Hlavní obsah

Anglie musí zvítězit v Estonsku

Estonsko se nachází na samém chvostu kvalifikační skupiny E a stejně jako poslední Andora nezískalo zatím ani jeden bod. Čtvrtá Anglie jich sice vybojovala jedenáct, ale na první Chorvatsko ztrácí bodů pět a na druhé Rusko tři. Třetí pozici drží se 14 body Izrael, ale ten společně s Makedonií odehrál již sedm zápasů.

Článek

Domácí v celé kvalifikaci nejenom že nezískali ani bod, ale nepodařilo se jim vstřelit ani jedinou branku. Do úvodu bojů o EURO 2008 vstoupil 110. tým světa - Estonsko - dvěma domácími porážkami 0:1 s Izraelem a Makedonií. V Rusku prohrálo 0:2 a stejným výsledkem ve prospěch Ruska skončil i první jarní zápas tentokrát v Talinu. Zatím největší porážku utrpěli svěřenci holandského kouče Jelle Goese na konci března v Izraeli, kde prohráli 0:4.

V sobotním zápase prohráli s lídrem skupiny z Chorvatska nejtěsnějším možným výsledkem. Výborný výkon předvedl estonský záložník Klavan, který dnes na hřišti nebude chybět narozdíl od estonského fotbalisty roku 2006 - Raia Piiroji. Obránce Fredrikstad FK nepustí do hry karetní trest. „Je velmi obtížné odehrát dva náročné zápasy ve čtyřech dnech, ale do dnešního utkání dáme všechno,“ dodává trenér Jelle Goes.

Hosté prožívají herní krizi, kterou odstartoval zápas z úvodu října loňského roku, kdy pouze remizovali doma s Makedonií. V dalším zápase prohrálo mužstvo Albionu 0:2 v Chorvatsku. Skóre pečetil nešťastným gólem Gary Neville, jehož zpětnou přihrávku nezpracoval brankář Robinson. V prvním jarním zápase Anglie uhrála pouze bezbrankovou remízu v Izraeli. Alespoň částečně si hosté spravili chuť povinnou výhrou v Andoře 3:0.

Na pravém kraji obrany by se dnes mohl představit Kieron Dyier, který nahradí na této pozici Jamieho Carraghera. Ten se přesune na střed obrany vedle Johna Terryho, který se sice lehce zranil v pátečním přátelském utkání proti Brazílii, ale měl by být v pořádku. Kouč Steve McLaren se musí rozhodnout, zda na levý kraj obrany nasadí Nickyho Shoreye z Readingu, nebo uzdraveného Wayna Bridge, který měl poraněnou kyčel. Owen Hargreaves je zraněný, a tak v záloze znovu nastoupí duo Lampard - Gerrard, doplňované ze stran o Joe Cola a Davida Beckhama. Alan Smith se zranil v přátelském zápase s Brazílií a v útoku se proto nejspíš představí dvojice Michael Owen - Peter Crouch.

„David Beckham v každém zápase hrozí svými centry do vápna, které mohou kdykoliv skončit gólem,“ říká o navrátilci do reprezentace Frank Lampard. „Na mezinárodní úrovni je každý zápas těžký, obzvlášť pokud hrajete venku. Jestliže hráči předvedou stejný výkon jako proti Andoře či Brazílii, tak bychom měli zvítězit,“ dodává trenér McLaren, jehož by další ztráta bodů nejspíš stála místo kouče.

Estonsko je v celku pochopitelně jasným outsiderem dnešního utkání a žádné překvapení se od něj nečeká. Na jeho vítězství vypsala sázková kancelář bwin vysoký kurs 10.50. Bookmakeři naopak věří, že Anglie potvrdí zlepšující se formu a vyhraje v kursu 1.20. Na remízu byl vypsán kurs 5.75.

Reklama