Hlavní obsah

Německo - Bělorusko 3:5Bělorusko porazilo Německo 5:3 a čeká ho zápas se Švýcary

Hokejisté Běloruska zdolali na olympijských hrách ve Vancouveru Německo 5:3 a po prvním bodovém zisku na turnaji si zajistili třetí příčku ve skupině C. V kvalifikaci play-off se utkají se Švýcarskem, což je zatím jediná známá dvojice pro vyřazovací část.

Foto: Todd Korol, Reuters

Běloruští hokejisté se radují z vítězství nad Německem.

Článek

Německo dokázalo v závěrečné třetině rychle smazat dvoubrankovou ztrátu, ale v 55. minutě rozhodl v přesilovce Ruslan Salej a výhru Bělorusů ještě pojistil svou druhou trefou v utkání Alexej Kaljužnyj, jenž celkem zaznamenal tři body. Gólem a třemi asistencemi se zaskvěl Sergej Kosticyn, který se s pěti body dostal do čela produktivity turnaje.

Bitvu o to, kdo se vyhne v kvalifikaci play-off soupeřům z elitní světové sedmičky, začali lépe Němci. V šesté minutě šel pykat na trestnou lavici Zacharov a hned po třinácti vteřinách využil přesilovou hru obránce Seidenberg. Nabruslil si na levý kruh na Sturmovu přihrávku a zaznamenal vůbec první trefu Němců na turnaji.

V polovině úvodní třetiny nejdříve nepřekonal Kovala z dorážky Hecht a vzápětí se radovali na druhé straně Bělorusové. Ugarov zblokoval Bakosovu střelu, ujel do sóla a blafákem do bekhendu vyrovnal. Němci mohli o pár vteřin později inkasovat znovu, ale Antoněnkovu střelu zastavila tyč. Potom po Wolfově střele zůstal puk za Kovalem, ale Bělorusové stihli nebezpečí odvrátit.

Na začátku druhé části se po Müllerově akci neprosadil Sturm, pak při Ugarově trestu prověřil gólmana Kovala český rodák Ficenec. V 29. minutě se radovali z vedení Bělorusové, když si Kaljužnyj pohrál s obranou soupeře a nedal šanci ani brankáři San Jose Greissovi. Za vyrovnáním se tlačil v 37. minutě Sturm, ale nedostal se k zakončení.

V závěrečné části nejdříve nevyužili Němci přesilovku a v 49. minutě je podržel Greiss při šanci Ugarova. Za tři minuty už zvýšil na 3:1 Sergej Kosticyn, jenže náskok Bělorusů se rychle rozplynul. Za 31 vteřin skóroval Tripp a za dalších 21 zařídil vyrovnání Goc.

Jenže to nebylo týmu kouče Uweho Kruppa nic platné, protože v 55. minutě se trefil při Sulzerově vyloučení Salej. Výhru ještě pojistil Kaljužnyj. Němci zůstali bez bodu a budou mít pro osmifinálovou část play off druhé nejhorší nasazení po Lotyšsku. Narazí tak na nejhorší tým ze druhých míst.

Německo - Bělorusko 3:5 (1:1, 0:1, 2:3)
Branky a nahrávky: 6. Seidenberg (Sturm, M. Goc), 52. Tripp (Rankel), 53. M. Goc (Hecht) - 11. Ugarov, 29. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Stasenko), 52. S. Kosticyn (Kolcov), 55. Salej (Kaljužnyj, S. Kosticyn), 59. Kaljužnyj (Kolcov, S. Kosticyn). Rozhodčí: Kurmann (Švýc.), McCreary (Kan.) - Blümel (ČR), Heyer (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 16.979.
Německo: Greiss - Ehrhoff, Seidenberg, Ficenec, Sulzer, Holzer, Butenschön, Schmidt, Bakos - Hecht, M. Goc, Sturm - Wolf, Mulock, Greilinger - Felski, Tripp, Rankel - Klinge, Hospelt, M. Müller. Trenér: Uwe Krupp.
Bělorusko: Koval - Salej, Kosťjučenok, Makrickij, Karev, Stasenko, Rjadinskij, Denisov, Kolosov - Kolcov, Kaljužnyj, S. Kosticyn - Kulakov, Meleško, Stas - Ugarov, K. Zacharov, Zadělenov - Michalev, Antoněnko, Děmagin. Trenér: Michail Zacharov.

Reklama

Související témata: