Hlavní obsah

Finsko - Bělorusko 5:1Finsko porazilo Bělorusy, Selänne je nejproduktivnějším hráčem OH

VANCOUVER

Hokejisté Finska porazili ve svém prvním vystoupení na olympijském turnaji ve Vancouveru Bělorusko 5:1. Seveřané v klání, jež otevřelo skupinu C, vyhráli první třetinu 2:0. Dvě branky vstřelil Niklas Hagman.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Hokejisté Finska oslavují jednu ze svých branek do sítě běloruského gólmana Kovala

Článek

První gól Finů na turnaji zaznamenal Olli Jokinen, u jehož trefy asistoval také veterán Teemu Selänne a připsal si celkově 36. kanadský bod na olympijských hrách. Devětatřicetiletý útočník Anaheimu se tak dotáhl na vedoucí trio ve složení Vlastimil Bubník (Československo), Valerij Charlamov (Rusko) a Harry Watson (Kanada).

Finsko vstoupilo do utkání velmi dobře, záhy si vynutilo přesilovku a již v polovině čtvrté minuty Jokinen otevřel skóre. Selänne si vyhraným vhazováním připsal asistenci. Na své páté olympiádě tak díky ní vylepšil svou bilanci na 20 gólů a 16 finálních přihrávek, přestože po nedávné zlomenině čelisti byl jeho start ve Vancouveru v ohrožení.

Favorizovaný výběr Suomi měl i nadále převahu, kterou nejlépe vyjádřil poměr střel na branku za první třetinu, který vyzněl 17:2 v jeho prospěch. Brankově to však dokázal vyjádřit už pouze Hagman na konci 18. minuty, když zblízka využil i druhou početní výhodu Finů v utkání.

Bělorusům se ovšem povedl nástup do druhého dějství, když už 21 vteřin po přestávce snížil Kosticyn, a dokázali tak Finy alespoň v prostřední části hry potrápit. V 29. minutě měl velkou šanci osamostatnit se v čele historických tabulek Selänne, ale Koval jeho pokus o blafák vystihl. Finy přesto uklidnil ještě do druhé pauzy svou druhou přesnou trefou Hagman.

Definitivní klid do finských řad vnesl 23 sekund po zahájení třetí části Filppula. V 52. minutě mohl Hagmanův střelecký účet dorovnat Jokinen, orazítkoval ale jen brankovou konstrukci. Krátce nato uzavřel na konečných 5:1 Jarkko Ruutu. V samém závěru mohl dokonat hattrick Hagman, ležící gólman Koval byl však proti.

Finsko - Bělorusko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 4. Jokinen (S. Koivu, Selänne), 18. Hagman (M. Koivu, Pitkänen), 37. Hagman (M. Koivu), 41. Filppula (M. Koivu), 53. J. Ruutu (Kukkonen, Kapanen) - 21. Kosticyn (Děmagin). Rozhodčí: Devorski (Kan.), Ország - Novák (oba SR), Murphy (USA). Vyloučení: 2:6. Využití: 2:0. Diváci: 16.639.
Finsko: Kiprusoff - Kukkonen, Pitkänen, Salo, Timonen, Lepistö, Lydman, Niskala - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Hagman, Jokinen, Miettinen - Peltonen, Kapanen, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.
Bělorusko: Koval - Salej, Kosťjučenok, Denisov, Karev, Makrickij, Stasenko, Kolosov, Rjadinskij - Děmagin, Kaljužnyj, Kosticyn - Antoněnko, Zadělenov, Kolcov - Ugarov, K. Zacharov, Stas - Michalev, Kulakov, Meleško. Trenér: Michail Zacharov.

Reklama

Související témata: