Hlavní obsah

VIDEO: Sáňkaři přijali tragickou smrt s mrazením v zádech

WHISTLER

Nadšené očekávání slavnostní zahájení XXI. zimních olympijských her, které od pátečního rána panovalo ve Vancouveru, dostalo tvrdý direkt. Tragickou smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho při tréninku v ledovém korytu ve Whistleru nešlo nevnímat. „Když jsem se to dozvěděl, zamrazilo mě,“ líčil chvíli po tragédii český sáňkař Matěj Kvíčala, jenž by měl v sobotu začít v místě nešťastné události trénovat na závod dvojic.

Foto: ČTK/AP

Pád gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho

Článek

Nikdo přesně nevěděl, co bylo příčinou tragického okamžiku, při němž Nodar Kumaritašvili vylétl z koryta a způsobil si smrtelná zranění nárazem o ocelový nosník nad dráhou. “Já jsem u toho nebyl. Ale myslím, že to byla jezdecká chyba. Bohužel se teprve s dráhou seznamoval. A Gruzínci navíc neobjíždějí celý Světový pohár a nevyježděnost možná byla znát,“ uvažoval otřesený Kvíčala.

Organizátoři by nicméně do koryta naprostého zelenáče nepustili. „Byly nastavené tvrdé limity, udělala se tlustá čáry pro lidi, kteří na takovém závodu nemají co dělat. Kdo se dostal na olympiádu, měl by umět zvládnout i krizové situace. Netuším, co se mohlo přihodit, že se ta situace nedala zachránit,“ líčil dvacetiletý reprezentant.

Na dráhu půjdou s respektem

Ihned po fatální nehodě se vynořily otazníky nad bezpečností tratě, která potrápila během tréninků mladé jezdce i zkušené veterány včetně hlavního favorita Zöggelera z Itálie. Koryto totiž neodpouští žádnou chybu, což na vlastní kůži zjistil i český sáňkař Ondřej Hyman. „Při jednom z tréninků jsem udělal menší chybu ve třinácté zatáčce a hned mě to potrestalo. Vyklopil jsem se skoro ve stopadesátikilometrové rychlosti a musel chytat nad hlavou pětadvacetikilové saně, aby mě nezmrzačily," líčil Českému rozhlasu třiadvacetiletý závodník, jehož v sobotu čekají spolu s bratrem Jakubem první závodní jízdy mezi jednotlivci.

Podle Kvíčaly patří koryto ve Whistleru mezi nebezpečné tratě. „Pokud se jede ideální stopa, tak není problém. Pokud se ale dopustíte chyby, tak se na téhle dráze velmi špatně vracíte,“ poznamenal a přiznal, že neví, jak se před začátkem tréninkových jízd dvojic dokáže se smrtí gruzínského závodníka srovnat. „Dívám se na to z hlediska sportovce, ale když jsem se to dozvěděl, tak mě zamrazilo v zádech. Doufám, že to nebude mít vliv na naše jízdy,“ uvažoval.

V jednom má Kvíčala jasno. A to že na dráhu půjde s velkým respektem. „Respekt si buduji dlouho, je dobré nic nepodcenit. A je důležité být připraven na všechno,“ míní český olympionik.

Reklama