Hlavní obsah

Janků ovládl kvalifikaci výškařů, Ton si nadával

BIRMINGHAM

Tomáš Janků se trochu bál nedávno zraněného stehenního svalu, ale mírnou bolest v sobotu utlumil prášky a ovládl kvalifikaci výškařů na halovém mistrovství Evropy v Birminghamu. Jako jediný překonal 230 cm na první pokus a potvrdil, že bude v neděli patřit mezi adepty na medaili. Nedařilo se Svatoslavu Tonovi, jenž skočil 224 cm a se soutěží se musel rozloučit.

Článek

"Čekal jsem, že to bude pro mě těžší, protože jsem cítil stehno, ale dopadlo to dobře," vykládal Janků spokojeně po kvalifikaci mezi novináři. Měl trochu strach, že 227 cm nebude na postup stačit, ale nakonec se mýlil. "Ten skok na 230 mě potěšil, zaplaťpánbůh," uvedl. Před finále však nechtěl spekulovat. "To se uvidí zítra, ale myslím, že to bude dobré," dodal.

V tyčkařském sektoru souběžně bojovala o postup do finále česká rekordmanka Kateřina Baďurová, ale nedařilo se jí. Výkon 440 cm stačil jen na desáté místo. "Byla jsem moc rychlá, ale nešlo mi to. Všechno jsem proletěla," prohlásila. Na třetí pokus si vzala nejtvrdší tyč v kariéře. "Ale už jsem to nezvládla," řekla.

Po očku sledovala svého přítele Janků, viděla jeho úspěšný poslední pokus. "To bylo skvělé," chválila tyčkařka, ale přesto se jí po chvíli objevily v očích slzy. "I já jsem se na ni díval, třebaže jsem to od ní měl zakázané," přiznal Janků.

Pro ostré slovo nešel daleko Svatoslav Ton. Třebaže cítil formu, rozhodil ho rozběh z klopené zatáčky. "Klidně to tam napište," rozčiloval se, když před novináři sprostě klel. "Běží se z kopce a rozhodilo mě to. Neukočíroval jsem to. Byl jsem moc rychlý," láteřil. Chyběl mu i osobní kouč Jaroslav Kovář. "Mrzí mě to," dodal obhájce sedmého místa z Madridu.

Reklama

Související témata: