Hlavní obsah

Finsko - Německo 5:0Finsko porazilo Německo 5:0, Selänne je historickým lídrem

VANCOUVER

Hokejisté Finska s přehledem zvládli i své druhé vystoupení ve skupině C olympijského turnaje ve Vancouveru a porazili Německo vysoko 5:0. Dvě branky dal obránce Kimmo Timonen, Finové skórovali čtyřikrát ze šesti přesilovek. Němci stále čekají na gólovou radost, na olympiádě za 120 odehraných minut ještě neskórovali.

Foto: Scott Audette, Reuters

Kimmo Timonen z Finska a Teemu Selänne (vpravo) se radují z gólu do sítě Německa.

Článek

Jednou asistencí se v čele historického pořadí nejvíce bodujících hráčů na olympijských turnajích osamostatnil veterán Teemu Selänne. Na svých pátých hrách si připsal 37. bod a nechal tak za sebou trojici Vlastimil Bubník (Československo), Valerij Charlamov (Rusko) a Harry Watson (Kanada), na níž se dotáhl v předchozím duelu s Běloruskem.

Finové šli od samého začátku zápasu pozorně za svým cílem. Držením v polovině čtvrté minuty jim navíc pomohl Wolf, který inkasoval dvouminutový trest, ale na lavici hanby si odpykal jen 54 vteřin. Po střele Niskaly propadl brankáři Pätzoldovi puk za záda, zastavil se sice ještě o levou tyč, ale Tuomo Ruutu byl u něj nejrychleji a dorazil ho za čáru.

Na začátku deváté minuty hráli Němci deset vteřin v pěti proti třem, ale nic nevytěžili ani z následné klasické početní výhody, kdy je naopak vystrašil slibnou šancí Kapanen. V závěru první třetiny měli Němci velké šance na zlomení střeleckého prokletí, ale proti brankáři Bäckströmovi neuspěli Müller, Sturm a především v samostatném úniku Klinge.

Také druhé dějství patřilo severskému favoritovi, který dokázal díky dvěma trefám Timonena z 25. a 37. minuty využít další početní výhody. Při gólu na 3:0 se historického milníku dočkal zkušený forvard Selänne, který si připsal finální přihrávku. V čele historického pořadí kanadského bodování na olympijských hrách má 37 bodů za 20 gólů a 17 asistencí.

Ve třetí části Finové kontrolovali zápas a snažili se ušetřit síly pro prestižní duel se Švédy, v němž se rozhodne o přímém postupujícím do čtvrtfinále. Ve 48. minutě se přesto trefil Jarkko Ruutu, který vstřelil první branku Finů v zápase při hře pět na pět. Chvilku nato přidal pátý gól po devíti sekundách přesilovky Pitkänen. V další přesilovce trefil Selänne ještě brankovou konstrukci, skóre se však již nezměnilo.

Finsko - Německo 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 5. T. Ruutu (Niskala, Hagman), 25. Timonen (S. Koivu, Jokinen), 37. Timonen (Salo, Selänne), 48. J. Ruutu (Peltonen, Kapanen), 50. Pitkänen (Hagman). Rozhodčí: Bulanov (Rus.), Watson - Losier (oba Kan.), Heyer (USA). Vyloučení: 3:6. Využití: 4:0. Diváci: 16.662.
Finsko: Bäckström - Kukkonen, Pitkänen, Salo, Timonen, Niskala, Lydman, Lepistö - M. Koivu, T. Ruutu, Filppula - Selänne, S. Koivu, Lehtinen - Hagman, Jokinen, Miettinen - Peltonen, Kapanen, J. Ruutu. Trenér: Jukka Jalonen.
Německo: Pätzold - Ehrhoff, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Schmidt, Bakos - Hecht, M. Goc, Sturm - Wolf, Mulock, Greilinger - Felski, Tripp, Rankel - Klinge, Hospelt, M. Müller. Trenér: Uwe Krupp.

Reklama

Související témata: