Hlavní obsah

Liga mistrů se vedle českých celků vzdálila i krajánkům

PRAHA

Vedle fotbalistů Sparty a Slavie, kteří prohráli s Panathinaikosem respektive Fiorentinou, se ve středečních zápasech 3. předkola Ligy mistrů nedařilo ani většině českých legionářů v zahraničních klubech. Dveře do milionářské soutěže budou již jen těžko otevírat hráči Spartaku Moskva, kteří doma podlehli Dynamu Kyjev 1:4. Malé šance mají i Češi v Artmedii Petržalka, jež prohrála s Juventusem Turín 0:4. Mezi elitu naopak má překvapivě blízko kyperský outsider Famagusta.

Foto: čtk

Český hráč Spartaku Moskva Radoslav Kováč pokřikuje na spoluhráče během utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů proti Slovanu Liberec.

Článek

Největší zklamání v úvodních zápasech 3. předkola prožili hráči moskevského Spartaku. Ti v derby s Dynamem Kyjev vůbec nestačili a prohráli 1:4. Po dvou brankách zaznamenali Guinejec Bangoura a Milevskij. V defenzivě Spartaku odehráli celé utkání Češi Martin Jiránek a Radoslav Kováč. Podepsali se tak pod to, že šance Spartaku na postup jsou velmi malé.

Liga mistrů se vzdálila i dalšímu českému obránci Davidu Bystroňovi. Jeho tým Levski Sofia totiž doma překvapivě podlehl běloruskému Borisovu 0:1 a v odvetě bude muset hodně přidat. Již mu k tomu navíc nepomůže trenér Velislav Vucov, který ihned po dnešní porážce rezignoval. Do odvety tak bulharské vicemistry povede dosavadní asistent a jedna z týmových legend Emil Velev.

Po prohře 0:4 na hřišti Barcelony na postup nemohou pomýšlet ani hráči Wisly Krakov, v jejímž dresu odehrál celé utkání český záložník Martin Jirsák.

Vzpomínat v dobrém nebudou na dnešní zápas ani Češi v Artmedii Petržalka, která si z Turína odváží prohru 0:4 s Juventusem. Z čtveřice Čechů v kádru bratislavského týmu se představili v základní sestavě Aleš Urbánek se Zbyňkem Pospěchem, z Teplic hostující Pavel Hašek zůstal celý zápas jen na střídačce. Stoper Radek Dosoudil scházel kvůli zranění.

Výhra Juventusu však zhořkla českému reprezentantovi Zdeňku Grygerovi. V 13. minutě se totiž srazil v souboji právě s Urbánkem a oba vzápětí skončili v péči lékařů. Zatímco Urbánek se otřepal a zápas dohrál, Grygera musel o tři minuty později střídat. Pavel Nedvěd do utkání nezasáhl, protože mu ještě běžel starý karetní trest.

Nepovedenou soutěžní premiéru v dresu Atlétika Madrid má za sebou Tomáš Ujfaluši. Španělský celek totiž prohrál v Německu 0:1 se Schalke a v odvetě tak bude muset dohánět manko. Ujfaluši odehrál celý zápas.

Dařilo se naopak Tomáši Hübschmanovi, který při výhře Šachtaru Doněck nad Dinamem Záhřeb odehrál celých 90 minut a podílel se na čistém kontu domácí defenzivy, které navíc podtrhly už během první půlhodiny dvě branky v síti chorvatského celku.

Rosického Arsenal vyhrál v Enschede

Nejprestižnější evropskou soutěž si pravděpodobně zahraje i kapitán české reprezentace Tomáš Rosický. Ten sice teprve vrací po zranění, ale i bez něj si Arsenal dokázal poradit s Twente Enschede, na jehož hřišti vyhrál 2:0.

To další anglický celek Liverpool měl na hřišti belgického Standardu Lutych namále. Domácí totiž nastřelili tyč a hostující brankář Reina navíc dokázal zlikvidovat pokutový kop. Liverpool tak nakonec byl rád za bezbrankovou remízu.

Za senzačním postupem do základních skupin Ligy mistrů míří fotbalisté kyperského Anorthosisu Famagusta, kteří přehráli favorizovaný Olympiakos Pireus nečekaně 3:0. Hosté mohli snížit, ale zahodili penaltu.

Liga mistrů - 3. předkolo:
Spartak Moskva - Dynamo Kyjev 1:4 (1:2)
Branky: 4. Baženov - 28. a 46. Bangoura, 45. a 85. Milevskij. Rozhodčí: Hansson (Švéd.).
Šachtar Doněck - Dinamo Záhřeb 2:0 (2:0)
Branky: 3. Srna, 31. Brandao. Rozhodčí: Meier (Něm.)
Levski Sofia - Borisov 0:1 (0:0)
Branka: 60. Rževskij. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).
Galatasaray Istanbul - Steaua Bukurešť 2:2 (1:2)
Branky: 19. a 47. Nonda - 4. Moreno, 13. Nicolita. Rozhodčí: Duhamel (Fra.)
Anorthosis Famagusta - Olympiakos Pireus 3:0 (2:0)
Branky: 5. vlastní Torosidis, 19. Sosin, 87. Laban. Rozhodčí: Benquerenca (Port.).
Aalborg - FBK Kaunas 2:0 (0:0)
Branka: 71. Caca, 86. Curth. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Twente - Arsenal 0:2 (0:0)
Branky: 63. Gallas, 82. Adebayor. Rozhodčí: Ibanez (Špa.)
Brarnn Bergen - Olympique Marseille 0:1 (0:1)
Branka: 40. Cheyrou. Rozhodčí: Dan Tudor (Rum.)
Schalke 04 - Atlético Madrid 1:0 (1:0)
Branka: 30. Pander. Rozhodčí: Fröjdfeldt (Švé.)
Juventus Turín - Petržalka 4:0 (3:0)
Branky: 7. Camoranesi, 26. Del Piero, 39. Chiellini, 90. Legrottaglie. Rozhodčí: Vassaras (Řec.)
Partizan Bělehrad - Fenerbahce 2:2 (2:1)
Branky: 11. Paunovič, 14. Bogunovič - 45. Alex (z pen.), 50. Güiza. Rozhodčí: Thomson (Skot.)
Standard Lutych - Liverpool 0:0
Rozhodčí: Övrebö
Vitória Guimaraes - Basilej 0:0
Rozhodčí: Gilewski (Pol.).
FC Barcelona - Wisla Krakov 4:0 (2:0)
Branky: 17. a 84. Eto'o, 24. Xavi Hernandez, 49. Henry. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).

Reklama