Hlavní obsah

Nepodceňujte stravu, běžci. Poradíme a připomeneme mýty

Praha

Běhání, to není jen střídání levé a pravé. Bez zdravého stravování se daleko nedostanete. Proč se tedy na chvíli nezastavit a neříct si co a jak. Na tuto problematiku jsme oslovili poradce v oblasti sportovní výživy a prevence nemocí. „Mnoho lidí stravu podceňuje, poté dochází ke zhoršené regeneraci a někdy i zraněním,“ říká na úvod svého seriálu Jakub Podaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jablko? Proč ne.

Článek

Společně se budeme setkávat a rozebírat témata, která nám pomohou nastartovat metabolismus a vaši běžeckou dráhu. Chcete přeci běhat, ne? Pokud ano, jsem tu pro vás správně. O čem to tedy bude - běh, sport, výživa, regenerace a praktické rady.

Pokud si kladete otázku - ,,Čím začnu?" Najděte si vlastní „proč". Motor, který vás požene dál. Není důležité závodit, ale stanovit si cíl. Běh dokáže být vše, co si představíte a budete chtít. Je uvolňující, relaxační, jednoduchý, levný, nabíjející, úžasný, ale i náročný. Pro mě běh znamenal osvobození se od stereotypu a nalezení nových hodnot v životě.

Pojďme to však vzít od začátku. Motivaci máme vyřešenou. Oblečení si zajistíte. Nepřehánějte to moc. Důležité je dobře se cítit, a pokud to myslíte vážně, jděte se poradit s odborníky o výběru běžecké obuvi.

Mojí úlohou jako poradce v oblasti výživy je vám předat jiná základní moudra. První z nich je tolikrát omílaný pitný režim. Výživový specialista Pavel Kohout říká: „Minimum je 0,2 litru vody na kilogram živé váhy. S tímto množstvím tělo dokáže fungovat, ale žádné velké akce od něj nečekejte."

Strava a mýty
• Cholesterol je třeba odbourat z našeho jídelníčku. A ejhle. Naše tělo si jej samo syntetizuje. Není třeba ho odstranit, ale zamezit jeho ukládání v cévním systému. Udržujme naše cévy pružné a průchodné!
• Tuk je špatný. A v čem by se nám rozpustily vitamíny A,D,E,K? Mimochodem mnemotechnická na seznam vitamínů rozpustných v tucích? Zkratka ZADEK.
• Čerstvé ovoce versus zmražené. Mrkev skladovaná déle, jak tři dny na čerstvém vzduchu, ztratí 70 % vitamínů a minerálů.
• Nakonec ryby a omega 3. Pozor na chov v sádkách. Krmíme je kukuřicí a přidáváme barvivo, hormony a antibiotiky. Výživová hodnota není tedy taková, jakou bychom si představovali.

Pokud chcete výkon, dopřejte tělu více vody. Stejně tak jako když nebudou v hospodě proplachovat trubky, bude vám pivo chutnat? Když vážíte 70 kilo, pijte 2,8 litru, což je krásných 9 sklenic. Někteří by mohli namítnout, voda se přijímá i z jídla. O tom, kde je pravda, se budeme bavit už příště.

Novinkou v jídelníčku bude ovoce, zelenina, oříšky a semínka. Bez vlákniny můžeme přijímat potravy, co hrdlo ráčí, ale živina pro naše buňky z toho nebude. O přeměně potravin na živiny a jejich vstřebávání se budeme bavit při tvorbě „jídelníčku". Náš výkon je tvořen z 20 % tréninkem a z 80 % stravou. Mnoho lidí stravu naopak podceňuje, poté dochází ke zhoršené regeneraci a někdy i zraněním.

Kdy nefunguje fajfka Pepka námořníka

Důležitou složkou stravy pro lepší regeneraci je protein neboli bílkovina. Pamatujte si, jedná se o totéž. Je to palivo pro vaše nohy a svaly. Pepek námořník používal špenát. V pohádce to funguje, na běžce to nezabírá. Zkoušel jsem to. Pepek měl navíc fajfku, která mu vždy pomohla zažehnout špenátovou směs. Naše tělo využívá místo fajfky sacharidy. I na sacharidy nesmíme zapomenout.

Na kilogram váhy jich naše tělo potřebuje 4 - 6 gramů. Mé oblíbené téma. Vše co je sacharid, nemusí být sladké. Existuje také skupina skryté cukry. Nebojte se, dělají čest svému jménu a jsou opravdu skryté. Například pomerančový nektar, káva a minerální ochucené vody.

Pro dnešní den je toho dost. Příště se budeme dopodrobna věnovat pitému režimu. Dozvíte se, jak je to s kávou, alkoholem a mlékem.

Jakub Podaný a život
Od mala jsem trpěl atopickým ekzémem a alergií, ve 12 letech mi navíc doktorka zakázala sport. Zakulatil jsem se a pomalu začal baštit léky na alergii. Vynechal jsem z jídelníčku silné alergeny ořechy, jablka, poté další ovoce. Došel jsem až do fáze 4 měsíců pravidelného užívání léku na alergii. Vyzkoušel jsem mnoho kůr, ale bez výsledku. Jedl, pil a mazal na sebe ledasco. Před dvěma lety se mi do cesty dostal poradce v oblasti výživy. Po 3 měsících spolupráce nastal ústup ekzému, do roka jsem nebral léky na alergii. Je to skvělý pocit, když po sedmi letech opět ochutnáte jablko bez hrozby otoků, slzení a problémů s dýcháním.

Reklama