Hlavní obsah

Bauer skončil v maratónu pátý, vyhrál Hjelmeset

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil na závěr mistrovství světa v Sapporu pátý na klasické padesátce. Závod s hromadným startem v neděli vyhrál Nor Odd-Björn Hjelmeset před krajanem Frodem Estilem a Němcem Jensem Filbrichem. Bauer ztratil šanci na medaili až v závěru, za bronzovým Filbrichem zaostal o necelých devět sekund.

Článek

V čele závodu dlouho jela početná skupina lyžařů. V ní se v popředí pohyboval Bauer, naopak až na jejím chvostu běžel Martin Koukal. Mistr světa z volné padesátky v roce 2003 ztratil na dvacátém kilometru kontakt se špicí a nakonec dojel s bezmála šestiminutovou ztrátou jednadvacátý. "Můj výkon nebyl špatný, ale s mými lyžemi jsem nemohl jet rychleji. Štve mě to. Od desátého kilometru jsem se z nich neodrazil a musel jezdit hlavně soupaž stylem. Soupeřům jsem vždycky z kopce odjel, a oni mě za chvíli dojeli," řekl po závodě Koukal novinářům.

Stříbrný olympijský medailista z Turína Bauer se v polovině závodu začal pohybovat v čele a pomáhal udávat tempo, které skupinu roztrhalo. Patnáct kilometrů před cílem v ní měl už jen osm soupeřů. Na rozdíl od Koukala měl Bauer lyže od servismana Fouska výborně připravené, ale ještě ráno před startem se rozhodoval, zda závod vůbec pojede. Začalo ho bolet v krku, přesto se nakonec s doktorem Koldovským domluvil, že maratón riskne.

Hjelmeset počkal na krajana

"Chtěl jsem si ale držet své tempo," řekl Bauer, jenž se snažil v kopcích o nástupy a na 45. kilometru odjel společně s obhájcem bronzové medaile z Oberstdorfu Hjelmesetem. "Myslel jsem si, že bude spolupracovat a odjedeme soupeřům. Považoval jsem tuto akci za rozhodující. Hjelmeset se ale rozhodl počkat na svého krajana Estila," posteskl si Bauer. Proto se vzápětí na stadionu na vedoucí duo dotáhla německá dvojice Filbrich, Tobias Angerer a vedoucí čtveřice vjela do závěrečného okruhu. Začalo se opět taktizovat a záhy čelo dostihl i obhájce titulu Estil.

Norové nastoupili v závěrečném stoupání na nejvyšší bod trati, kde naopak Bauer přešel prakticky do chůze a propadl se mimo medailové pozice. Ve finiši už se nedokázal dotáhnout ani na německé soupeře před sebou a skončil pátý. O dvě místa tak vylepšil umístění z úvodního skiatlonu. Hned za ním dojel Slovák Martin Bajčičák. "V některých chvílích jsme na jedněch lyžích jeli dva. Filbrich mi neustále šlapal na patky. Snažil jsem se jet i ve vedlejší stopě, chtěl jsem ještě jednou zaútočit. Ale v posledních stovkách metrů za to vzali všichni. Asi kilometr před cílem jsem už věděl, že by museli stát při mně všichni svatí, abych dojel na medaili," dodal Bauer.

O zlatu se rozhodlo až v cílové rovince. Ve finiši měl nakonec více sil Hjelmeset, který vyhrál s náskokem čtyř desetin sekundy. V 35 letech se tak dočkal životního úspěchu, z individuálních závodů na velkých akcích měl zatím jen bronzové medaile. Nezabránily mu v něm ani technické problémy s lyží, kterou musel v průběhu závodu bleskově vyměnit.

Italům maratón nevyšel

Maratón vůbec nevyšel italským lyžařům. Do cíle dojel pouze loňský olympijský vítěz na této trati z Turína Giorgio di Centa, který ale skončil až na 33. místě se ztrátou více než deseti minut na vítěze. Další dva Italové Valerio Checchi a Fabio Santus vzdali a Pietro Piller Cottrer vůbec nenastoupil na start.

Útok na medaili nevyšel ani norskému běžci Andersi Auklandovi, který se chystal v Sapporu pouze na dnešní disciplínu. Aukland neudržel kontakt s nejlepší skupinou a dojel až šestnáctý.

Výsledky - maratón 50 km:
1. Hjelmeset 2:20:12,6 h, 2. Estil (oba Nor.) +0,4 s, 3. Filbrich +4,5, 4. Angerer (oba Něm.) +10,5, 5. Bauer (ČR) +13,1, 6. Bajčičák (Slov.) +41, ...21. Koukal (ČR) +5:51,4 min.
Konečné medailové pořadí zemí (po 18 závodech):
zlatostříbrobronz
1.Norsko547
2.Finsko512
3.Německo243
4.Rusko130
5.Česko111
6.Švýcarsko110
7.Itálie102
8.Rakousko101
9.Polsko100
10.Švédsko011
11.Slovinsko010
USA010
Bělorusko010
14.Japonsko001

Reklama