Hlavní obsah

USA - Norsko 6:1Hokejisté USA porazili Norsko 6:1 a i podruhé na OH vyhráli

VANCOUVER

Hokejisté Spojených států amerických porazili na olympijských hrách ve Vancouveru outsidera z Norska 6:1 a jsou po dvou zápasech ve skupině A stoprocentně úspěšní. Nyní se tým kouče Rona Wilsona bude chystat na prestižní duel s Kanadou, který se odehraje v pondělí od 1:40 SEČ a rozhodne o přímém postupu do čtvrtfinále. Norové jsou před sobotním duelem se Švýcarskem bez bodu.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Američan David Backes (vlevo) v souboji s Zuccarello Aasenem z Norska

Článek

Američané od úvodu v utkání kralovali a hned ve třetí minutě se dočkali vedení po Kesselově střele. V polovině úvodní části se Norové ubránili při Vikingstadově vyloučení, ale ve 14. minutě už inkasovali podruhé. Po Callahanově střele protlačil puk za Grotnesova záda Drury. Zvýšit náskok mohl Parise, na druhé straně se objevil po přečíslení v ojedinělé šanci Spets, ale Miller favorita podržel.

Zatímco v úvodní části Spojené státy americké soupeře přestřílely v poměru 15:2, v druhé třetině Norové hru více vyrovnali a vyslali na Millera sedm pokusů oproti osmi americkým. Při Backesově vyloučení také trefil Holös tyč, ale v 26. minutě zvýšili na 3:0 Američané, když střelu Pariseho dorazil Kane.

Ještě před polovinou utkání se dočkalo gólové radosti i Norsko. V oslabení při Vikingstadově trestu ujel Holtet a sebral Millerovi čisté konto. Pro Nory, kteří hrají na olympiádě po šestnácti letech, to byla po úvodním debaklu 0:8 s Kanadou první trefa na turnaji.

Další šance ale neproměnili na začátku závěrečného dějství Holös a Vikingstad. Američané však v poslední dvacetiminutovce opět Nory přestříleli v poměru 16:2 a ještě zvýraznili výsledek díky gólu Malonea a dvěma trefám Rafalského.

ZOH - lední hokej (Vancouver):
Muži, skupina A:
USA - Norsko 6:1 (2:0, 1:1, 3:0)
Branky a nahrávky: 4. Kessel (Pavelski, Malone), 14. Drury (Callahan, Backes), 26. Kane (Parise), 55. Malone (J. Johnson, Miller), 57. Rafalski (Parise, Kessel), 60. Rafalski (Suter, Pavelski) - 29. Holtet. Rozhodčí: Joannette, Pellerin - Morin (všichni Kan.), Blümel (ČR). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 16.710.
USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Whitney, J. Johnson, Orpik, Gleason - Kane, Stastny, Parise - Kessel, Pavelski, Malone - Brown, Kesler, Langenbrunner - Ryan, Backes, Callahan - Drury. Trenér: Ron Wilson.
Norsko: Grotnes - Jakobsen, Mats Trygg, Holös, Tollefsen, Lund, Bonsaksen, Kaunismäki - Röymark, Vikingstad, Thoresen - Hansen, Andersen, Zuccarello Aasen - Holtet, Bastiansen, Olimb - Laumann Ylven, K. Forsberg, Spets. Trenér: Roy Johansen.

Reklama

Související témata: