Hlavní obsah

Šárka Záhrobská získala ve slalomu bronzovou medaili

WHISTLER

Bronzovou medaili vybojovala v olympijském slalomu ve Whistleru česká lyžařka Šárka Záhrobská. Po prvním kole figurovala na druhé příčce, ve druhém si sice mírně pohoršila, ale vysněný bronz získala. Zlato získala Němka Maria Rieschová, stříbro Rakušanka Schildová. "Podmínky nebyly vůbec dobré, jsem hrozně šťastná," oddechla si v husté chumelenici po závodu Záhrobská.

Foto: ČTK/AP

Šárka Záhrobská v cíli druhého kola olympijského slalomu

Článek

Záhrobská získala pro Českou republiku ve Vancouveru šestou medaili po třech cenných kovech rychlobruslařky Martiny Sáblíkové a dvou úspěších běžců na lyžích. České sjezdové lyžování se z olympijské medaile raduje po 26 letech, neboť naposledy získala bronz ve sjezdu v Sarajevu Olga Charvátová-Křížová. Češi přivezou z Vancouveru minimálně šest medailí, čímž vyrovnají rekordní bilanci na zimních hrách právě z roku 1984.

Už první kolo vyšlo Záhrobské, která díky losu vyrazila na trať jako vůbec první, výborně. Předvedla klidnou jízdu bez rizika, ale plynulou a velmi rychlou. "Vršek se mi povedl super, byl tam šmrnc a jsem spokojená. Dole jsem udělala pár chyb, šlo to malinko pouštět víc," hodnotila první kolo Záhrobská. "Maria jela spodek výborně, nicméně druhé místo je výborná pozice do druhého kola," prohlásila trojnásobná medailistka z mistrovství světa, která na vedoucí Němku Rieschovou ztrácela 40 setin sekundy.

Na třetím místě figurovala po polovině závodu Rakušanka Marlies Schildová s mankem 25 setin na českou medailovou naději. Naopak potřetí na olympiádě vypadla ze závodu Lindsey Vonnová z USA, jež startovala se zlomeným malíčkem, který měla zpevněný dlahou. Zranění si přivodila při pádu v prvním kole obřího slalomu, cíl neviděla ani v kombinačním slalomu. Z her, před nimiž si poranila holeň, si tak odveze zlato ve sjezdu a bronz v super-G.

Ve druhém kole bylo nejdůležitější vypořádat se s tratí, která byla hodně rozbitá, navíc hustě sněžilo, závodnice v horní části trápila i mlha a v závěru hrozil i déšť. "Záleželo na tom, kdo se nejlépe trefí do rozbité trati," věděla své Záhrobská.

V čele se po druhém kole dlouho držela zkušená Rakušanka Görglová, která po prvním kole figurovala až na 22. místě. Vydělala však na tom, že startovala poměrně záhy, kdy trať ještě nebyla tak rozbitá. Podmínky se totiž neustále zhoršovaly...

Francouzska Aubertová se s nimi přesto vyrovnala a šla do vedení, jenže Švédka Pietiläová - Holmnerová byla ještě rychlejší. Boj o nejcennější kovy se však teprve rozehrával, protože nejlepší závodnice teprve na trať vyrážely. Rakušanka Schildová startující jako třetí od konce byla rychlejší a ujala se vedení

Jen na chvíli. Záhrobská sice jela i druhé kolo velmi  dobře, ale na Schvildovou nestačila. Bronz však měla jistý! Zkušená Němka Maria Rieschová nakonec zamíchala pořadím na stupních vítězek. I ve druhém kole byla suverénkou, takže po superkombinaci získala druhou zlatou medaili. Schildová skončila nakonec druhá, Záhrobská třetí.

"Byl to boj odshora až dolů, trať už nebyla tak příjemná jako v prvním kole. Nedalo se jet opatrněji, útočila jsem na medaili. Musela jsem riskovat, z toho vypynulo pár zaškobrtnutí. Ale teď už o tom nepřemýšlím, mám medaili, mám bronz a jdu si to užívat," jásala česká závodnice.

Úřadující mistryně světa Rieschová nedala nikomu šanci a třetím výkonem kola udržela vedení o 43 setin. Záhrobská zajela sedmý čas a na zlato ztratila sekundu a setinu. Od stříbra ji dělilo 58 setin.

Druhá česká slalomářka Petra Zakouřilová projela v prvním kole jen několik branek a vypadla.

<tbody><tr class="invert"><td>ZOH - sjezdové lyžování: </td></tr><tr class="highlight"><td>Ženy - slalom: </td></tr><tr><td>1. M. Rieschová (Něm.) 1:42,89 (50,75+52,14), 2. Schildová (Rak.) 1:43,32 (51,40+51,92), 3. <strong><em>Záhrobská</em></strong> (ČR) 1:43,90 (51,15+52,75), 4. Holmerová-Pietilaeová (Švéd.) 1:44,22 (51,64+52,58), 5. Aubertová (Fr.) 1:44,46 (51,68+52,78), 6. Poutiainenová (Fin.) 1:44,93 (51,67+53,26), 7. Görglová (Rak.) 1:44,97 (53,01+51,96), 8. Giusová (It.) 1:45,01 (51,71+53,30), 9. Mazeová (Slovin.) 1:45,09 (52,28+52,81), 10. Zuzulová (SR) 1:45,14 (52,11+53,03), ...<strong><em>Zakouřilová</em></strong> (ČR) nedokončila 1. kolo. </td></tr></tbody>

Reklama