Hlavní obsah

Štěpánek prohrál ve třech setech, do finále Davis Cupu jdou Srbové

PRAHA

Čeští tenisté nezopakují loňskou účast ve finále Davisova poháru. Po sobotní čtyřhře sice vedli v Bělehradu nad Srbskem 2:1, jenže závěrečné nedělní dvouhry Tomáš Berdych i Radek Štěpánek nezvládli. Berdych nejprve prohrál s Novakem Djokovičem a poté neuspěl ani Štěpánek v souboji s Tipsarevičem. Srbové si zahrají finále poprvé v historii, jejich soupeřem bude Francie.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Radek Štěpánek v utkání s Tipsarevičem ze Srbska

Článek

V první nedělní dvouhře si oba hráči v prvním setu drželi podání až do šesté hry, kdy podával Djokovič. Po několika pokažených míčích prohrával 30:40 a brejku chtěl čelit hrou na jistotu. Berdych ale nechtěl nechat nic náhodě a parádním forhendem zahrál přesně do rohu vítězný míček. Pak už neměl problémy získat první sadu pro sebe.

Za stavu 3:2 pro Djokoviče ve druhém setu se srbský tenista pokusil doběhnout smeč, ale špatně došlápl, v pádu se přetočil, a dopadl na zem. Chvíli zůstal ležet a fanoušci v hale trnuli strachem. Djokovič se nechal ošetřit, na lavičce ledoval místo pod pravým kolenem a vrátil se do hry.

Brzy už běhal po kurtu bez vážnějších problémů, zatímco Berdych začal kazit i zdánlivě jednoduché voleje na síti. Jeden takový se mu nepovedl i v osmé hře a ztratil svoje podání a krátce poté i celý druhý set. Český tenista přidal v dalším dějství i řadu nevynucených chyb od základní čáry a Djokovič lehce získal i třetí set v poměru 6:2.

Djokovič byl jasně lepším hráčem i ve čtvrtém setu. Vycházely mu i předtím obtížné returny, hrál sebejistě, a téměř nekazil. Zato Berdych neustále kupil jednu chybu za druhou, nedokázal zahrát ani poměrně jednoduché údery. Za stavu 4:4 uhrál při svém podání jen dva míče a Djokovič získal brejk, který vzápětí suverénně potvrdil vítězstvím v celém zápase.

Novak Djokovič si ošetřuje nohu v zápase s Berdychemfoto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Petr Sznapka

Šance na finále měl v závěrečné dvouhře udržet Radek Štěpánek, který za poslední dobu odehrál jen několik zápasů. Náhradníka Troického sice v pátek udolal, ale proti Tipsarevičovi se ani nestačil pořádně rozkoukat a neuhrál v prvním setu jediný game. Domácí borec jej smetl 6:0 za pouhých 24 minut!

První získanou hru mohl český reprezentant slavit až téměř po hodině hry, ovšem ve druhém setu byl mnohem zarputilejším soupeřem. Opět sice ztratil podání, ale brzy se mu ztrátu podařilo napravit a druhá sada dospěla až do tiebreaku. V něm měl Štěpánek dokonce na raketě setbol, nakonec byl ale úspěšnější Tipsarevič.

Ve třetím setu prohrával Štěpánek už 0:4 a srbští fanoušci začali pomalu oslavovat finále proti Francii. To ale neznali buldočí zarputilost českého tenisty, který dokázal vyhrát tři hry za sebou. Tipsarevič začal trochu zápasit s nervozitou, ale podání už si poté vzít nenechal a nakonec proměnil třetí mečbol v pořadí.

Davis Cup 2010, semifinále:
Bělehrad: Srbsko vs. Česko 3:2
Novak Djokovič - Tomáš Berdych 4:6, 6:3, 6:2, 6:4on-line
Janko Tipsarevič - Radek Štěpánek 6:0, 7:6 (8:6), 6:4on-line

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík