Hlavní obsah

Mužská štafeta získala na olympiádě nečekaný bronz

WHISTLER

Čeští lyžaři Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a finišman Martin Koukal obsadili ve středeční olympijské štafetě na 4x10 kilometrů třetí místo a po 22 letech získali stejně jako na hrách v Calgary bronzové medaile. Vyhráli Švédové díky finišmanovi Marcusi Hellnerovi, druzí skončili díky drtivému nástupu Pettera Northuga Norové. Koukala od něj na cílové čáře dělila necelá vteřina.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Složení české štafety (zleva) Martin Koukal, Martin Jakš, Jiří Magál a Lukáš Bauer vybojovala v olympijském závodě bronzové medaile.

Článek
Fotogalerie

"Pro mě je to určitě největší úspěch. Už jich pár mám, ale ještě nikdy jsem nebrečel jako malý kluk," vyznal se v cíli Bauer, který na druhém úseku zazářil a smazal téměř půlminutové manko na čelo závodu. "Je to o celém týmu, teď jsme největší překvapení," radoval se Bauer. "Dobrý, ne? Výborný," vykřikoval nadšeně trenér reprezentace Miroslav Petrásek. "Jsou to mé nejšťastnější chvíle v životě. Čekal jsem na úspěch kolik roků a tohle to všechno předčilo. Teď už si lyžování můžu užívat," říkal dojatý Jiří Magál.

Češi mohli myslet i na vyšší stupínek, ještě tři kilometry před cílem jel Koukal společně se Švédem Hellnerem a Francouzem Jonnierem společně na špici. Pak ale s francouzským závodníkem nezachytili Hellnerův ostrý nástup a těsně před stadionem dvojici po nevídané stíhací jízdě dojel Nor Northug, který před posledním úsekem na vedoucí trio ztrácel zdánlivě propastných 36 sekund.

Ve finiši si vítěz sobotního skiatlonu Hellner se švédskou vlajkou nad hlavou a s patnáctivteřinovým náskokem dojel v klidu pro vítězství a Seveřané na olympiádě triumfovali poprvé právě od Calgary. Za Hellnerem zuřil boj o druhé místo, v němž dominoval Northug o necelou vteřinu před Koukalem. Nevděčné čtvrté místo zbylo na vyčerpaného Jonniera, který dojel o čtyři sekundy za Koukalem.

Mužská štafeta se ve Vancouveru postarala v pořadí o čtvrtou medaili pro Českou republiku. Celkově jich má česká výprava na svém kontě již pět. Tři vybojovala Martina Sáblíková (dvě zlaté a jednu bronzovou) a bronz získal Lukáš Bauer.

Zklamání z Liberce je zapomenuto

Lyžařům se oproti minulým velkým akcím příliš nevěřilo, ale kvarteto Jakš, Bauer, Magál a Koukal nechalo zapomenout na zklamání z loňského mistrovství světa v Liberci, kde dojelo hluboko v poli poražených. Na minulé olympiádě skončili Češi devátí, přestože se také až do poslední předávky drželi kolem medailových stupňů, i vinou administrativní chyby, kdy manažer Květoslav Žalčík na závěrečný úsek napsal chybně Dušana Kožíška místo Milana Šperla.

Středeční štafeta se jela přesně podle českých not. Jakš, který loni vyhořel v Liberci, nyní na prvním úseku dlouho držel krok s vedoucí skupinou, i když Bauera vyslal na trať s půlminutovým mankem na čelo. "Od poloviny druhého kola jsem to hodně kousal, bylo to dost na morálku. Naštěstí jsem to dovezl aspoň v tomu druhém balíku," vyprávěl Jakš. "Nebylo to úplně ono, ale zůstali jsme v kontaktu," dodal.

Bronzový medailista ze závodu na 15 kilometrů volnou technikou však exceloval, v druhém okruhu dojel vedoucí čtyři závodníky a nakonec s Francouzem Vittozem a Švédem Olssonem vytvořili v čele kompaktní trojblok.

Na třetím úseku splnil svoji roli Magál, když se na čelních pozicích držel těsně za Manificatem z Francie a Švédem Södergrenem, a po deseti kilometrech toto trio svým finišmanům přivezlo výrazný náskok 36 vteřin na pronásledovatele z norského, finského a německého týmu. "Magál byl nejdůležitější článek, zajel nejlepší závod nejen téhle sezóny," sklonil svému kolegovi poklonu Bauer. "Když jsme viděli, jak to Magi (Magál) drží, tak jsme začali věřit v medaili," dodal Jakš.

"Nepotkal jsem se letos s formou, protrápil jsem si kontrolák i skiatlon. Přestalo mě to bavit, po včerejším kontrolním závou s Milanem Šperlem o místo ve štafetě mi Milan ujel, pak se mi podařilo ho předjter. Vyjel jsem si místo a dneska se mi všechno mnohonásobě vrátila," popisoval Magál.

Drtivý finiš Northuga 

Z druhé skupiny dokázal odskočit pouze Northug, který se nakonec vklínil do česko-švédsko-francouzského vlaku, a přestože měl velké manko, zachránil pro norskou lyžařskou velmoc alespoň stříbro. Češi nakonec měli radost i z třetího místa.

Bauer k olympijskému stříbru z Turína z klasické patnáctky a bronzu z volné patnáctky ve Vancouveru přidal svůj třetí olympijský cenný kov, Magál a Jakš mají první medaili. Stejně jako Koukal, který ale v roce 2003 na MS ve Val di Fiemme triumfoval v závodě na 50 kilometrů a o dva roky později na MS v Oberstdorfu získal bronz ve sprintu dvojic s Dušanem Kožíškem.

Český kvartet navázal na silnou generaci z osmdesátých let, kdy Ladislav Švanda, Pavel Benc, Radim Nyč a Václav Korunka dovezli bronz z OH 1988 v Calgary a o rok později byli opět třetí na MS ve Falunu, kde Bence v sestavě vystřídal Martin Petrásek.

Korunka dnes zažil sladké déja vu, protože ve Vancouveru je v trenérském štábu české reprezentace. "Je to fantastický úspěch. O medailích předem nerad mluvím, ale teď je to super. Všichni kluci zajeli skvěle, dojde mi až později, co dokázali," prohlásil Korunka.

ZOH - běh na lyžích
Muži - štafeta 4x10 km:
1. Švédsko (Richardsson, Olsson, Södergren, Hellner) 1:45:05,4 hod., 2. Norsko (Johnsrud, Hjelmeset, Berger, Northug) -15,9, 3. Česko (Jakš, Bauer, Magál, Koukal) -16,5, 4. Francie -20,9, 5. Finsko -24,9, 6. Německo -44,0, 7. Kanada -1:57,8, 8. Rusko -1:59,3, 9. Itálie -2:11,2, 10. Švýcarsko -2:51,8.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články