Hlavní obsah

Erbanová ulétla na pětistovce celé Evropě

COLLALBO

Fantastický úvod mistrovství Evropy v rychlobruslařském víceboji zažila trojice českých reprezentantek v sobotu po poledni na otevřeném oválu v italském Collalbu. Osmnáctiletá Karolína Erbanová obhájila loňské prvenství na nejkratší trati 500 m a tentokrát pod zamračenou oblohou zajela rekord dráhy 39:29 sekundy.

Foto: Karel Felt, Právo

Rychlobruslařka Karolína Erbanová po vítězství v závodu na 500 metrů na ME ve víceboji v italském Collalbu.

Článek

„Takový čas jsem nečekala,“ přiznala po květinovém ceremoniálu, kdy na ní stříbrná Holanďanka Marrit Leenstraová a bronzová Ruska Jekatěrina Lobyševová musely počkat. „Chtěla jsem se svléknout z té gumy, tedy z kombinézy. Ještě jsme si stihly říct pár slov s Martinou a už jsem běžela,“ říkala s lehce provinilým úsměvem.

V poslední rozjížďce svoji soupeřku, velkou favoritku na vítězství Holanďanku Diane Valkenburgovou na této trati, zničila hned na první stovce. „To nečekala, pak nevěděla, jak jet,“ zhodnotil situaci trenér Petr Novák. Jako první vyrazila na trať Kateřina Novotná a zajela solidní čas 42:27 sekund.

„Pro mne je pětistovka nejhorší. Navíc jsem musela dát na startu pozor, kam pokládám brusli, protože dráha byla hodně špinavá. Uvidíme, co bude dál, ale jsem ráda, že mám první trať za sebou. Teď už by to mělo být jen lepší a lepší,“ přiznala Kateřina Novotná.

Hned po ní vyrazila obhájkyně titulu Martina Sáblíková a jela neskutečně. Když prolétla cílem, zastavila se časomíra na 40:31 sekundách. Zůstala za ní i největší soupeřka Ireene Wüstová z Holandska. „To byl skvělý čas. O sekundu lepší, než jaký bych považoval za dobrý na úvod. Martina má po pětistovce zanedbatelnou ztrátu. Lepší start do šampionátu jsme si přát nemohli,“ liboval si Petr Novák.

Rusům zhasla naděje na solidní výsledek Jekatěriny Šichovové, která v zatáčce upadla.

ME v rychlobruslařském víceboji v Collalbu (Itálie):
Ženy:
500 m: 1. Erbanová (ČR) 39,29, 2. Leenstraová (Niz.) 39,98, 3. Lobyševová (Rus.) 40,13, ...5. Sáblíková 40,31, 20. Novotná (obě ČR) 42,27.

Reklama