Hlavní obsah

Berdych nedal Gasquetovi šanci a je v osmifinále, Záhlavová-Strýcová končí

Tomáš Berdych neztratil ve třetím kole Australian Open s Francouzem Richardem Gasquetem ani jeden set. Do osmifinále šestý nasazený postoupil po výsledku 6:2, 7:6 a 6:2. Na turnaji naopak končí Barbora Záhlavová-Strýcová, která nestačila na Číňanku Li Na. Česká hráčka prohrála po setech 2:6 a 1:6.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Tomáš Berdych oslavuje vítězství na Australian Open.

Článek

Příštím soupeřem loňského finalisty Wimbledonu Berdycha bude devátý nasazený Fernando Verdasco ze Španělska, který porazil Japonce Kei Nišikoriho 6:2, 6:4 a 6:3. Berdych má s Verdaskem aktivní bilanci šesti výher a čtyř pořážek. V posledním duelu v Monte Carlo však zvítězil Španěl. Proti sobě budou hrát v noci ze soboty na neděli středoevropského času.

Pětadvacetiletý Berdych postoupil do osmifinále v Melbourne již počtvrté v kariéře. Stejně se mu dařilo rovněž v letech 2007, 2008 a 2009, ale dále nikdy neprošel. Dvakrát ho v cestě do čtvrtfinále zastavil švýcarský fenomén Roger Federer.

Do zápasu s Gasquetem nevstoupil Berdych dobře a hned si prohrál podání. Rychle se ale oklepal a brzy získal nad Gasquetem převahu ve výměnách i na výsledkové tabuli. Nejvyrovnanější druhý set získal český hráč v tie-breaku 7:3.

"I když jsem prohrál hned první podání, tak jsem cítil, že přesto zápas zvládnu," řekl Berdych na tiskové konferenci po utkání. "Pak už jsem mu nedal šanci, aby mě dostal pod tlak. V tom větru to nebylo jednoduché a musel jsem hrát trpělivě a opatrně a čekat na své šance, které jsem dokázal využít," pochvaloval si pětadvacetiletý hráč.

Berdych si v utkání pomohl 39 vítěznými údery a udělal pouze 17 nevynucených chyb. Zápas netrval ani dvě a půl hodiny. "Jsem teď v jiné pozici než dříve, ale začínám si zvykat, že se na mě chce každý vytáhnout a užívám si to," řekl Berdych. "Na druhou stranu je pořád dost věcí, které musím ve své hře nadále zlepšovat," dodal.

I Záhlavová-Strýcová si prohrála na začátku utkání servis, ale dokázala soupeřce oplatit stejnou mincí. Víckrát už ale brejk nezískala a na přesnou hru Li Na nenašla recept.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 24 milionů dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Berdych (6-ČR) - Gasquet (33-Fr.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:2.
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Li Na (9-Čína)- Záhlavová-Strýcová (ČR) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - 2. kolo:
Benešová, Záhlavová-Strýcová (6-ČR) - Dekmeijereová, Moritaová (Lot./Jap.) 6:3, 6:2, Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) - Krajicková, Kvitová (Niz./ČR) 6:0, 6:4, Blacková, Rodionovová (5-Zimb./Austr.) - Cirsteaová, Šafářová (Rum./ČR) 6:4, 7:5.

Reklama