Hlavní obsah

Štěpánek porazil Federera a postoupil v Římě do semifinále

ŘÍM

Český tenista Radek Štěpánek dokázal v pátečním čtvrtfinále turnaje série Masters v Římě vyřadit světovou jedničku Švýcara Rogera Federera. Sedmadvacátý hráč světa po výhře dvakrát 7:6 postoupil do semifinále, kde v sobotu vyzve Srba Novaka Djokoviče. Světová trojka postoupila přes španělského antukového specialistu Nicolase Almagra, který za stavu 6:1 a 1:0 pro Djokoviče vzdal kvůli problémům se zápěstím.

Článek

Štěpánek dokázal dotáhnout první set do tie-breaku, když za stavu 4:5 odvrátil dva Federerovy setboly, a ve zkrácené hře potom naopak využil hned první ze svých dvou setbolů. V druhé sadě Štěpánek dokonce vedl již 4:1, ovšem Federer získal brejk zpátky a rozhodnout proto musel znovu tie-break.

Do něj vstoupil nejlepší hráč světa suverénně a dostal se do vedení 5:2. Štěpánek však třemi body skóre srovnal a nakonec dramatickou hru získal poměrem 9:7. Výhru pak oslavil spolu se svou přítelkyní Nicole Vaidišovou, nejlepší českou tenistkou, která byla na utkání přítomna.

"Většinou když vedu, tak to již nepustím. Proto je to zklamání," řekl po zápase Federer k nevyužité šanci v druhém tie-breaku. "V důležitých chvílích jsem hrál hrozně," dodal Švýcar, který tak má se Štěpánkem na antuce vyrovnanou bilanci. Oba vyhráli po dvou zápasech.

Světová jednička také přiznala, že jí nesedí Štěpánkův styl. "S ním je těžké hrát. Stále mění svou hru. Ale už jsem proti němu hrál několikrát, tak jsem nebyl překvapen. Jen to chtělo hrát lépe," uvedl Federer, pro kterého to byla již šestá letošní prohra na okruhu ATP.

Štěpánkovi k výhře pomohlo, že v krizových okamžicích dokázal bodovat díky nátlakové hře na síti, kde získal téměř polovinu svých bodů. "To bylo velmi důležité, protože když necháte Federera hrát jeho hru, tak dokáže míček prohánět po celém kurtu," řekl Štěpánek ke své agresivní taktice. "Chtěl jsem ho držet pod tlakem," dodal.

Safinová po Heninové porazila také Williamsovou

Ruská tenistka Dinara Safinová pokračuje ve své spanilé jízdě turnajem v Berlíně. Po čtvrteční výhře nad světovou jedničkou Justine Heninovou dokázala ve čtvrtfinále otočit zápas s pátou nasazenou Američankou Serenou Wiliamsovou a po výhře 2:6, 6:1 a 7:6 postoupila do semifinále. V něm turnajová třináctka vyzve nenasazenou Viktorii Azarenkovou z Běloruska, která dnes přešla přes Ukrajinku Aljonu Bondarenkovou.

Safinová sice proti Williamsové prohrála první set jasně 2:6, ovšem druhá sada měla naprosto opačný průběh, když po dvou dvou prolomených podáních soupeřky vyhrála Safinová 6:1. Rozhodující set pak přinesl napínavou bitvu o každý míček, kterou nakonec vyhrála Safinová v tie-breaku. Ukončila tak třináctizápasovou neporazitelnost Williamsové.

"Je dobře, že jsem prohrála tady a ne až na Rolland Garros. Nebude tam na mě takový tlak," připomněla Williamsová blížící se grandslamový turnaj. "Dnes to nebyl dobrý zápas. Mohu jmenovat padesát věcí, které jsem mohla udělat lépe," dodala.

Také Safinová nebyla úplně spokojená, především se začátkem zápasu. "Nedokázala jsem se koncentrovat a nenavázala jsem na výkon ze včerejšího zápasu s Heninovou. Jenže pak jsem ucítila šanci a začala jsem věřit, že mohu vyhrát. Chtělo to jen začít hrát agresivněji," objasnila sestra slavného ruského tenisty Marata Safina.

Druhé dnešní výhry se však již Safinová nedočkala, když spolu s krajankou Jelenou Vesninovou nestačily na česko-australský pár Květa Peschkeová, Rennae Stubbsová. Rusky sice vyhrály první set, ovšem druhý nasazený pár dokázal zápas otočit, když v rozhodující třetí sadě triumfoval 10:8. Česká tenistka si tak spolu se Stubbsovou zahraje o finále.

Poslední čtvrtfinálový zápas mezi druhou nasazenou Srbkou Anou Ivanovičovou a Maďarkou Agnes Szavayovou byl za stavu 1:1 na sety přerušen kvůli tmě.

ŘÍM
Dvouhra - čtvrtfinále:
Štěpánek (ČR) - Federer (1-Švýc.) 7:6 (7:4), 7:6 (9:7), Wawrinka (Švýc.) - Blake (8-USA) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 6:1, Roddick (6-USA) - Robredo (14-Šp.) 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), Djokovič (3-Srb.) - Almagro (Šp.) 6:1, 1:0 skreč.
BERLÍN
Dvouhra - čtvrtfinále:
Dementěvová (7-Rus.) - Jankovičová (4-Srb.) 6:3, 2:6, 6:3, Safinová (13-Rus.) - S. Williamsová (5-USA) 2:6, 6:1, 7:6 (7:5), Azarenková (Běl.) - A. Bondarenková (15-Ukr.) 7:6 (7:2), 6:2.
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Peschkeová, Stubbsová (2-ČR/Austr.) - Safinová, Vesninová (6-Rus.) 4:6, 6:3, 10:8.

Reklama

Související témata: