Hlavní obsah

Vaidišová promarnila tři mečboly a ve Wimbledonu dohrála

Tenistka Nicole Vaidišová se ve čtvrtek rozloučila s grandslamovým Wimbledonem. Česká hráčka měla ve čtvrtfinálovém duelu s Anou Ivanovičovou ze Srbska na dosah postup do semifinále, ve třetím setu ale promarnila tři mečboly a nakonec rozhodující sadu prohrála. Posledním českým zástupcem ve dvouhrách tak zůstává Tomáš Berdych, který si v osmifinále poradil s Jonasem Björkmanem ze Švédska.

Článek

Česká fedcupová reprezentantka se po zápase nijak nešetřila: "Já jsem si to určitě prohrála sama. Určitě jsem měla na to vyhrát, byla jsem podle mě na kurtu lepší." O své soupeřce řekla, že je skvělá hráčka. "Já jsem měla své šance, a nevyužila jsem je. A tenis je o tom, že šance využijete."

Vyřazení pro ni bylo obrovským zklamáním, novináři na ni museli dlouho čekat. "Prostě nejsem schopná teď myslet na nic jiného... Být tak blízko semifinále grandslamu, a neudělat to, člověka samozřejmě zklame." Vaidišová ale ví, že se ze špatné nálady dostane brzy. "Vyspím se a bude to dobré. Je to přeci jenom sport, nebudu z toho dělat tragédii."

Nyní chce jet domů a být s rodinou. "Teď je ještě těžké vidět to pozitivně, ale myslím, až se vyspím, tak budu ráda, jak jsem se tady dostala daleko."

Přeháňka ji nerozhodila 

Vaidišová přitom zahájila utkání lépe. Nejdůležitější krok k zisku první sady udělala hned v prvním gamu, v němž vzala své o rok starší soupeřce servis. Brejk si udržela, nerozhodila ji ani krátká dešťová přeháňka za stavu 4:3 a set za 40 minut získala.

V úvodu druhé sady si pak obě teenagerky vzaly podání, nicméně rozhodující brejk se podařil Ivanovičové v šesté hře. V následujícím průběhu setu Vaidišová chybovala, její hra byla rozháraná a po další ztrátě podání finalistka nedávného Roland Garros sadu vyhrála 6:2.

Vaidišová okamžitě po ztrátě sady odešla na několik minut z dvorce a vrátila se opět soustředěná a sebevědomá. V třetí hře se pak její lepší pohoda projevila ziskem soupeřčina servisu. Čtrnáctá nasazená Češka se pak mohla opřít o své podání a držela si v souboji s papírovou favoritku stále náskok.

Její pád však paradoxně začal za stavu 5:3 při podání šesté nasazené Srbky, kdy si vypracovala celkem tři mečboly. Ani jeden však neproměnila, naopak sama poté podání ztratila a Ivanovičové se podařilo následně otočit až na 6:5.

Vaidišová při podání na udržení v zápase riskovala, jeden mečbol ještě odvrátila, ale poté, co se při shodě míček z voleje překulil zpátky na její stranu, darovala při druhém mečbolu soupeřce vítězství svou šestou dvojchybou v zápase.

Česká tenistka tak nevyužila šanci zahrát si semifinále už na třetím grandslamovém turnaji. Dosud postoupila mezi nejlepší čtyři letos v Austrálii a loni v Paříži.

Berdych nadělil soupeři dva 'kanáry'

Berdych vědom si role mírného favorita vstoupil do utkání rázně a hned ve třetí hře prolomil Björkmanův servis. Brejk si poté udržel po zbytek setu, který za 40 minut získal 6:4.

V druhé sadě sledovala hrstka diváků na kurtu číslo osmnáct Berdychovu exhibici. Tu předznamenal už první game, v němž sice český daviscupový reprezentant prohrával při soupeřově podání 15:40, dokázal však vývoj otočit a podání devatenáctého nasazeného Švéda získal. Pětatřicetiletý Björkman poté úplně "odešel" a za 23 minut dostal od sebevědomě hrajícího Čecha "kanára".

Loňského semifinalistu Björkmana ovšem potupný výsledek nezlomil a v následující sadě už sehrál vyrovnanou partii. Berdych měl stejně jako v prvním setu ve třetí hře šanci na brejk, ale ani jednu ze čtyř možností nevyužil. A protože ani Švédovi se nepodařilo poprvé Berdychovo podání získat, rozhodovalo se ve zkrácené hře.

Ta se měla podle papírových předpokladů stát jasnou kořistí mladého Čecha, neboť dosavadních šest tie-breaků ve Wimbledonu vyhrál, ale také kvůli dvěma dvojchybám nakonec tuto zkrácenou hru ztratil 6:8.

Ve čtvrté sadě zápas dnes poprvé přerušil déšť, nicméně ještě před zhruba čtvrthodinovou přestávkou stačil Berdych vzít soupeři podání a ujal se vedení 2:0. Poté už měl zbytek zápasu podobný scénář jako druhý set - český tenista ani tentokrát neztratil svůj servis, naopak údery k postranním čarám rozběhával Björkmana a zápas ukončil přesným bekhendem při jeho podání. Nejstaršího hráče turnaje tak vyprovodil s dvěma "kanáry".

Berdych dnešním postupem napodobil loňskou čtvrtfinálovou účast krajana Radka Štěpánka, jehož následně vyřadil právě Björkman. O semifinále bude sedmý nasazený bojovat se Španělem Rafaelem Nadalem, který vyřadil Michaila Južného z Ruska.

Čeští tenisté ve Wimbledonu
Muži
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (7-ČR) - Björkman (19-Švéd.) 6:4, 6:0, 6:7 (6:8), 6:0.
Čtyřhra - 2. kolo:
Dlouhý, Vízner (9-ČR) - Čermák, Friedl (ČR) 6:4, 3:6, 2:6, 7:6 (7:5), 7:5.
Čtyřhra - 3. kolo:
Levy, Ram (Izr./USA) - Becker, Pála (Něm./ČR) 6:3, 5:7, 6:2, 3:6, 6:2.
Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Jankovičová (6-Srb.) - Vaidišová (14-ČR) 4:6, 6:2, 7:5.
Semifinálové dvojice: Heninová (1-Belg.) - Bartoliová (18-Fr.), V. Williamsová - Ivanovičová.
Čtyřhra - 3. kolo:
Peschkeová, Stubbsová (5-ČR/Austr.) - Krajicková, A. Radwaňská (Niz./Pol.) 6:2, 5:7, 6:2.
Juniorky
Dvouhra - 2. kolo:
Vaňková (ČR) - Hofmanová (5-Rak.) 6:1, 6:7 (4:7), 10:6, Kvitová (8-ČR) - Gordová (Arg.) 6:2, 6:1.
Ostatní výsledky najdete zde.

Reklama