Hlavní obsah

Berdych neměl svůj den. Češi hrají v semifinále Davis Cupu se Srbskem 1:1

BĚLEHRAD

Čeští tenisté hrají po pátečních dvouhrách semifinále Davis Cupu se Srbskem nerozhodně 1:1. Úvodní duel vyhrál v Bělehradu ve čtyřech setech Radek Štěpánek nad Viktorem Troickým 4:6, 6:2, 6:4 a 6:4. Troický nahradil srbskou jedničku Novaka Djokoviče, toho vyřadily žaludeční potíže. Druhý český bod mohl přidat Tomáš Berdych, ale nestačil na Janka Tipsareviče a podlehl mu 5:7, 2:6, 6:2 a 6:7.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych

Článek

Štěpánek měl s Troickým před daviscupovým utkáním bilanci 3:2, poslední dvě utkání na americké Tour ale prohrál, aniž by získal set. Ani v pátek nezačal český hráč utkání nejlépe, Troicki poměrně snadno prorazil hned jeho první podání. Naopak Troicki byl na podání bezchybný prakticky v celém průběhu prvního setu. Ačkoliv se Štěpánek v této herní činnosti zlepšil, sadu už nezachránil a prohrál 4:6.

Viktor Troicki v zápase s Radkem Štěpánkem.foto: Reuters/Marko Djurica

Druhý set se vyvíjel podle zcela opačného scénáře. Český hráč držel své podání, ve druhé hře dokázal konečně prolomit také servis soupeře a ujal se vedení 3:0. V osmé hře za stavu 5:2 pak Štěpánek opět sebral Troickému podání a bylo vyrovnáno.

Třetí set byl velmi vyrovnaný, oproti druhé sadě se Troicki zvedl a vyrovnal hru. Domácí hráč nezvládl závěr sady, podával za stavu 4:5 a podepsala se na něm nervozita. Odešlo mu první podání a zkušený Štěpánek své šance beze zbytku využil.

Ve čtvrtém setu nejdříve chyboval Štěpánek, když v páté hře ztratil podání. Naštěstí se rychle oklepal a dokázal okamžitě odpovědět. Hned v následující hře prorazil Troického servis, přestože Srb vedl už 30:0. Pak se opakovala situace ze třetí sady, kdy Troicki opět podával za stavu 4:5 a opět neudržel nervy na uzdě. Štěpánek se šance nezalekl a rozhodl.

Druhý dárek nepřišel

"Je to dárek pro Tomáše," řekl Štěpánek na adresu parťáka, který v pátek slavil pětadvacáté narozeniny. Ten pak ale další dárek nepřidal...

Berdych se v prvním setu rval s Tipsarevičem hodinu a tři minuty. Agresivní a emocemi nabitý Srb se ukazoval v dobrém světle a dělal sedmému hráči světa velké potíže. Když mu vzal v páté hře podání, Berdych ještě dokázal odpovědět, ale na druhou ztrátu servisu již nezareagoval.

Začátek druhé sady Berdych zaspal, prohrával už 0:40, ale ztrátu odvrátil. Jenže to ho nenakoplo a Tipsarevič měl stále navrch. Dobře podával, útočil na síti, byl důraznější a odvážnější. Nebylo divu, že získal i druhý set a českému tenistovi teklo před startem třetího setu hodně do bot. I proto se vydal do šaten, kde ho doprovodili i členové týmu.

Vrátil se jiný Berdych, který najednou bodoval v důležitých momentech a soupeře konečně přehrával. Dvakrát získal Srbovo podání, nakonec i celý set a zdálo se, že by mohl zahájit velký obrat. Tomu nasvědčoval i start čtvrtého setu, v němž se Berdych ujal vedení 3:1. Jenže radost nevydržela dlouho, vzápětí o výhodu přišel a bylo srovnáno. Oba hráči se pak tahali až do zkrácené hry, v níž měl navrch Tipsarevič.

Francouzům chybí jedna výhra

Pouze jediné vítězství schází francouzským tenistům k postupu do finále Davis Cupu. V pátek zvládli obě dvouhry proti Argentině a v sobotní čtyřhře zkusí proměnit první mečbol.

Do vedení poslal domácí Michael Llodra. Přemožitel Tomáše Berdycha z prvního kola US Open porazil ve čtyřech setech Juana Monaka. Ve druhém utkání si stejným poměrem setů 3:1 poradil patnáctý hráč světa Gael Monfils s Davidem Nalbandianem.

Do čtyřhry kapitán Francouzů Guy Forget nominoval Llodru a Arnauda Clementa, vykřesat naději pro Argentinu se budou pokoušet Horacio Zeballos s Eduardem Schwankem.

Davis Cup, semifinále:
Srbsko - Česko 1:1 po druhé dvouhře
Troicki - Štěpánek 1:3 (6:4, 2:6, 4:6, 4:6)
Esa: 20:8. Dvojchyby: 3:0. Nevynucené chyby: 50:36. Vítězné údery: 52:43. Využité brejkboly: 2 z 9 - 5 ze 7. Celkem získané míče: 103:117. Čas: 2:59 hod.
Tipsarevič - Berdych 3:1 (7:5, 6:2, 2:6, 7:6)
Esa: 9:17. Dvojchyby: 3:4. Nevynucené chyby: 41:58. Vítězné údery: 49:54. Využité brejkboly: 5 z 16 - 4 z 11. Celkem získané míče: 133:127. Čas: 3:38 hod.
Francie - Argentina 2:0 po druhé dvouhře
Llodra - Monaco 7:5, 4:6, 7:5, 6:3, Monfils - Nalbandian 6:4, 2:6, 6:4, 6:3.

Reklama