Hlavní obsah

Krasobruslař Verner se nebál změn a znovu začíná sbírat tituly

Český krasobruslař Tomáš Verner v létě změnil téměř všechno, co se dalo, ale radikální řez se mu zatím vyplácí. Po životním triumfu na Grand Prix v Moskvě si čtyřiadvacetiletý rodák z Písku srovnal v rámci domácího šampionátu účty s Michalem Březinou a na víkendovém mistrovství České republiky, Polska a Slovenska v Žilině mu vrátil loňskou porážku.

Foto: David Gray, Reuters

Krasobruslař Tomáš Verner.

Článek

Verner vybojoval už svůj sedmý český titul. "Loni jsme ho neprohrál s Michalem Březinou, ale sám se sebou. Boj s nemocí byl velmi vyčerpávající. Vzal jsem si zpátky jen to, co si myslím, že mi patřilo a co jsem schopen ještě pár let obhájit," řekl ČTK Verner po sobotním závodě.

Brněnský krasobruslař mu však v uplynulé sezoně dal tvrdě pocítit, že Verner na české scéně už není sám. "Z Michala se vyklubal bruslař světového kalibru. Ale já se ještě neházím do starého železa. Jako žokej Váňa se nevzdávám a nenechám to těm mladším jen tak," usmál se Verner.

Na Vernera v Žilině neútočili jen soupeři, ale také arktická zima. Promrzlá aréna limitovala výkony všech aktérů, Vernera nevyjímaje. Staronový šampión volnou jízdu označil za lepší průměr.

Začátky byly krušné

"Měl jsem pár zaváhání u výjezdu u skoků, tohle by se nemělo stávat. Letos to nebylo tím, že bych neměl fyzickou kondici, tu mám. Možná to bylo zimou a tím, že jsem měl na sobě troje spodní prádlo, a to není pohodlné. Ta teplota se prostě nepovedla," uvedl Verner.

Mistr Evropy z roku 2008 se po neúspěšné minulé sezóně v létě odhodlal k několika zásadním změnám, které mu však zatím přinášejí užitek. Verner si nemůže vynachválit spolupráci s kanadským trenérem Bobem Emersonem. "Jsem sám překvapený z toho, jak mi nový trenér a podmínky v Kanadě svědčí," pochvaloval si Verner.

Hlavně začátky prý ale byly krušné. "První dva týdny jsem si myslel, že mě Kanaďané chtějí zabít. Tréninkové dávky byly náročné, jenom jsem bruslil a spal, nedělal jsem nic jiného. Teď už zapojuju i trénink na suchu a pomalu si na ten kanadský trénink zvykám. Zatím to ale funguje a mám z toho radost," poznamenal Verner.

Potřebuje získat stabilitu ve skocích

Zámořský dril se mu vrací v úspěších na ledě. Před měsícem vyhrál poprvé v kariéře závod Grand Prix v Moskvě. "Jsem připravený lépe než kdy jindy. Zatím jsem v dobré formě, ale dá se ještě zlepšit. Nemám teď ani tolik problémy s technickými věcmi, potřebuju vypilovat jízdy, abych byl stabilní ve skocích," plánoval Verner.

Po propadáku na olympiádě ve Vancouveru chce nyní Verner uspět na obou velkých šampionátech. Jako první přijde za měsíc na řadu mistrovství Evropy v Bernu. "Svět je pak až v březnu v Tokiu, a to je dost dlouhá doba, abych natrénoval ještě pár věcí, kterými bych mohl překvapit," dodal Verner.

Reklama