Hlavní obsah

Kanada proměnila bitvu gigantů v exhibici, Rusy rozdrtila 7:3

Jirka G. NovákSport.cz

Podle prognóz mělo jít o vyrovnanou bitvu dvou hokejových velmocí, předčasné finále turnaje. Jenže ze čtvrtfinálového utkání olympijských her se brzy stala exhibice domácí Kanady, která rozdrtila Rusko vysoko 7:3. Místo očekávaného souboje Crosbyho s Ovečkinem zazářil čtvrtý kanadský útok, jenž se podílel na čtyřech gólech, dvakrát se trefil Cory Perry. Kanada se v semifinále utká s vítězem zápasu Švédsko - Slovensko.

Foto: Hans Deryk, Reuters

Kanadský hokejista Brenden Morrow (vpravo) oslavuje branku do ruské sítě ve čtvrtfinále olympijského turnaje.

Článek

Rusové měli díky přímému postupu do čtvrtfinále na své straně více volna, ale na ledě to vypadalo, že snad ještě spí. Už ve třetí minutě překonal brankáře Nabokova Getzlaf číhající na zadní tyči. Další dva góly následovaly v rozmezí 25 vteřin třinácté minuty a Kanada vedla už 3:0, to byla pro sbornou pořádná noční můra v praxi.

V patnácté minutě sice Luonga překonal ranou z dálky Kalinin, jenže v poslední minutě první třetiny vrátil domácímu týmu tříbrankový náskok Morrow, jenž předvedl zakončení zpoza ruské branky. Takový brankostroj čekal málokdo a to ještě fanoušci ruského týmu netušili, co je čeká v dalších minutách.

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010:Rusko - Kanada

Po třech minutách druhé části Nabokov vyrazil střelu Getzlafa k Perrymu, který zvýšil už na 5:1 a po necelé minutě Toews vyšťoural puk u levého mantinelu, posunul jej na Webera a ten svou dělovkou definitivně vyhnal Nabokova z branky.

Náhradník  Bryzgalov nejprve sledoval snížení v podání Afinogenova, ale brzy také on tahal puk zpoza svých zad.  Staal vybídl ke skórování Perryho, jenž se podruhé v zápase nemýlil. Obrana sborné už byla pro smích nejen kanadskému publiku a tak se beci snažili alespoň vpředu. Gončar v přesilové hře snížil na rozdíl čtyř branek.

Brankář ruské reprezentace Ilja Bryzgalov (vlevo) střídá svého kolegu Jevgenije Nabokova ve čtvrtfinále olympijského turnaje ve Vancouveru.foto: Reuters/Shaun Best

Na začátku třetí třetiny se z ledu těžce zvedal Staal po střetu s Volčenkovem, jinak se ovšem z těžkého k.o. sbírali borci v rudých dresech. Na hokejky se jim vkradla křečovitost, nevycházely jim přihrávky, a navíc jejich snahy brzdila zbytečná vyloučení. Kanada si vychutnala vysoké vítězství a také odplatu za poslední dvě finále mistrovství světa.

Lední hokej, muži - čtvrtfinále:
Rusko - Kanada 3:7 (1:4, 2:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Kalinin (Volčenkov, S. Fjodorov), 25. Afinogenov (Grebeškov), 32. Gončar - 3. Getzlaf (Boyle, Pronger), 13. Boyle (Heatley, Marleau), 13. Nash (Toews, M. Richards), 19. Morrow (Boyle, Keith), 24. Perry (Getzlaf, Keith), 25. Weber (Toews, Iginla), 30. Perry (Getzlaf). Rozhodčí: Vinnerborg (Švéd.), LaRue - Nelson (oba USA), Novák (SR).
Rusko: Nabokov (od 25. Bryzgalov) - Gončar, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, I. Nikulin, A. Markov, Volčenkov, Kalinin - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Afinogenov, Dacjuk, Kovalčuk - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Radulov, S. Fjodorov, Kozlov. Trenér: Vjačeslav Bykov.
Kanada: Luongo - Keith, Doughty, S. Niedermayer, S. Weber, Boyle, Pronger, Seabrook - Iginla, Crosby, E. Staal - Marleau, Thornton, Heatley - M. Richards, Toews, Nash - Perry, Getzlaf, Morrow - Bergeron. Trenér: Mike Babcock.
Výsledky čtvrtfinále turnaje:
USA - Švýcarsko 2:0
Rusko - Kanada 3:7
Finsko - Česko (od 4:00)
Švédsko - Slovensko (od 6:00)
Program semifinále:
Pátek 26. února:
21:00USA - Finsko/Česko
Sobota 27. února:
03:30Kanada - Švédsko/Slovensko

Reklama

Související témata: