Hlavní obsah

Berdych se chvilku trápil, ale pak za nadšení své "Army" Itala smetl

MELBOURNE

Tenista Tomáš Berdych zvládl v úvodu Australian Open roli favorita a po vítězství 6:4, 6:0, 6:2 nad neznámým Italem Markem Crugnolou postoupil do druhého kola. Uspěla i Sandra Záhlavová, jež v českém duelu prvního kola porazila krajanku Renatu Voráčovou 6:3 a 6:1. Z prvního grandslamu sezóny vypadli v Melbourne Jan Hájek, Zuzana Ondrášková a Lucie Hradecká.

Foto: Andrew Brownbill, ČTK/AP

Tomáš Berdych oslavuje po vítězství nad Italem Crugnolou postup do 2. kola Australian Open.

Článek

Šestý hráč světa Berdych měl s tenistou, jenž je v žebříčku o 231 míst níž, mírné potíže pouze v úvodním setu. Pětadvacetiletý Čech nechal italského účastníka kvalifikace srovnat ze stavu 4:2 na 4:4, pak však získal čtrnáct z následujících šestnácti gamů. Duel trval jen 99 minut.

"Samozřejmě, vždycky je dobré takhle začít, mít povedený začátek bez komplikací. Je třeba se soustředit od prvního do posledního míče," řekl Berdych na tiskové konferenci. "Takový zápas může být dlouhý, může se znenadání otočit, a proto je nutné jít míč po míči, vytvářet na soupeře tlak a postoupit," uvedl.

Český hráč postoupil i k nadšení "Berdych Army", svého tradičního australského fanklubu. "Je skvělé, že tam jsou a mám takovou podporu daleko od domova. Patří k tomuhle turnaji v Melbourne a myslím, že je mám rád," usmál se Berdych.

Berdychovým soupeřem ve 2. kole, v kterém loni prohrál s Jevgenijem Koroljovem z Kazachstánu, bude Němec Philipp Kohlschreiber, jenž v pěti setech vyřadil krajana Tobiase Kamkeho. Berdych má s o dva roky starším Kohlschreiberem aktivní zápasovou bilanci 4:1, poslední duel v roce 2009 v Montrealu však prohrál.

Záhlavovou čeká Venus Williamsová

Záhlavová v Melbourne zopakovala postup do druhého kola z loňska. "Že je na druhé straně sítě krajanka, jsem nijak zvlášť nevnímala, národnost soupeře pro mě není rozhodující. S Renatou už jsme ale několik zápasů odehrály, naposledy jsem s ní prohrála v Itálii, i proto mě dnešní výhra těší," řekla Záhlavová, jež se ve druhém kole utká poprvé v kariéře s bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou z USA.

Hradecká zápas prohrála hlavou 

Hradecká podlehla Italce Albertě Briantiové 4:6 a 5:7, i když měla v každém setu nadějnou pozici. V první sadě vedla 4:2, ve druhé podávala za stavu 5:4. "Jednoznačně jsem si zápas prohrála hlavou. Nevyužila jsem řadu důležitých míčů, k tomu přišly zbytečné chyby. Byla jsem nervózní už dva dny před zápasem, těžko říct proč," řekla Hradecká, jež stejně jako Voráčová vyřazení oplakala.

Hájek neměl šanci, ale hru si užil 

Tenista Jan Hájek uhrál v prvním kole jen pět her s favorizovaným Američanem Andym Roddickem. Přes hladkou prohru s osmým nasazeným hráčem si český daviscupový reprezentant zápas užil, protože byl rád, že po prosincovém zranění achilovky vůbec do Melbourne odletěl a hrál.

"Tohle je vlastně moje vítězství, neboť jsem si koncem minulého roku přivodil těžké zranění. A že jsem vůbec dnes mohl s Roddickem hrát, to je pro mě cennější než konečný výsledek. Zápas jsem si užil," uvedl.

Sedmadvacetiletý Hájek si v listopadu poranil v přípravě achilovku a kvůli zánětu mu hrozilo, že začátek sezóny nestihne. Vynechal turnaj v Brisbane a nakonec mohl do Austrálie zamířit až na první grandslam sezóny. "Léčba naštěstí probíhala rychleji, než byly původní předpoklady, a proto jsem se rozhodl do Austrálie odletět."

S Roddickem na kurtu vydržel hodinu a čtyřicet minut. "Noha mě teď vůbec nebolí a to je právě to moje malé vítězství," řekl Hájek, manžel bývalé šestnácté hráčky světa Daniely Bedáňové. V Austrálii trénoval skoro dva týdny. "A bral jsem proto tenhle zápas jako ostrý test. Úplně fit jsem sice nebyl, ale hrál jsem naplno," dodal.

Cestou domů se ještě Hájek příští týden zastaví v Singapuru, kde bude hrát challenger s dotací padesát tisíc dolarů. "Takže zbytečná cesta to určitě nebude," řekl Hájek, že nelituje daleké cesty k protinožcům kvůli jednomu zápasu.

Jan Hájek podlehl v úvodním kole Australian Open turnajové osmičce Andymu Roddickovi.foto: Reuters/Petar Kujundzic

Češi na Australian Open
Muži, dvouhra - 1.kolo:
Roddick (8-USA) - Hájek (ČR) 6:1, 6:2, 6:2, Berdych (6-ČR) - Crugnola (It.) 6:4, 6:0, 6:2
Ženy, dvouhra - 1.kolo:
Záhlavová - Voráčová (obě ČR) 6:3, 6:1, Briantiová (It.) - Hradecká (ČR) 6:4, 7:5, Dokicová (Austr.) - Ondrášková (ČR) 6:3, 6:2

Reklama

Související témata: