Hlavní obsah

Praha se oficiálně uchází o pořádání olympiády 2016

PRAHA

Do boje o uspořádání letních olympijských her v roce 2016 vstoupila v úterý také Praha. Primátor hlavního města Pavel Bém podepsal spolu s prezidentem Českého olympijského výboru Milanem Jiráskem dopis, který oficiálně deklaruje zájem české metropole uspořádat olympiádu. Dopis nyní bude odeslán do sídla Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ve švýcarském Lausanne a Praha se stane takzvaným uchazečským městem.

Článek

"Je to bez nadsázky historický den, okamžik. Když jsme o této možnosti začali jednat, dali jsme si podmínku, aby tato snaha byla v každém okamžiku prospěšnou pro Českou republiku. V tomto duchu pokračujeme a věřím, že budeme i pokračovat," řekl Jirásek novinářům ještě před samotným slavnostním podpisem.

Všichni, kteří se na kandidatuře podílejí, jsou si podle jeho slov vědomi, že celý proces je teprve na začátku. Už se ale nedá udělat krok zpět. "Je to krok, který už je nevratný, a nezbývá nám než pokračovat a snažit se jednou olympiádu pro Českou republiku získat. Teď už nemohou přijít žádné výmluvy," podotkl.

Podle pražského primátora Béma není tato aktivita věcí pouze města, ale všech lidí v České republice. "Olympiáda je pro všechny obrovská výzva. Dotýká se naší národní hrdosti a toho, na co můžeme být právem pyšní. Není to ale otázka nějakého sportovního fandovství a snílkovství. Je to otázka hluboce pragmatická a ekonomická," podotkl Bém.

Náklady na pořádání her jsou podle ekonomické studie odhadovány na 490 miliard korun. "Víme, kolik do olympiády vložíme a kolik z ní získáme. Víme, jaký význam má olympiáda pro dokončení nejen pražské infrastruktury, ale pro dokončení infrastruktury moderní země, tedy České republiky. Jsme všichni v národním týmu, ale Praha je samozřejmě vlajkovou lodí," řekl primátor města.

Dnes podepsaný dopis, který je vedle češtiny vyhotoven i v angličtině a francouzštině, musí být do sídla MOV odeslán do příštího čtvrtka. Stane se tak zřejmě ve středu, doporučeně prostřednictvím České pošty.

"Původně jsme jej chtěli předat osobně předsedovi mezinárodního výboru. Další kandidáti jej však poslali poštou, a tak se bál, aby nebyl nařčen z podjatosti, proto mi říkal, že bychom jej museli nechat v sekretariátu. Rozhodli jsem se tak, že jej pošleme poštou," uvedl Jirásek k dokumentu, který byl připraven na ručně vyrobeném papíře s vyraženým znakem hlavního města Prahy a logem Českého olympijského výboru.

Dalším krokem, které nyní představitele české kandidatury čeká, je vyplnění dotazníku MOV. Ten však teprve získají. "Jedná se vlastně o rozložený olympijský projekt, který my už máme z části na papíře. Některé oblasti ale ještě nejsou dopracované," přiznal Jirásek v souvislosti s dokumentem, který musejí jednotliví kandidáti vyplnit do 14. ledna.

"Vše budeme muset doložit například plány jednotlivých sportovišť. Musíme si také promyslet odpověď na otázku, co vlastně olympiáda pro Prahu přinese," poukázal Jirásek na jednu z nejdůležitějších částí dotazníků. Přestože česká metropole ještě dotazník neviděla, má informace, co v něm bude. Informace funkcionáři získali i od Australana Boba Elphinstona, který stál za úspěšnou kandidaturou Sydney a byl členem hodnotící komise kandidatur pro olympijské hry v roce 2008 a 2012.

Na slavnostním aktu, kterého se zúčastnila i řada významných českých sportovců současnosti i minulosti v čele s Danou Zátopkovou, Štěpánkou Hilgertovou či Romanem Šebrlem, bylo poprvé oficiálně představeno i uchazečské logo pražské kandidatury z dílny výtvarníka Eduarda Kauby. Dominují mu název PRAHA a zelené vavřínové ratolesti pro vítěze, na které tvoří jednotlivé větvičky číslice letopočtu 2016. K větvičce jsou připojeny stuhy.

Zelení opět vyjádřili nesouhlas

Svůj nesouhlas s olympijskou kandidaturou znovu vyjádřila Strana zelených. Její členové v pražském zastupitelstvu byli proti už při březnovém hlasování a na dnešní podpis reagovali odmítavým prohlášením. V něm poukazují na to, že jen přípravná studie stála deset miliónů korun, další tři milióny musí Praha uhradit jako kandidátský poplatek a na přípravu kandidátské nabídky má být vyčleněno 510 miliónů korun.

Zelení jsou přesvědčeni, že by se tyto peníze mohly smysluplně využít, například na modernizaci pražské dopravy a hasičského sboru, či na krizová centra. "Chiméra pořádání her v roce 2016 v Praze již dnes komplikuje Pražanům život," napsal v prohlášení pražský zastupitel za SZ Karel Jech. Podle jeho stranické kolegyně Zuzany Drhové není záměr Praha olympijská v souladu se Strategickým plánem Prahy a neprošel ani posouzením vlivů na životní prostředí. S myšlenkou uspořádání olympijských her v Praze nesouhlasí ani zastupitelé ze SNK Evropští demokrati.

Definitivní seznam uchazečů o pořádání olympiády 2016 bude zveřejněn 13. září. Předseda MOV Jacques Rogge na posledním zasedání v červenci v Guatemale prozradil, že oficiální zájem již deklarovaly Chicago, Rio de Janeiro, Tokio, Madrid, Baku a katarské Dauhá. Z uchazečských měst vybere MOV v červnu příštího roku tzv. kandidátská města, pořadatel XXXI. LOH bude zvolen na 121. zasedání MOV, které se uskuteční v říjnu roku 2009 v Kodani.

Česko resp. Praha však i podle dnešních vyjádření spíše počítá s tím, že má šanci uspět později - v letech 2020, či 2024.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články