Hlavní obsah

Sázky na hokej dnes otevře Český pohár

Po čtyřech letech půstu se v Česku bude hrát opět letní hokejový turnaj. Ten dnes odstartuje dvěma zápasy; Slavia hraje se Znojmem a Sparta v repríze semifinále loňského play-off přivítá Liberec.

Článek

Nově zrozený Pohár absolvuje hned 16 mužstev - 14 extraligových klubů doplní Vsetín a Chomutov. Turnaj neslouží pouze k přípravě, ale přináší i finance - každý ze zúčastněných obdrží prémii 100 tisíc Kč. Finalisté navíc získají 200 tisíc navrch a vítěz prémii v hodnotě půl milionu korun českých. Systém turnaje je jednoduchý - ve čtyřech skupinách se střetne každý s každým a to hned dvakrát (doma a venku). Vítězství přinese mužstvu 3 body do tabulky, výhra v prodloužení 2 a prohra v nastaveném čase 1 bod. Nerozhodne-li se ani v prodloužení, pak přicházejí na řadu samostatné nájezdy. Výhodu domácího prostředí v semifinále a finále bude mít lépe umístěný celek v loňském ročníku Extraligy.

Úvodní zápas dnes obstarají celky Sparty a Liberce. Kádr loňského mistra prošel po zisku titulu docela značnou přestavbou. Do Holešovic se stěhovali Havel z Kladna, Melichárek z Trenčína, Nedvěd z Edmontonu, Štefl ze Vsetína, Švagrovský z Arizony (CHL), Vojta z Ottawy (OHL) a Vaic z Liberca, pro něhož bude mít dnešní utkání jistě pikantní náboj. Hodně hráčů však sparťanské řady i opustilo; v dresu mistra se už proti Liberci neobjeví Marek, Přikryl, Hlaváč, Hlinka, Kratěna, Benýšek, Rob, Salfický, Stehlík a Vrbata. To je jistě velké oslabení a Spartu tak čeká kupa práce, aby postavila opět výběr, který bude bojovat o další titul.

Mezi klíčové posily se jistě řadí slovenský kanonýr Lubomír Vaic, který po třech letech opustil Liberec, aby ve Spartě nahradil Jaroslava Hlinku. „Na Liberec budu určitě vzpomínat jenom v dobrém. Prožil jsem tam tři nejkrásnější roky, nejen co se hokeje týče, ale i života, narodila se nám dcera. Bylo to výborné prostředí,“ řekla nová sparťanská akvizice. „Lidé, trenéři i funkcionáři jistě očekávají, že Sparta bude hrát opět na špici tabulky a já pevně věřím ve výborné výkony celého týmu,“ dodává.

Jeho starý klub rovněž prošel zemětřesením. Po změně hlavního trenéra, jímž se stal Slovák Dušan Gregor, odešli z mužstva už zmiňovaný Vaic, dále Podkonický, Tomajko, Čutta, Stejskal, Nevyhoštený, Falta, Bárta, Vach a Pajič. Liberec však ani na nákupech nešetřil; barvy Tygrů budou v letošní sezoně hájit Hunkes z Lahti, Nedorost z Budějovíc, Kašpařík ze Zlína a Vantuch z Lethbbridge (WHL). Novici v sestavě jsou dále Fikrt, Stejskal, Falta, Tomíček a Holub.

V úvodních utkáních Poháru by však měl týmu chybět Václav Pletka, zotavující se stále po zranění kolene. Výhodu ale má Liberec v tom, že má za sebou narozdíl od Sparty už první přátelské utkání, které odehrál na ledě Kladna. Se Středočechy prohrál 3:4, když se za Tygry trefil dvakrát Petr Šachl a jednou Tomáš Klimenta.

Utkání má i přesto favorita v podobě domácího mužstva, na které si můžete vsadit u společnosti bwin s kursem 1.90. Remízu bookmakeři této sázkové kanceláře ohodnotili kursem 4.50 a na vítězství Liberce vypsali kurs 2.75.

Reklama