Hlavní obsah

Kanada - Norsko 8:0Kanaďané si na úvod olympijského turnaje smlsli na Norsku

PRAHA

Hokejisté Kanady v úvodním utkání na olympijských hrách porazili Norsko vysoko 8:0, když po bezbrankové úvodní části nastříleli soupeři ve druhém dějství tři branky a pak soupeře deklasovali. Hattrickem se na tom podílel Jarome Iginla, dva góly favorizovaného domácího týmu vstřelil Dany Heatley a Sidney Crosby zaznamenal tři asistence. Gólman Roberto Luongo vychytal jako první na turnaji čisté konto.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Kanady se radují z branky proti Norsku na olympijském turnaji ve Vancouveru.

Článek

Po bezbrankové úvodní části nastříleli zástupci kolébky hokeje Seveřanům ve druhém dějství tři branky a pak soupeře deklasovali. Gólman Roberto Luongo se na konci radoval, že jako první na turnaji vychytal čisté konto.

Norové se museli obejít svého jediného zástupce z NHL. Bek Ole Kristian Tollefsen, který po přestupu z Philadelphie do Detroitu navíc působí jen na farmě v Grand Rapids, vynechal úvod turnaje z rodinných důvodů a měl by hrát až ve čtvrtek proti USA. Kanaďané ve vyprodané hale fanouškům v úvodní třetině žádné ofenzivní představení nepředvedli, přestože hned ve druhé minutě olízla střela Perryho horní tyčku.

Norové do velkých šancí domácí výběr nepouštěli a Kanadě nepomohly do vedení ani dvě přesilovky na konci úvodního dějství. Velkou šanci spálil po Crosbyho přihrávce Getzlaf. Ve 23. minutě už využil Hansenovo vyloučení střelou z mezikruží Iginla. Za 117 vteřin kapituloval gólman Grotnes podruhé, když Prongerovu střelu lehce tečoval Heatley. Norové pak hráli 48 sekund v pěti proti třem, nic z toho nevytěžili a navíc ve 32. minutě hned s koncem oslabení upravil na 3:0 nekrytý Richards.

Jedinečnou šanci obrat Luonga o čisté konto měli Norové v úvodu závěrečné části, ale Vikingstad vystřelil do betonů gólmana Vancouveru a Thoresen z dorážky těsně přestřelil. V 45. minutě se měnilo skóre na druhé straně. Getzlaf nejdříve trefil tyčku, ale v pokračující akci se dočkal i gólu.

Grotnese vystřídal v brance Lysenstöen, který ještě i díky Jakobsenově faulu neinkasoval po Staalově akci, ale v přesilovce jej propálil Heatley. Podruhé v zápase se trefil i Iginla, který po Nashově přihrávce zakončoval do prázdné branky. Debakl dovršili Perry a Iginla, jemuž byl nakonec připsán poslední gól v 59. minutě. Fanoušci po Iginlovově teči naházeli na led kšiltovky na oslavu hattricku. Pak sice figuroval v oficiálním zápase jako autor branky střílející Nash, ale po revizi byl gól přeci jen přiznán Iginlovi.

ZOH - lední hokej (Vancouver), muži:
Skupina A:
Kanada - Norsko 8:0 (0:0, 3:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 23. Iginla (Crosby, Doughty), 25. Heatley (Pronger, Thornton), 12. M. Richards (Bergeron, Weber), 45. Getzlaf (S. Niedermayer, Toews), 47. Heatley (Marleau, Boyle), 48. Iginla (Nash, Crosby), 52. Perry (E. Staal, Boyle), 59. Iginla (Nash, Crosby). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Rooney - Nowak (oba USA), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 5:5. Využití: 2:0. Diváci: 16 652.
Kanada: Luongo - S. Niedermayer, Weber, Boyle, Pronger, Seabrook, Keith, Doughty - Nash, Crosby, Bergeron - Marleau, Thornton, Heatley - Perry, Getzlaf, E. Staal - Morrow, Toews, Iginla - M. Richards. Trenér: Mike Babcock.
Norsko: Grotnes (45. Lysenstöen) - Jakobsen, Mats Trygg, Holös, Bonsaksen, Kaunismäki, Lund - Röymark, Vikingstad, Thoresen - Hansen, Skröder, Zuccarello Aasen - Holtet, Bastiansen, Olimb - Laumann Ylven, K. Forsberg, Spets - od 38. navíc Andersen. Trenér: Roy Johansen.
Tabulka:
1. Kanada110008:03
2. USA110003:13
3. Švýcarsko100011:30
4. Norsko100010:80

Reklama

Související témata: