Hlavní obsah

3D GRAFIKA: Slovenští hokejisté připravili Rusku první prohru na olympijském turnaji

VANCOUVER

Hokejisté Slovenska se postarali o prozatím největší překvapení olympijského turnaje, když dokázali zvítězit 2:1 po samostatných nájezdech nad jedním z největších favoritů turnaje Ruskem. Sborná vedla od 26. minuty po brance Morozova, Slováci však dokázali vyrovnat deset minut před koncem třetí třetiny, když se trefil Marián Hossa. Vítězství Slovensku zařídil v samostatných nájezdech Pavol Demitra.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Slovenska se radují z vítězství nad Ruskem na OH ve Vancouveru

Článek

V ruské brance nahradil Bryzgalov oproti vstupnímu duelu s Lotyšskem Nabokova, ve slovenské sestavě stále chyběl zkušený útočník Šatan. Začátek zápasu přinesl opatrnější hokej, než se očekávalo, především ruský ofenzivní stroj se rozbíhal o něco pomaleji. První vyloženou šanci tak měli Slováci, Pálffy v 11. minutě ale odkrytou branku netrefil.

S odpovědí přispěchal kanonýr Ovečkin, po jehož prudké ráně z dobré pozice musela brankáře Haláka pálit ruka v lapačce. Do první přestávky však byli o něco aktivnější Slováci; v šanci se ocitl Marcel Hossa a jen pověstný vlásek dělil od úvodní trefy zápasu Stümpela, po jehož dalekonosném pokusu zazvonila horní tyčka za Bryzgalovem.

Prostřední dvacetiminutovka přinesla zvýšenou aktivitu favorizovaných Rusů, kteří v ní přestříleli soupeře 16:5 a šli také do vedení. Nejprve se v oslabení ocitl v obrovské šanci Demitra, jenže nenašel recept na Bryzgalova. Krátce nato tečoval nešťastně Sekera pokus ruského kapitána Morozova a kotouč skončil nad Halákovým ramenem. Zvýšit mohli Kovalčuk s Malkinem, ovšem neuspěli.

Hned v úvodu třetí třetiny si hákováním pomohl Tjutin a Slováci hráli půl minuty ve čtyřech proti třem, poté dokonce minutu a čtvrt ve dvojnásobné početní výhodě, ale i přes Gáboríkovy velké šance se jim srovnat nepodařilo. Vzápětí mohl na druhé straně zvýšit Morozov, odkrytou branku však z úhlu netrefil.

Slováci se nakonec přece jen dočkali v 50. minutě, kdy dokázal udržet puk Demitra, předložil ho Mariánu Hossovi a ten trefil z kruhu pro vhazování skulinku mezi Bryzgalovovými betony. Vzápětí hráli Rusové přesilovku, ostřelovali v ní Halákovu branku, jenže marně. Sborná se i poté snažila vystupňovat tlak, nadále však narážela na slovenského gólmana. Ani Bryzgalov se ovšem nenechal zahanbit a vyznamenal se proti Gáboríkovi.

V samém závěru základní hrací doby mohli Slováci rozhodnout při šancích Cháry a Marcela i Mariána Hossových, stav 1:1 už se však nezměnil a na řadu přišlo prodloužení. Necelou minutu a půl před vypršením nastavené pětiminutovky vyrazil na ofenzivní výlet zadák Chára, Bryzgalov ovšem nelehkou situaci ustál. I proto musely rozhodnout samostatné nájezdy.

Slováky poslal hned v úvodu do vedení precizně provedenou kličkou Stümpel, v druhé sérii Ovečkin střelou mezi betony vyrovnal. Poté nedal Marián Hossa a Dacjuk mohl rozhodnout, ale nedostal se vůbec k zakončení, takže se pokračovalo dál, ale v obráceném pořadí a vždy už jen po jednom hráči na každé straně. Ovečkin dvakrát neuspěl a až sedmá série přinesla rozuzlení. Malkin nedal, Demitra ano.

ZOH - lední hokej, muži:
Skupina B:
Slovensko - Rusko 2:1 po sam. nájezdech (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 50. Marián Hossa (Demitra, Marcel Hossa), rozhodující samostatný nájezd Demitra - 26. Morozov (Markov, Zinovjev). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), McCreary - Sharrers (oba Kan.), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 17.202.
Slovensko: Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Zedník, Handzuš, Bartečko - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Marián Hossa, Demitra, Marcel Hossa - Radivojevič, Kopecký, Cibák. Trenér: Ján Filc.
Rusko: Bryzgalov - Tjutin, Gončar, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Afinogenov, Malkin, Kovalčuk - Sjomin, Dacjuk, Ovečkin - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Tabulka:
1. Rusko210109:44
2. Česko110003:13
3. Slovensko201013:42
4. Lotyšsko100012:80

Reklama

Související témata: