Hlavní obsah

Slovensko vyřadilo Švédy a postoupilo do semifinále olympiády

Jirka G. NovákSport.cz

Hokejisté Švédska neobhájí zlaté olympijské medaile z Turína. Ve čtvrtfinále turnaje ve Vancouveru prohráli se Slovenskem 3:4. Slováci vedli dvakrát o dvě branky, vítězný gól zajišťující jejich vůbec první účast v semifinále ZOH vstřelil v 50. minutě Tomáš Kopecký. Tři branky zařídili Marián Hossa a Demitra, v boji o medaile je teď čeká domácí Kanada.

Foto: Hans Deryk , Reuters

Slovenský útočník Andrej Sekera se raduje ze vstřeleného gólu Švédům.

Článek

Úvod zápasu vyšel lépe Slovensku. Lundqvist musel zasahovat proti Gáboríkovi, Šatan zase z velkého úhlu nepřehodil beton švédského gólmana. Pak se až k brance prokličkoval Marián Hossa, Lundqvist vyrazil jeho pokus betonem. Začali o sobě dávat vědět i Švédové - Daniel Sedin ve skvělé pozici netrefil přihrávku bratra Henrika, střelu Bäckströma srazil jeden z obránců.

Hokej on-line na Sport.cz:
ZOH 2010:Švédsko - Slovensko

Skóre ale přece jen otevřeli Slováci. V 28. minutě využil přesilovou hru pohotovu ranou Gáborík a za dalších 37 vteřin dokonce vedli už o dvě branky. Po pravé straně ujel Zedník a naservíroval před branku puk Sekerovi, jenž se nemýlil. Stejně rychle ale o vedení přišli. Nejprve Hörnqvist využil přihrávku Forsberga od zadního mantinelu a rovněž za 37 vteřin si Jurčina srazil do vlastní branky nahození Zetterberga.

Švéd Henrik Tallinder (vpravo) se poroučí na střídačku po tvrdém zásahu Slováka Zdena Cháry. foto: Reuters/Shaun Best

Slováci se ale nevzdali a do vedení je dostala další využitá přesilovka. Demitra napřáhl v levém kruhu a Lundqvist letící puk neviděl přes Handzuše s Öhlundem, kteří mu clonili ve výhledu.

Další slovenský úder následoval po nevydařeném útoku švédských hráčů. Demitra sebral volný puk, ujel po pravé straně a přihrál Hossovi. Jeho střelu ještě Lundqvist stačil vyrazit, na Kopekého dorážku však nestačil. Švédové odpověděli za 38 vteřin. Alfredsson dostal přihrávku před branku a ranou pod horní tyčku nedal Halákovi šanci.

Tři korunky se vrhly do závěrečného náporu, ale Halák Slováky několikrát podržel. Minutu před koncem Švédové odvolali brankáře, ale v samotném závěru Halák ještě zlikvidoval střelu Lidströma.

ZOH 2010, lední hokej - čtvrtfinále:
Švédsko - Slovensko 3:4 (0:0, 2:3,
Branky a nahrávky: 34. Hörnqvist (Forsberg), 35. Zetterberg, 50. Alfredsson (Bäckström, Eriksson) - 28. Gáborík (Marián Hossa, Demitra), 29. Sekera (Zedník, Pálffy), 40. Demitra (Chára, Marián Hossa), 50. Kopecký (Marián Hossa, Demitra). Rozhodčí: Rönn (Fin.), McCreary - Morin (oba Kan.), Feola (USA).
Švédsko: Lundqvist - Öhlund, Enström, Kronwall, Lidström, Tallinder, Magnus Johansson, Oduya, Murray - Weinhandl, H. Sedin, D. Sedin - Hörnqvist, Zetterberg, Forsberg - Alfredsson, Bäckström, Eriksson - Franzén, Pahlsson. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Slovensko:  Halák - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Sekera - Marián Hossa, Demitra, Kopecký - Pálffy, Stümpel, Gáborík - Zedník, Šatan, Handzuš - Radivojevič, Marcel Hossa, Cibák. Trenér: Ján Filc.
Výsledky čtvrtfinále ZOH 2010:
USA - Švýcarsko 2:0
Rusko - Kanada 3:7
Finsko - Česko 2:0
Švédsko - Slovensko 3:4
Program semifinále:
Pátek 26. února:
21:00USA - Finsko
Sobota 27. února:
03:30Kanada - Slovensko

Reklama

Související témata: