Hlavní obsah

Přistižený Ricco zpochybnil věrohodnost dopingových kontrol

Italský cyklista Riccardo Ricco prohlásil, že pochybuje o věrohodnosti dopingových kontrol. Vítěz dvou etap na letošní Tour de France tak reagoval na fakt, že mu byla v krvi odhalena přítomnost zakázané látky EPO, kvůli čemuž musel peloton nejslavnějšího cyklistického závodu světa opustit. Sám jezdec však obvinění z dopingu odmítá.

Článek

"Je nezbytné počkat na ověřující analýzu. Ta ukáže, zda testy, které se běžně dělají, jsou skutečně správné," uvedl Ricco v rozhovoru pro nedělní vydání italského deníku Gazzetta dello Sport. "Nemyslím si, že jsou stoprocentně přesné," dodal.

Jeho slova však zpochybnil jeho krajan a bývalý stájový kolega Leonardo Piepoli, který se podle španělského deníku El País k dopingu přiznal, přestože nebyl oficiálně usvědčen. "Dělal jsem přesně to samé jako Riccardo," prohlásil Piepoli. K dopingu se údajně přiznal také jezdec stáje Barloworld Moises Duenas Nevado.

Kvůli tomu, že francouzská antidopingová agentura odhalila v jeho krvi EPO, byl čtyřiadvacetiletý Ricco spolu s Piepolim propuštěn z týmu Saunier Duval, který zároveň z letošní Tour odstoupil. Šlo o třetí dopingový případ na 95. ročníku Tour.

Podle francouzské legislativy se dopující sportovec dopouští vážného porušení zákona. Ricco tak strávil noc za mřížemi, než mu bylo umožněno odcestovat zpět do Itálie. "Nebyla to příjemná zkušenost, když jsem byl za mřížemi jako pes," svěřil se Ricco. "Během té noci ve vězení se mi všechno honilo hlavou. Když jsem se pak dostal ven, našel jsem sám sebe," dodal.

Reklama