Hlavní obsah

Sparta - Pardubice 1:3Pardubice šokovaly Spartu a ukončily sérii třinácti porážek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Rolinek 0 : 1
31. Rousek 1 : 1
37. Hovorka 1 : 2
53. Hovorka 1 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Hokejisté Pardubic ukončili ve 30. kole extraligy sérii 13 porážek, když vyhráli na ledě Sparty 3:1. Pražané počtvrté za sebou nebodovali, před svými diváky nedosáhli na body dokonce pošesté v řadě. Dva góly Dynama, jež nepřipsalo body v deseti předchozíchh vystoupeních, dal Marek Hovorka, gól a dvě nahrávky stihl Tomáš Rolinek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Pardubic (zleva) Tomáš Rolinek, Rostislav Marosz, Marek Hovorka a Jacob Cardwell oslavují gól na 1:0 během utkání na Spartě.

Článek
Fotogalerie

Sparta začala výroční utkání ke 115 letům od založení klubu, které odehrála ve speciálních dresech, velmi vlažně. A poslední celek soutěže se tak s chutí chopil taktovky. Odvahu mu vedle jiného dodal gólem v začínající čtvrté minutě kapitán Rolinek. V sedmé minutě byl navíc blízko druhému gólu Marosz, ve velké šanci při první přesilovce ale ani na dva pokusy nedokázal překonat Machovského.

Až po deseti minutách, v nichž byli Pardubičtí lepším týmem, měl první příležitost domácích Pavelka, byla to ale jediná hrozby během úvodní početní výhody Sparty. Další přišla až díky Rouskovi v oslabení, na druhé straně měli Pražané velké štěstí po závaru před Machovským.

Na začátku druhé části se hosté ubránili při Poulíčkově vyloučení a po skončení jeho trestu se před nimi naopak otevřela obrovská příležitost, aby odskočili na rozdíl dvou branek. Po Buchtelem zamířil na trestnou lavici Smejkal a Východočeši hráli 100 vteřin pět na tři.

Možnosti ke zvýšení náskoku ale jako kdyby se zalekli a Machovský musel vytáhnout pouze jeden zákrok z kategorie velkých, když vychytal Poulíčka. Krátce po polovině zápasu se Sparta dočkala vyrovnání, když Rousek na hraně brankoviště přetlačil Trončinského a překonal Kacetla. Přihrávku si připsal Pech, který tak oslavil 800. zápas v extralize.

Pražanům rázem narostla křídla, jenže jejich elán neměl dlouhého trvání. Na konci 37. minuty totiž Sparta totálně propadla při vysunutém napadání, na útočné modré čáře číhající Rolinek posunul na Hovorku, který měl větší rychlost a v koncovce si s přehledem poradil i s Machovským.

Dění po druhé přestávce rozproudila krátká, ale svižná bitka mezi Formanem a Hollandem. Na konci 46. minuty ujel sparťanům Horký, domácí ale znovu zachránil Machovský.

Před polovinou třetího dějství pykal na čtyři minuty za faul vysokou holí Děrvuk, jenže i to bylo pro naprosto bezzubou Spartu málo. Její situaci navíc výrazně přitížilo další Hovorkovo sólo. Slovenský forvard sice tentokrát ranou z mezikruží neuspěl, dojel si ale u zadního hrazení Machovským vyražený puk a odrazem o domácího gólmana ho dostal do branky.

Snadno pochopitelné tak bylo gesto zmaru Machovského, jenž o konstrukci branky vzteky rozštípal svou hůl. Stav 3:1 byl pro hosty více než nadějný, závěr jim však zkomplikoval Kusý, který dostal na bodnutí koncem hole trest na pět minut a do konce utkání. Sparta hrála i dlouho power play, cestu ke gólu naděje však už nenašla.

30. kolo hokejové extraligy:
HC Sparta Praha - HC Dynamo Pardubice 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 31. Rousek (Pech, Jarůšek) - 4. Rolinek (Marosz, Cardwell), 37. Hovorka (Rolinek, Trončinský), 53. Hovorka (Rolinek). Rozhodčí: M. Sýkora, Jeřábek - Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 6:6, navíc Sill 10 min. - Kusý 5 min. + 10 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 11.997.
Sparta: Machovský - T. Pavelka, Blain, Delisle, Piskáček, De la Rose, Tomáš Dvořák, Košťálek - Forman, Klimek, Smejkal - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Rousek, Pech, Jarůšek - Beran, Sill, Jones. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.
Pardubice: Kacetl - Holland, J. Mikuš, Trončinský, Děrvuk, Cardwell, Budík - Hovorka, Marosz, Rolinek - Horký, Bubela, Kusý - P. Sýkora, Dušek, Skokan - Mandát, Poulíček, Perret. Trenéři: Lubina a Čáslava.

Reklama

Související témata: