornii. Ultramaratón vznikl v roce 1974 a účastní se ho běžci z celého světa.

„Chci být jako ona až vyrostu." „Neuvěřitelná námaha dostat čas pod třicet hodin." „Nikdy jsem neviděl takto někoho finišovat. Ona je pro mě hrdinka." „Neuvěřitelné." „Nepochybně inspirující." „Panečku. A to ještě špatně odbočila a téměř pět kilometrů si přidala." To jsou hlasy fanoušků a nadšenců, kteří ji gratulovali na facebooku pořadatele.

Nejrychleji tuto trať absolvoval Timothy Olson v roce 2012, potřeboval 14 hodin 46 minut a 44 sekund. Mezi ženami drží rekord Ellie Greenwoodová, která v témže roce zaběhla čas 16:47:19.

Kopce, seběhy, překonávání řeky, les. To vše jako kulisa. Dva kilometry před cílem se Swansonové dostalo podpory od přátel. Mezi nimi byl i Rob Krar, vítěz závodu. „Všichni na mě začali křičet a říkat, co mám dělat, polévali mě ledovou vodou. Řekli mi, že musím běžet, jak to je jen možné," popsala hrdinka část svého závodu pro irunfar.com.

Když nikdo nedoběhl

Časomíra se zastavila a ona se vešla do třiceti hodin. Úleva a štěstí na pár chvil potlačily vyčerpání. „Musela jsem mít největší úsměv na tváři, přísahám. Bylo to tak vzrušující, všichni na stadiónu na mě křičeli, bylo to prostě ohromující." byla šťastná nová rekordmanka.

Na start se letos postavilo 371 běžců, jen 254 doběhlo. Přitom v prvních třech sezónách měl závod jen jednoho účastníka. V roce 1975 nedoběhl ani ten.

Nástrahy této výzvy poznal v minulosti i populární Scott Jurek. V roce 1999 zde jako neznámý závodník zvítězil, ovládl stomílovou ťrať vedoucí kalifornským pohořím Sierra Nevada. Nakonec vyhrál sedmkrát v řadě.

Reklama