Hlavní obsah

Za sázky budou pykat další dva italští tenisté

ŘÍM

Další dva italští tenisté Potito Starace a Daniele Bracciali byli potrestáni za to, že sázeli na tenisové zápasy. Italské jedničce Staracemu zakázalo vedení ATP hrát prvních šest týdnů v novém roce a navíc zaplatí pokutu 30 tisíc dolarů (asi 550 tisíc korun). Jednatřicátý hráč světového žebříčku bude pykat za to, že si během dvou let vsadil pětkrát za celkovou částku 90 eur (2400 korun).

Článek

Bracciali, kterému patří v žebříčku 258. místo, si nezahraje tři měsíce a zaplatí 20 tisíc dolarů. Doplatil na to, že si podal dohromady 50 sázek, každou ve výši pět eur (130 korun).

O trestech v sobotu informovalo vedení Italské tenisové federace, kterému se rozhodnutí zástupců ATP nelíbí. Italští hráči se podle něj stali obětními beránky poté, co tenis zasáhla aféra s údajným ovlivňováním zápasům kvůli sázkám. Odstartovala ji srpnová podezřelá porážka Nikolaje Davyděnka s Argentincem Martinem Vassallem Arguellem, na niž bylo vsazeno několik miliónů. Ruský tenista se stal hlavním aktérem aféry, ATP podezření vyšetřovala, ale k ničemu nedošla.

Posléze několik profesionálních tenistů včetně Čecha Jana Hernycha v médiích uvedlo, že dostali nabídku prohrát za úplatu.

Italská federace s postupem ATP nesouhlasí

Za zmanipulování výsledků dosud žádné tresty nepadly, v listopadu však ATP zastavila na devět měsíců činnost Italovi Alessiu di Maurovi a udělila mu pokutu 60 tisíc dolarů za sázení na cizí zápasy. Di Mauro se chce proti verdiktu odvolat ke sportovní arbitráži v Lausanne.

Italská federace ve všech třech případech s postupem ATP nesouhlasí. "Je to nespravedlivé. Tresty jsou absolutně nepřiměřené tomu, čeho se dopustili. Nikdo z nich samozřejmě nesázel na své zápasy," uvedli italští funkcionáři.

Podle nich muselo vedení ATP vědět dlouhá léta, že někteří hráči sázejí. "Ale rozhodli se něco dělat až teď, aby ukázali, že se zabývají skandálem se zmanipulovanými zápasy na objednávku podvodných sázkařů," stojí v prohlášení.

Reklama