Hlavní obsah

Hokejovou reprezentaci opustila pětice hráčů

PRAHA

Tři obránce a dva útočníky vyřadil v sobotu trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik z výběru připravujícího se na mistrovství světa. Do Moskvy se určitě nepodívají zadáci Karel Pilař, Tomáš Žižka, Lukáš Zíb a útočníci Ladislav Kohn a Josef Straka. K zúžení kádru došlo krátce po skončení posledního přípravného zápasu před šampionátem, ve kterém národní tým v Praze porazil Finsko.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Alois Hadamczik vyřadil z kádru po utkání s Finskem pět hráčů.

Článek

"Jsou to nepříjemné věci. Je to hodně těžké. Především, když se vyřazují hráči postupně," řekl Hadamczik novinářům. Kouč měl téměř jasno o svém rozhodnutí už dávno před dnešní generálkou na šampionát s Finskem. "Není to o jednom utkání, je to o dlouhodobém sledování."

Největší naději setrvat stále v kádru měl podle všeho centr Josef Straka, který se stal v dresu Lukko Rauma druhým nejproduktivnějším hráčem finské ligy. Od listopadového Karjala Cupu byl pravidelným účastníkem turnajů Euro Hockey Tour. "Pro mne to bylo nejtěžší rozhodnutí. Nakonec jsme se přiklonili k tomu, že centr čtvrté lajny potřebuje více defenzivní schopnosti. Přiklonili jsme se na stranu Jirky Novotného. Má zkušenosti z NHL, návyky k bránění," navázal Hadamczik.

Sraz v pondělí

Zatímco pro Straku, slávistu Žižku, libereckého Zíba a Kohna z finského Espoo zhasla naděje na premiérovou účast na světovém šampionátu, Pilař má bohatší zkušenosti. Mistr světa z Německa z roku 2001 prožil podobné zklamání i před dvěma roky, kdy ho nevzal do Vídně kouč Vladimír Růžička. Po problémech se srdcem odehrál Pilař v této sezóně jen jedenáct utkání a to zřejmě rozhodlo.

"Na to, jakou prodělal nemoc a jak krátce trénuje, odvedl velice kvalitní výkony," zhodnotil Hadamczik dvě Pilařova vystoupení proti Finsku. "Když si ale představíme, že máme před sebou náročný turnaj, tak jsme se obávali, že u něj bude nastupovat únava."

V současné době má Hadamczik v kádru tři brankáře, osm obránců a čtrnáct útočníků. V takovém poměru bude i závěrečná nominace, ale jména se mohou změnit po dalším posílení z NHL. Nadějně se jeví účast beka Marka Židlického z Nashvillu. "Ještě se může jeden až tři hráči připojit," řekl Hadamczik.

Rovněž má téměř jasno o tom, kdo by pak z kádru vypadl. "Z devětadevadesáti procent jsme rozhodnutí. Hráčům to ale neříkáme. Sledovali by pak teletext a nesoustředili by se na trénink. Navíc může dojít k nějakému zranění," dodal kouč. Tým se sejde opět po nedělní pauze v pondělí v 17:00 na srazu v pražské T-Mobile Aréně.

Kádr českých hokejistů pro přípravu na mistrovství světa v Praze:
Brankáři: Roman Čechmánek (Třinec), Adam Svoboda (Slavia Praha), Marek Pinc (Vítkovice),
obránci: Miroslav Blaťák (Mora/Švéd.), Rostislav Klesla (Columbus/NHL), Radek Hamr (Kloten/Švýc.), Jan Platil (CSKA Moskva/Rus.), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Michal Barinka (Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice),
útočníci: Petr Sýkora, Tomáš Rolinek (oba Pardubice), Petr Hubáček, Zbyněk Irgl (oba Vítkovice), Jaroslav Hlinka (Sparta Praha), Jaroslav Bednář (Slavia Praha), Jiří Novotný (Washington/NHL), Jaroslav Balaštík (HV 71/Švéd.), Petr Tenkrát (Boston/NHL), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus.), David Výborný (Columbus/NHL), Rostislav Olesz (Florida/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Petr Čajánek (St. Louis/NHL).

Reklama