Hlavní obsah

USA - Švýcarsko 2:0Tým USA se trápil se Švýcary, ale po výhře 2:0 je v semifinále

Hokejisté Spojených států amerických se po vítězství nad Švýcarskem 2:0 stali prvními semifinalisty olympijského turnaje ve Vancouveru. Obě branky vstřelil v třetí třetině útočník Zach Parise. Soupeř USA v boji o finále vzejde ze zápasu hokejistů Česka a Finska, který začne ve 4:00 SEČ.

Foto: Shaun Best, Reuters

Hokejisté Spojených států amerických se radují z branky ve čtvrtfinále olympijského turnaje proti Švýcarsku.

Článek

Úvodní třetina se hrála pod taktovkou favorizovaných Američanů. Ti ji sice vyhráli na střely zcela jednoznačně 18:4, jenže recept na překonání brankáře Hillera se jim najít nepodařilo. Paradoxně při oslabení během vyloučení Callahana mohli jít Američané v deváté minutě do vedení, ale Hiller v souboji s Parisem napravil svou předchozí chybu v rozehrávce.

V dalších šancích poté neuspěli Brown, s bekhendovým zakončením Kane a krátce před přestávkou opětovně ani Parise, a tak Švýcaři přečkali třetinu bez úhony. A stejně se jim vedlo také v druhém dějství, kdy na Millera v brance zámořského výběru vyslali znovu pouhé čtyři rány, zatímco Hiller jich pochytal 14.

Největší možnost Švýcarů měl v polovině utkání Sprunger, ale Miller byl pozorný a u tyče včas zakročil. V poslední vteřině vystřelil z úhlu Kesler, po Hillerově chybě skončil puk kuriózně v síti, ale podle videorozhodčího padl gól až těsně po vypršení hrací doby.

Na začátku třetí části už se však favorit dočkal. V končící 42. minutě musel na trestnou lavici švýcarský zadák Furrer a za pouhých 12 vteřin protrhl svou střeleckou smůlu v soubojích s Hillerem tečí Parise. Vzápětí mohl zvýšit Kesler, naopak na druhé straně kluziště orazítkoval Jeannin tyčku.

Když už Američané dopravili kotouč podruhé do sítě, jásali předčasně, neboť sudí viděl v prostoru před brankovištěm Keslerův faul. V 47. minutě trefil aktivní Parise tyč, poté neuspěl ve velké šanci Pavelski, rozhodnout se tak muselo v samém závěru. Necelé dvě minuty před vypršením základní hrací doby sáhli Švýcaři k oddechovému času a následně i ke hře bez brankáře, ale jejich odvahu potrestal svým druhým gólem Parise.

ZOH - lední hokej, muži:
Čtvrtfinále:
USA - Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 43. Parise (Rafalski, Stastny), 60. Parise. Rozhodčí: Devorski (Kan.), Ország (SR) - Heyer (USA), Winnekens (Něm.). Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 17.536.
USA: Miller - Suter, Rafalski, E. Johnson, Gleason, Whitney, J. Johnson, Orpik, Whitney - Parise, Stastny, Langenbrunner - Kessel, Pavelski, Malone - Brown, Kesler, Kane - Drury, Backes, Callahan - Ryan. Trenér: Ron Wilson.
Švýcarsko: Hiller - Weber, Streit, Furrer, Diaz, Blindenbacher, Sbisa, Seger, von Gunten - Paterlini, Plüss, Rüthemann - Wick, Jeannin, Lemm - Déruns, Ambühl, Monnet - Domenichelli, Sannitz, Sprunger. Trenér: Ralph Krueger.

Reklama

Související témata: