Hlavní obsah

Berdych nedokázal vzít Nadalovi servis a prohrál finále Wimbledonu ve třech setech

LONDÝN

Tenista Tomáš Berdych svou první šanci na zisk grandslamového titulu nevyužil. V nedělním finále Wimbledonu český hráč podlehl za dvě hodiny a dvanáct minut Rafaelu Nadalovi po setech 3:6, 5:7 a 4:6. Španělský hráč navázal na svůj triumf z All England Clubu z roku 2008 a potvrdil svou pozici světové jedničky, Berdych se vyšvihne v žebříčku na osmou pozici.

Foto: Toby Melville, Reuters

Tomáš Berdych ve finále Wimbledonu

Článek
Fotogalerie

"Rafa v posledních měsících dokazuje, že je opravdový šampión. Dnes si rozhodně zaloužil vyhrát, na kurtu ukázal neobyčejnou sílu," ocenil Berdych po skončení finálového zápasu výkon svého soupeře, jemuž nedokázal vzít v průběhu finále podání.

Až do sedmé hry prvního setu si oba soupeři drželi servis, Berdychovi ale postupně sláblo první podání a Nadal drobného nedostatku soupeře okamžitě využil ve svůj prospěch a brejk vzápětí potvrdil. A hned v další hře český tenista opět neudržel servis a favorizovaný Španěl slavil za 34 minut zisk první sady.

Hned na úvod druhé sady měl Berdych při Nadalově podání třikrát možnost brejku, španělský tenista ale i přes velké problémy s přesností podání dokázal hru zachránit. V dalším průběhu setu usilovali oba hráči o získání náskoku marně. Až ve dvanácté hře za stavu 5:6 z pohledu českého hráče Berdych třemi nevynucenými chybami v řadě nabídl soupeři rozhodující brejk, který Nadal bez skrupulí zužitkoval a potvrdil vítězství ve druhém setu.

Rafael Nadal při finále Wimbledonu s Tomášem Berdychem.foto: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Podobný průběh nabídla i třetí sada. Za stavu 5:4 pro Nadala servívoval Berdych a španělský hráč dokázal otočit vývoj gamu ve svůj prospěch. O výsledku utkání rozhodl při své výhodě křižným prohozem a poté padl s vítězným gestem na wimbledonskou trávu.

Český tenis čeká na grandslamového vítěze dvouhry 12 let. Naposledy dokázal Petr Korda v roce 1998 vyhrát Australian Open. Ve Wimbledonu byl Berdych prvním českým finalistou po 23 letech, Ivan Lendl tehdy na titul nedosáhl. Jedinými českými rodáky, kteří v All England Clubu vyhráli, byli Jan Kodeš v roce 1973 a Jaroslav Drobný v roce 1954 pod vlajkou Egypta.

Berdychův životní duel si kromě rodičů českého tenisty a přítelkyně Lucie Šafářové nenechala ujít ani řada známých tváří. V hledišti centrkurtu v All Englands Clubu nechyběl wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš, trojnásobný olympijský šampión Jan Železný, hokejová star Jaromír Jágr, ale třeba také kytarista Rolling Stones Ron Wood.

WIMBLEDON 2010
Muži, dvouhra - finále:
Nadal (2-Šp.) - Berdych (12-ČR) 6:3, 7:5, 6:4.
Esa: 5:13. Dvojchyby: 3:0. Vítězné míče: 29:27. Využité brejkboly: 4/6 - 0/4. Nevynucené chyby: 21:17. Celkem získané míče: 93:78. Čas: 2:13 hod.

Reklama