Hlavní obsah

TEST: Dámy, máme pro vás střevíčky bez tkaniček

Praha

Boty bez tkaniček? Tak k takovým vymoženostem jsem byla vždycky skeptická. Možná tento pocit pramení z mého dětství, kdy se začaly šířit boty na „sucháč“. Na běžné nošení, proč ne. Ale na běhání? Nic moc. Nové běžecké boty Reebok ZPump Fusion však nabízejí cosi jiného, i když mají tkaničky jen na ozdobu.

Foto: Petr Horník, Právo

Reebok ZPump Fusion.

Článek
Fotogalerie

O co jde?

Technologie Pump je založená na tom, že každý máme unikátní tvar chodidla a Reebok hledal způsob jak ušít boty na míru. Světlo světa spatřil vzduchový polštářek. Tento nový typ běžecké obuvi se může pochlubit uzavřenou, vzduchem vyplněnou dutinou, která po nafouknutí obemkne tvar nohy a vytvoří tak běžeckou botu přímo pro vás.

Princip nafukovacího svršku funguje spolehlivě a bota na noze příjemně sedí, nikde vás nic netlačí ani nepřekáží. Navíc designově vypadá skvěle.

Podrážky technologie ZPump Fusion jsou inspirovány pneumatikami s hodnocením Z, tedy těmi, které silná auta využívají při vysokých rychlostech. Hrany podrážek i jejich vzor zaručují výborné ovládání a kontrolu boty, což dodá sebevědomí každému běžci.

Celá bota drží dobře pohromadě, má totiž odlehčený a bezešvý obal, který běžcům poskytuje kontrolu nad botou a pohodlí při běhu.

Tři základní díly

Tradiční běžecké boty se často skládají až ze 40 různých částí, ZPump Fusion od Reeboku má pouze tři základní díly. To znamená, že se vaše noha nemusí prát s žádnými pevnými součástkami, které by omezovaly její pohyb. Každá ze tří částí se podílí na lepší přilnavosti boty, ale i na jejím snazším ovládání.

Najdou se však i nedostatky. S pumpičkou místo tkaniček si zpočátku musíte chvíli pohrát, než najdete tu správnou polohu pro vaši nohu. Boty se navíc příliš nehodí na trénink v terénu. Výrobce ale uvádí, že bota je vhodná na běh po městě na vzdálenost pět až deset kilometrů. Nezbývá než souhlasit, tlumící směs je totiž trochu tužší, než by bylo potřeba.

Technologie Pump se zrodila z podnikatelské vize v roce 1989. V Reeboku toužili poskytnout sportovcům něco jedinečného a rozhodli se, že se k tomu postaví čelem. Inženýři vzali tři naprosto nesouvisející věci: gumovou žárovku z monitoru přístroje měřícího krevní tlak, odvzdušňovací ventil z pneumatiky na kole a resuscitační IV vak. Z této kombinace nakonec dokázali stvořit pokrokový produkt a převratnou technologii, o níž neměl obuvnický svět do té doby ani tušení. Pokud máte zájem vyběhnout v těchto kráskách, cena se pohybuje okolo 2900 korun.

Také jsme testovali:

Reklama

Související témata: