Hlavní obsah

Hokejisté start do olympijského turnaje zvládli, Slováky porazili 3:1

PRAHA-tv

Čeští hokejisté ve čtvrtek ráno středoevropského času úspěšně zahájili svou cestu za vytouženou olympijskou medailí. Prvního soupeře ve Vancouveru, Slovensko, svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky porazili 3:1. O vítězství rozhodli v závěru druhé třetiny, kdy po gólech Jaromíra Jágra a Tomáše Plekance během dvou minut odskočili soupeři na dvoubrankový rozdíl.

Foto: Hans Deryk , Reuters

Střelec Jaromir Jágr se spolu s Tomášem Kaberlem radují z druhého gólu v brance Slováků.

Článek

Z trojice zraněných slovenských útočníků nakonec nenastoupil pouze Miroslav Šatan, jenž má stále potíže s tržnou ránou na pravé ruce. Naproti tomu v sestavě soupeře nechyběli Mariánové Hossa a Gáborík. Nejvíce byl během úvodních minut zápasu ovšem vidět jejich spoluhráč v brance Jaroslav Halák.

Během první přesilovky zápasu ve čtvrté minutě neudržel dělovku Kaberleho od modré čáry a puk mu proklouzl mezi betony. Než ale doputoval za brankovou čáru, stihl jej ještě lapačkou zastavit. Na druhé straně se přehnal kolem padajícího Blaťáka Pálffy, jehož blafák do bekhendu Vokoun zastavil.

Hokejová reprezentace on-line na Sport.cz:
ZOH 2010:Česko - Slovensko

I nadále se hrálo ve strhujícím tempu a v desáté minutě jsme se dostali do vedení. Blaťák prudce nahodil puk na slovenskou branku a Patrik Eliáš jej úspěšně tečoval do sítě. Velkou šanci Slovenska prováhal Gáborík, při číhané před brankou se ale víc než na dorážku soustředil na faulování Hejdy.

Patrik Eliáš se raduje z branky v utkání proti Slovensku foto: Reuters/Hans Deryk

Vyrovnáno bylo po 47 vteřinách druhé třetiny. Gáborík dostal od Hossy přihrávku do levého kruhu a za jeho švihem pod horní tyčku se Vokoun jen bezmocně ohlédl. Slovenský tým měl najednou herní převahu, jeho tlak ale zastavila dvě zbytečná a až příliš přísná vyloučení po sobě. Ani z dalších přesilovek jsme však nic nevytěžili, střela Židlického jen olízla tyčku.

Závěr druhé třetiny opět patřil českému výběru. Dvakrát Haláka prověřil Blaťák, v dobré šanci mířil nepřesně Čajánek. Na druhé straně zazvonila tyčka, ale hned z protiútoku dostal puk na modré Jágr a při svém nájezdu prostřelil Haláka mezi betony. Půl minuty před druhou sirénou rozhodčí přísně vyloučili Cháru a Plekanec dvě vteřiny před uplynutím herního času dorazil puk do slovenské branky potřetí.

Patrik Eliáš (vlevo), Tomáš Plekanec a Marek Židlický se radují z gólu.foto: ČTK/AP/Matt Slocum

Zápas mohl dostat znovu dramatický náboj při slovenské přesilovce ve třetí části. Vokoun ale čaroval a postupně vychytal příležitosti Gáboríka, Mariána Hossy, i obránce Višňovského. Během prvních patnácti minut závěrečné třetiny měl český gólman na kontě 10 zásahů, zatímco jeho protějšek žádný.

Jaromír Jágr byl jednou z hvězd utkání se Slováky. foto: ČTK/AP/Julie Jacobson

Až Čajánek po přihrávce Jágra Haláka znovu prověřil střelou zblízka. Český tým však především kontroloval hru a nepouštěl se do zbytečných útočných experimentů. Slováci se sice snažili s výsledkem něco udělat, ale neustále naráželi do soustředěných bílých dresů české reprezentace.

Česká republika - Slovensko 3:1 (1:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Eliáš (Havlát, Blaťák), 38. Jágr (Červenka), 40. Plekanec (Jágr, Židlický - 21. Gáborík (Marián Hossa, Demitra).  Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Watson - Losier (oba Kan.), Heyer (USA). Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0.
ČR: Vokoun - Židlický, Kuba, Polák, T. Kaberle, Kubina, Hejda, Blaťák, Z. Michálek - Havlát, Plekanec, Eliáš - Jágr, Červenka, Čajánek - Erat, Krejčí, Fleischmann - M. Michálek, Vašíček, Rolinek. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera, Baranka - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Handzuš, Bartečko - Radivojevič, Kopecký, Cibák. Trenéři: Ján Filc, František Hossa a Lubomír Pokovič.

Reklama

Související témata: