Hlavní obsah

Kanada - USA 3:5Kanada prohrála s Američany a přímo do čtvrtfinále nepostoupí

VANCOUVER

Hokejisté Kanady utrpěli v olympijském turnaji první porážku, když podlehli v posledním utkání skupiny A Spojeným státům americkým 3:5. Američané si zajistili postup do čtvrtfinále. Američané zvítězili na olympijských hrách proti Kanadě poprvé po padesáti letech. K jejich vítězství výrazně pomohl Brian Rafalski, který dva góly vstřelil a jeden přihrál.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Spojených států Brian Rafalski (vlevo), Paul Stastny (uprostřed) a Jamie Langenbrunner se radují z branky do kanadské sítě.

Článek

Úspěch svěřenců kouče Rona Wilsona uchoval naději na přímý postup také českému týmu, který může být stále ještě nejlepším celkem z druhých míst. K tomu potřebují čeští hokejisté výhru Finů v základní hrací době proti Švédsku v posledním utkání skupiny C, nebo naopak málo pravděpodobné vítězství Švédska o sedm a více branek.

Kanada vyhrála první třetinu na střely 19:6, ale prohrála ji na skóre. V prvních vteřinách duelu musel Brodeur v brance Kanady zlikvidovat nebezpečnou dorážku Langenbrunnera, tlak Američanů ale pokračoval a Rafalski s přispěním nechtěné teče Crosbyho dal již po 41 sekundách gól. Nástup do zápasu řízeného výhradně zámořskými sudími jako kdyby byl předznamenáním strhujícího představení, které pak oba týmy nabídly.

Za Kanadu mohli odpovědět Crosby či Getzlaf, obě mužstva měla následně k dispozici i své první početní výhody, ale gólově se prosadil až při rovnovážném počtu hráčů na ledě Staal, jenž pohotově sklepl ze vzduchu Seabrookovo nahození od modré čáry. Javorové listy se však mohly z vyrovnání radovat pouze 22 vteřin, neboť Američanům vrátil vedení opět zadák Rafalski, jemuž sice střela nesedla, ale pravděpodobně i proto překvapila Brodeura.

Vysoké tempo neopadlo ani po přestávce a favorizovaní Kanaďané se brzy dočkali opětovného vyrovnání. V polovině 24. minuty se kolem Millerovy branky šikovně obtočil Toews, kotouč projel pod americkým gólmanem k Heatleymu a ten měl snadnou práci. Třetí gól Američanů měl na holi Parise, ale dočkal se až Drury po závaru ve 37. minutě. Krátce poté mohl v samostatném úniku zvýšit Ryan, ale Brodeur byl proti.

Výběr Spojených států měl díky dohrávané přesilovce z druhého dějství velký tlak i na začátku třetí části, Kanaďané ale přežili bez úhony i při následném vyloučení Crosbyho. Krátce poté však přišel další trest pro domácí, od modré čáry tvrdě vypálil Rafalski a po teči Langenbrunnera, jehož zasáhl puk do brusle, vedli Američané již 4:2. Blízko snížení byl vzápětí Nash, z úhlu ale netrefil prázdnou branku.

Zaskočení Kanaďané se jen těžko vzpamatovávali z těžkého direktu, delší dobu se nemohli nadechnout k očekávanému náporu, ale nastartovala je početní výhoda z končící 55. minuty. Tu dokázal pět vteřin před vypršením Johnsonova trestu využít Crosby a Kanaďané rozpoutali na ledě peklo. Svůj tlak podpořili v poslední minutě ještě odvoláním Brodeura z branky, měli několik šancí vyrovnat, ale jejich snahu utnul gólem na 5:3 Kesler.

ZOH - lední hokej, muži:
Skupina A:
Kanada - USA 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 9. E. Staal (Seabrook, Toews), 24. Heatley (Toews, S. Weber), 57. Crosby (Nash, Keith) - 1. Rafalski (Suter, Langenbrunner), 10. Rafalski, 37. Drury (Ryan, Backes), 48. Langenbrunner (Rafalski, Suter), 60. Kesler (Parise). Rozhodčí: Rooney (USA), Watson - Sharrers (oba Kan.), Nelson (USA). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:1. Diváci: 18 561.
Kanada: Brodeur - S. Niedermayer, S. Weber, Keith, Doughty, Boyle, Pronger, Seabrook - Perry, Getzlaf, E. Staal - Nash, Crosby, M. Richards - Marleau, Thornton, Heatley - Iginla, Toews, Morrow - Bergeron. Trenér: Mike Babcock.
USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Gleason, J. Johnson, Orpik, Whitney - Langenbrunner, Stastny, Parise - Kessel, Pavelski, Malone - Ryan, Kesler, Kane - Brown, Backes, Callahan - Drury. Trenér: Ron Wilson.

Reklama

Související témata: