Hlavní obsah

Nadal popáté ovládl French Open a bude znovu světovou jedničkou

Tenista Rafael Nadal vyhrál popáté za posledních šest let grandslamové Roland Garros. Španěl v neděli na pařížské antuce ve finále porazil Švéda Robina Söderlinga 6:4, 6:2, 6:4 a v pondělí se stane novou světovou jedničkou. Stejně jako v roce 2008 neztratil antukový fenomén v průběhu turnaje ani jeden set. Více titulů než Nadal získal v Paříži pouze legendární Švéd Björn Borg, držitel šesti pohárů.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Rafael Nadal pózuje s trofejí pro vítěze French Open.

Článek

Nadal předtím v Paříži triumfoval v letech 2005-2008 a dohromady má na kontě sedm grandslamových titulů. V roce 2008 vyhrál také ve Wimbledonu a loni ovládl Australian Open.

Nadalovi se před zaplněným hledištěm podařila odveta za loňský rok, kdy právě se Söderlingem prohrál v osmifinále a pařížský titul pak získal Roger Federer. Söderling  ani na druhý pokus ve finále Roland Garros neuspěl. Loni podlehl v rozhodujícím duelu Federerovi, jemuž letos vrátil porážku ve čtvrtfinále.

Zpočátku finálového utkání se zdálo, že by mohla na Nadala platit Söderlingova razantní hra. Ve čtvrtém gamu měl Švéd brejkbol, ale pokus o vítězný bekhend skončil v autu. Nadal, fanoušek Realu Madrid, odpověděl fotbalovým nedáš-dostaneš a vzápětí prorazil soupeřův servis.

Spontánní reakce Rafela Nadala v průběhu finále French Open proti Robinu Söderlingovi.foto: Reuters/Thierry Roge

Čtyřiadvacetiletý Nadal se za základní čarou famózně bránil. Žádný míč pro něj nebyl ztracený a přeliftované míče dopadaly jeden za druhým na půlku Söderlinga tak dlouho, dokud ten nezkazil. Vítězných míčů dokázal semifinálový přemožitel Tomáše Berdycha dát málo.

Za pětapadesát minut vyhrál Nadal první set, což je pro něj vždy velká vzpruha. Na grandslamech totiž před finále vyhrál 94 zápasů, pokud získal první set. Prohrál pouze jediný.

I nadále fungovala fyzicky náročná Nadalova "zeď" a od druhé části Španěl diktoval tempo výměn. Nadějnou pozici měl Söderling na začátku druhé sady, kdy si vypracoval čtyři brejkboly. Diváci volali "Robin, Robin", ale marně. Nadal nekapituloval, ani když byl zády k síti, a odvrátil jeden z brejkbolů již z téměř ztracené pozice. Celkem v utkání Nadal odvrátil osm možností soupeře na zisk jeho podání.

Robin Söderling si otírá tvář v průběhu finále French Open proti Rafaelu Nadalovi.foto: Reuters/Thierry Roge

Od stavu 1:2 ve druhém setu získal Nadal sedm her v řadě a bylo o vítězi rozhodnuto. Švéd ztrácel morálku, kupil chyby (celkem jich udělal 45, zatímco Nadal 16) a neměl síly na odpor. Před poslední hrou oběhla hlediště mexická vlna a Nadal si musel počkat na podání, ale pak po dvou hodinách a osmnácti minutách využil první mečbol.

Míč ze strany Söderlinga skončil v síti a Nadal po svém zvyku upustil raketu, zakřičel štěstím a lehl si na záda. Diváci mu tleskali vstoje a dojatý rodák z Mallorky na lavičce slzel štěstím.

Nadal zůstane letos na antuce neporažen. Získal navíc "antukový Grand Slam". Vyhrál 22 zápasů za sebou a před Roland Garros triumfoval na antukových turnajích série Masters v Monte Carlu, Římě a Madridu.

FRENCH OPEN 2010
Muži, dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Söderling (5-Švéd.) 6:4, 6:2, 6:4.
Junioři, dvouhra - finále:
Velotti (Arg.) - Collarini (USA) 6:4, 7:5.
Čtyřhra - finále: Beretta, Quiroz (7-Peru/Ekv.) - Arguello, Velotti (Arg.) 6:3, 6:2.
Juniorky, dvouhra - finále:
Svitolinová (Ukr.) - Džabeurová (Tun.) 6:2, 7:5.
Čtyřhra - finále: Babosová, Stephensová (5-Maď./USA) - Vecinová, Florová (Šp.) 6:2, 6:3.

Reklama