Hlavní obsah

Sáblíková má zlato hned z první trati!

Michal Osoba (Vancouver)Sport.czPrávo

Příběh o dívce z nuzných rychlobruslařských podmínek má zlaté vyvrcholení! Martina Sáblíková na olympijském oválu v Richmondu triumfovala hned při svém prvním vystoupení, na tříkilometrové trati nedala soupeřkám sebemenší šanci!

Foto: Kevin Frayer, ČTK/AP

Martina Sáblíková se na OH raduje ze zisku zlaté medaile ze závodu na 3000 metrů.

Článek
Fotogalerie

Když bylo jasné, že ani poslední z rivalek na českou hvězdu nemá, propadli Sáblíková s trenérem Novákem radostné euforii. S českou vlajkou v rukou nadšeně obíhali halu a přijímali jednu gratulaci za druhou. Neděle ve Vancouveru prostě patřila Martině Sáblíkové!

Ta jela jako první z favoritek, ve čtvrté jízdě od konce ve dvojici s Masako Hozumiovou. Japonce se ale kolo od kola vzdalovala, její tempo nabíralo na obrátkách. Při každém průjezdu kolem startu ji trenér Novák popoháněl povzbuzováním i gesty. Vítězka jedenácti závodů Světového poháru na této trati do cíle vtrhla v čase 4:02,52. Když zahlédla časomíru, zatnula ruce v pěst a předvedla radostné gesto.

Ještě větší radost dával najevo Novák, se svojí elitní svěřenkyní absolvoval kolečko na vybruslení a z jeho tváře bylo znát, jak je z výkonu Sáblíkové nadšen. Z tribuny mohutně fandila i tréninková parťačka Karolína Erbanová. „Martina jela přesně tak, jak měli s trenérem domluveno. Podala skvělý výkon, já byla strašně nervózní, sledovala jsem každý její krok,“ popisovala sedmnáctiletá Erbanová.

Fandil i Jágr

Pak už nezbývalo než sledovat boj největších soupeřek s časem české rychlobruslařky. Byl marný! V předposlední jízdě Beckertová s Grovesovou nedokázaly zopakovat ďábelské tempo české rychlobruslařky a zařadily se na druhé a třetí místo. V tu dobu už Sáblíková věděla, že má medaili, skočila trenérovi do náručí a nadšeně se objali.

Zbývaly poslední dvě soupeřky. Němka Daniela Antschützová-Thomsová a Nizozemka Irene Wüstová začaly zostra a Sáblíkovou na mezičasech porážely. Jenže česká hvězda měla tempo rozvržené mnohem lépe a nejvýše v hledišti vlály české vlajky!

Martina Sáblíková se svým trenérem Petrem Novákem po zisku zlaté olympijské medailefoto: ČTK/AP/Matt Dunham

Mezi diváky měla Sáblíková podporu i kompletního hokejového týmu, který byl v tu dobu ve Vancouveru. Zhruba v polovině rychlobruslařského programu dorazili hráči v čele s Jaromírem Jágrem i Patrikem Eliášem, který s manželkou přistál v dějišti olympiády teprve krátce před Sáblíkové soutěží. Když se Sáblíková vyjížděla a mávala divákům, všichni hráči jí tleskali ve stoje.

ZOH - rychlobruslení:
Ženy - 3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:02,53, 2. Beckertová (Něm.) 4:04,62, 3. Grovesová (Kan.) 4:04,84, 4. Anschützová-Thomsová (Něm.) 4:04,87, 5. Hughesová (Kan.) 4:06,01, 6. Hozumiová (Jap.) 4:07,36, 7. Wüstová (Niz.) 4:08,09, 8. Haugliová (Nor.) 4:10,01, 9. Swiderová-Peltzová (USA) 4:11,16, 10. Groenewoldová (Niz.) 4:11,25.

Reklama