Hlavní obsah

Zničí Wozniackou milióny za novou raketu? Změna se nevyplácí, varují experti

PRAHA

Na listopadové exhibici v Bělorusku proti Viktorii Azarenkové si toho všimli jen pozorní fanoušci, teď už ale není žádným tajemstvím, že světová tenisová jednička Caroline Wozniacká poprvé v kariéře změnila raketu. Dánská tenistka opustila firmu Babolat, s níž dobyla světový trůn a novou sezónu začne s rámem Yonex VCore 100S. Odborníci však varují, že výměna rakety z čistě komerčních důvodů se nemusí vyplatit.

Foto: Reuters

Caroline Wozniacká se oficiálně představila s novou raketou na exhibici v Thajsku.

Článek

„Viděli jste to? Caroline změnila raketu,“ divili se na různých tenisových fórech fanoušci po běloruské exhibici, kde Wozniacká nastoupila s černou raketou bez jakékoliv viditelné značky. Obdélníkový tvar rámu ale prozradil, že s největší pravděpodobností půjde o Yonex, což potvrdila i novoroční exhibice v Thajsku proti Kim Clijstersové, kde už se dvacetiletá hráčka oficiálně představila s novou raketou. Rám je vyveden červenobílých barvách, což má připomínat národní vlajky Dánska, Polska (vlast rodičů) a Japonska (sídlo Yonexu).

Wozniacká, která si v zimě zahrála i za extraligový Prostějiov, je po Marii Šarapovové druhou bývalou nebo současnou jedničkou, která sáhla po výměně rakety. Ruska vyměnila po dlouhých letech rám Prince za Head loni na jaře.

Caroline Wozniacká a Viktoria Azarenková se objímají s běloruským prezidentem Lukašenkem po exhibičním zápase. Wozniacká hrála ještě s čenou raketou bez označení, ale tvar rámu prozrazoval, že používá Yonex, což prozrazuje i zelené zakončení rukojeti.foto: Reuters

Vzhledem k jinému tvaru rámu pro Wozniackou rozhodně nejde jen o kosmetickou změnu. „Prvním krokem pro ni bude zvyknout si na nový tvar rámu. Firma se jí ale bude snažit udělat raketu co nejvíce podobnou té bývalé. Určitě se budou snažit co nejvíce napodobit rukojeť, jakou měla dříve u Babolatu. Přizpůsobí také váhu, pružnost, vyvážení či šířku rámu tomu, s čím hrála předtím,“ řekl serveru Tennis.com raketový poradce Bruce Levine.

Blake: Nikdy není raketa stejná

Jenže mnozí špičkoví hráči si na nové vybavení jen těžko zvykali, i když byla raketa prakticky totožná s předchozí. „Nikdy jsem si nemyslel, že jsem vybíravý na rakety. Pak jsem si ale prošel situací, kdy jsem se snažil najít nějakou podobnou té mojí a nikdo nebyl schopen mi ji vyrobit,“ řekl například Američan James Blake, který „přesedlal“ po dlouhých letech od Dunlop 300G k raketě Prince, aby se pak vrátil k původnímu vybavení.

„Mě to hodně šokovalo. Téměř pokaždé, když hráči změní takhle raketu kvůli penězům, je to chyba. Dostala se s Babolatem na první místo, tak proč to proboha mění,“ nechápe Woody Schneider, majitel specializovaného obchodu Grand Central Racquet v New Yorku.

Wozniacká je nejvýše postaveným tenisovým profesionálem, který změnil raketu od roku 2009, kdy vyměnil Novak Djokovič Wilson za Head coby světová trojka. Srbský bouřlivák však nové raketě přivykal dlouho a dočasný pokles výkonosti experti přičítali právě výměně osvědčeného vybavení.

Caroline Wozniacká se před startem Hong Kong Tennis Classic usmívala. Jak si povede na prvním turnaji s novou raketou?foto: Reuters

„Hráčům to prostě nadělá zmatek v hlavě. Pamatujete, jak se Djokovič po každém špatném míčku díval na svoji novou raketu? To bylo hrozné. Tenisty ale nijak nelituju. Spíš ty firmy, které s nimi podepsaly smlouvy za velké peníze,“ pokračoval Schneider.

Příjmy Wozniacké rapidně rostou

Yonexu se podařilo podpisem Wozniacké získat další mimořádně fotogenickou ženu do své stáje, kde už je nyní například Ana Ivanovičová či Maria Kirilenková. Wozniacká tak vyplňuje vzniklou mezeru poté, co kariéru ukončila další Ruska Jelena Dementěvová.

„Podle mě ale jediní, kdo opravdu pomáhají prodeji raket, jsou Federer a Nadal. Ještě se mi v mém obchodě nestalo, aby přišel zákazník a řekl mi, že chce raketu, s níž hraje Wozniacká. Zákazníci se stotožňují téměř jedině s Rafou a Rogerem,“ dodal Shneider.

Kolik vydělá Wozniacká přestupem k Yonexu, oficiálně není známo, ale určitě nepůjde o malou částku. Jen za loňský rok, kdy se teprve dostávala na vrchol žebříčku, si podle Sports Businees Journal přišla na sponzorských smlouvách na devět miliónů dolarů.

Reklama

Související témata: