Hlavní obsah

Srbští tenisté poprvé v historii vyhráli Davisův pohár

Srbští tenisté poprvé v historii získali Davisův pohár. O jejich výhře 3:2 ve finále s Francií rozhodl Viktor Troicki, který v závěrečné dvouhře v Bělehradu porazil Michaela Llodru 6:2, 6:2 a 6:3. Hrdinou finále a celé cesty Srbů za "salátovou mísou" byl Novak Djokovič, který v sezoně neprohrál ani jednu dvouhru.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Radost srbských tenistů po historickém okamžiku. Poprvé vyhráli Davisův pohár.

Článek

"Tohle je historický moment. Je to největší vítězství nás hráčů, celého týmu, celého národa. Je to opravdu neuvěřitelné. Dokázali jsme to!" zářil Djokovič, který jako proti českým tenistům v semifinále na lavičce neúnavně povzbuzoval Troického.

Srbové dokázali finále otočit, protože po vyrovnaných pátečních dvouhrách prohráli sobotní čtyřhru, přestože v ní vedli 2:0 na sety, a Francie získala náskok 2:1 na zápasy.

Srbský tým pár minut po výhře. foto: Reuters/Ivan Milutinovic

O vyrovnání se dnes postaral třiadvacetiletý Djokovič, který za dvě a čtvrt hodiny porazil Gaela Monfilse bez problémů suverénně 6:2, 6:2 a 6:4. "Vzhledem k tomu, pod jakým jsem byl tlakem, tak jsem hrál neskutečně," řekl Djokovič.

Do rozhodující dvouhry nastoupili Troicki s Llodrou. Domácí hráč k vítězství došel¨rovněž za dvě a čtvrt hodiny a zaváhal jen dvakrát. Poprvé když v druhé sadě prohrával 0:2 na gamy a pak v třetím setu, kdy po ztrátě podání dovolil soupeři snížit na 4:3.

Je to neuvěřitelné, křičel Troicki

Troicki po mečbolu roztrhal tričko, v kterém hrál. "Je to neuvěřitelné! Nevím, co mám říci, co mám dělat. Je to nejkrásnější moment mého života," křičel Troicki do mikrofonu na dvorci. Hráči pak splnili slib a na počest výhry si oholili hlavy.

"Zklamání z prohry je velké, ale nesmíme zapomenout Gaelovi a Michaelovi poděkovat," řekl francouzský kapitán Guy Forget. "Ráno jsem věděl, že salátová mísa je blízko a zároveň daleko. A bohužel platilo to druhé," sklopil Forget oči.

Chorvat Niki Pilič se v kariéře radoval z pátého daviscupového triumfu. Jako kapitán dovedl k titulu třikrát Němce (1988, 1989, 1993), jednou Chorvaty (2005) a u srbského týmu působil jako poradce, jelikož Djokovič vyrůstal v jeho mnichovské akademii.

Finále tenisového Davisova poháru v Bělehradu
Srbsko - Francie 3:2
Nedělní zápasy
Djokovič - Monfils 6:2, 6:2, 6:4, Troicki - Llodra 6:2, 6:2, 6:3.
Počet vítězství v DC (od založení soutěže roku 1900)
32 - USA, 28 - Austrálie, 9 - Francie a Velká Británie, 7 - Švédsko, 4 - Španělsko, 3 - Německo (včetně NSR), 2 - Rusko, 1 - JAR, Itálie, Československo, Chorvatsko, Srbsko.

Reklama

Související témata: