Hlavní obsah

Akrobatičtí skokané na lyžích chtějí na OH do Vancouveru

PRAHA

Nominace na olympiádu bude prioritou v nadcházející sezóně pro české akrobatické skokany na lyžích - Lukáše Vokatého a Martinu Konopovou. Pod novým trenérem Rakušanem Christianem Rijavcem budou chtít bodovat jak v Evropských, tak i Světových pohárech. Velkou nadějí je i šestnáctiletý Roman Dobřanský, který je poavžován za nástupce Aleše Valenty.

Článek

Pro akrobatické skokany na lyžích je následující sezóna klíčová. Rádi by si zajistili účast na olympijských hrách ve Vancouveru. Martina Konopová musí v některém ze závodu Světového poháru skončit do desátého místa, Lukáš Vokatý nejhůře šestnáctý. Velké naděje se vkládají také do talentovaného, teprve šestnáctiletého Romana Dobřanského. Všichni tři se na úvod sezóny představí v Evropském poháru ve Švýcarsku. Poté se přesunou do zámoří, kde se na přelomu ledna a února zúčastní čtyř klání Světového poháru.  Vrcholem však bude březnové mistrovství světa v Japonsku. 

Nejlepší český skokan Lukáš Vokatý podstoupil na podzim operaci kolene. Nedávno se zranil, když se při dopadu kopl do nosu. „Vypadal jsem jako slon,“ vyprávěl s úsměvem Vokatý. Nyní už je ale v pořádku a naplno se věnuje tréninku. Rád by letos při závodech předváděl i trojná salta. Martina Konopová doufá, že naváže na loňské úspěchy, kdy v Evropských pohárech skončila dvakrát třetí. Pro Romana Dobřanského bude nejdůležitější mistrovství světa juniorů. Na něm by měl bojovat o medailii. Talentovaný skokan je považován za nástupce Aleše Valenty. Všichni doufají, že jednou přiveze zlato z olympiády.

Za úspěchy s novým trenérem

Na konci září proběhla výměna reprezentačního trenéra. Pavla Landu vystřídal slavný rakouský skokan Christian Rijavec, dvojnásobný vicemistr světa. Čeští reprezentanti si ho zatím nemůžou vynachválit. „Jsem s ním moc spokojen. Už během prvních dní nám Christian představil kompletní plán přípravy. Také se nám mnohem více věnuje. Dříve jsme trénovali často sami. Věřím, že byl dobrou volbou. Vše ukážou už první závody ve Švýcarsku," uvedl Vokatý.

Rijavec kromě českého týmu trénuje ještě mladé rakouské talenty. Práci s našimi reprezentanty si ale pochvaluje. „Kromě mládeže jsem chtěl pracovat se špičkou,“ vysvětloval, proč vzal nabídku z Čech. „Pro začátek budou dobré stabilní výsledky. Líbí se mi, že je v českém týmu také smysl pro legraci," uzavřel Rijavec. Za svými svěřenci přijede už o nadcházejícím víkendu. Nejprve budou pokračovat v tréninku do vody v acrobatparku ve Štítech a poté se přesunou na trampolínu do Liberce. 

Reklama