Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 2:1Dvě penalty zachránily jarní sérii Sparty a přiblížily ji k Lize mistrů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Falta 0 : 1
72. Kanga (penalta) 1 : 1
77. Kanga (penalta) 2 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Dvě penalty v rozpětí pěti minut zachránily jarní sérii Sparty, která díky nim vyhrála šestý zápas v řadě. Na druhou Plzeň, která v pátek prohrála 1:2 v Teplicích, tak ztrácí už jen pět bodů a může tudíž zase pomýšlet na kvalifikaci o Ligu mistrů. Bez absentujícího kapitána Dočkala se Pražané v duelu 25. ligového kola dlouho hledali a nemohli najít recept na dobře organizovanou hru Olomouce, Kanga je však proměněnými pokutovými kopy zachránil.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Petr Ardeleanu zkoumá na videu situaci, ve které stoper Sigmy Vít Beneš zahrál ve vápně Olomouce rukou. Ardeleanu následně nařídil první pokutový kop pro Spartu.

Článek
Fotogalerie

Zraněný Dočkal chyběl víc, než Sparta předpokládala. Proti druhému nejlepšímu týmu ligového jara si sice v úvodní půlhodině vynutila územní převahu, ale zúročení se nedočkala. Kapitánova aktivita scházela, jeho nápady, přihrávky a schopnost organizovat hru a dát jí řád ještě víc.

Tetteh sice dvakrát ohrozil brankáře Buchtu, jenže míč z jeho hlavy mířil přímo do náruče gólmana Hanáků a balon vypálený v 30. minutě byl rovněž v jeho akčním rádiu. A protože i Frýdkova střela prosvištěla nad břevnem, přečkala Olomouc úvod střetnutí bez potíží a začala se sama osmělovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sigmy Olomouc oslavují vedoucí gól Hanáků na hřišti Sparty.

Z dobře organizované obrany vyrážela počátku k nesmělým, ale s přibývajícími minutami stále nebezpečnějším výpadům, protože poznávala, že domácí obrana je tentokrát zranitelná. Falta vysunutý Plškem si tím v posledních vteřinách první půle už jistý docela, takže se rozběhl k šestnáctce Pražanů a jeho přízemní střela zapadla přesně k tyči. Nita se po ní sice natahoval, ale na míč nedosáhl.

Ani v úvodu druhé půle očekávaný nápor Sparty nepřišel, naopak do jejích řad se začalo vkrádat stále víc zkažených přihrávek, zbytečně ztracených míčů a prohraných osobních soubojů. Narůstající nervozita také. Zvláště, když vyrovnávací gól Tetteha sudí Ardeleanu pro ofsajd neuznal a Karlsson ve víc než slibné šanci pálil vedle.

Převaha Sparty ovšem narůstala, takže na dlouhé minuty přitiskla hosty k Buchtově šestnáctce a ti se dostávali už jen sporadicky za půlící čáru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Guélor Kanga poté, co proti Olomouci proměnil první penaltu.

Nakonec ovšem domácí vysvobodila penalta nařízená s téměř tříminutovou prodlevou. Rozhodčí po reklamacích sparťanských hráčů u monitoru zjistil, že střela Chipcia skutečně trefila Benešovu ruku a na značku pokutového kopu ex post ukázal. Kanga se zhostil role exekutora zhostil úspěšně, aby si za čtyři minuty exekuci zopakoval. A zase s přehledem.

Tetteh se totiž skácel v šestnáctce a následoval druhý pokutový kop.

Sparta skóre z něho otočila, a když musel osm minut před koncem předčasně po druhé žluté kartě hostující Nešpor, k šestému jarnímu vítězství v řadě už s přehledem dokráčela.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 2:1 (0:1)
Branky: 72. a 77. Kanga obě z penalty - 45. Falta. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Fišer - Orel (video). ŽK: Frýdek, Costa, Štetina, Kanga - Houska, Sladký, Beneš, Nešpor, Plšek. ČK: 81. Nešpor Diváci: 11 307.
Sparta: Nita - Chipciu, Štetina, Costa, Hanousek - Hložek, Frýdek, Kanga, Sáček (59. Hašek), Karlsson (82. Zahustel) - Tetteh. Trenér: Ščasný.
Olomouc: Buchta - Sladký (85. Yunis), Beneš, Jemelka, Vepřek - Zahradníček, Houska, Kalvach, Plšek, Falta - Nešpor. Trenér: Jílek.

Reklama

Související témata: