Hlavní obsah

Krasobruslař Březina je na ME druhý po krátkém programu

Krasobruslař Michal Březina je na mistrovství Evropy druhý po krátkém programu, v němž nestačil jen na Francouze Florenta Amodia. Další český reprezentant Tomáš Verner dnes po pokaženém trojitém axelu skončil pátý, ale před sobotními volnými jízdami má minimální ztrátu na stupně vítězů.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Krasobruslař Michal Březina během krátkého programu na mistrovství Evropy v Bernu.

Článek

Březina, jenž kvůli operaci třísel přišel o polovinu sezóny, se v Bernu předvedl ve formě, která ho loni katapultovala do světové špičky. "Šel jsem na led s tím, že si zajedu tréninkovou jízdu, protože tak jako loni jsem nic neočekával," řekl novinářům Březina. V jízdě za doprovodu japonských bubnů oslnil hned úvodním vysokým trojitým axelem a s podobnou lehkostí zvládl všechny ostatní skoky.

Na třítýdenní přípravě v Oberstdorfu sice trénoval krátký program se čtverným skokem, ale nakonec padlo rozhodnutí, že bude lepší jet na jistotu. "Nastoupit s čistou a jistou jízdou, kterou rozhodčí mohou ocenit plusovými body, když se mi ty skoky povedou. Dali jsme tam všechny skoky, se kterými nemám problém a na kterých vydělám v plusové známce, a musím říct, že se to tady povedlo," radoval se spokojený Březina.

Dvacetiletý krasobruslař tak poprvé v kariéře získal na seniorském šampionátu malou medaili za dílčí úspěch v jedné z částí soutěže a může bojovat o evropský titul, který z Čechů naposledy vybojoval před třemi lety Verner. Musel by však smazat ztrátu téměř dvou bodů na brazilského rodáka ve francouzských barvách Amodia. Ten ve dvaceti letech debutuje na evropském šampionátu, ale potvrdil pozici účastníka prosincového finále Grand Prix a díky osobnímu rekordu se dostal do vedení.

Naplnit se stále může sen o dvou českých krasobruslařích na stupních vítězů. Čtyřiadvacetiletý Verner totiž sice v krátkém programu spadl při trojitém axelu, ale díky vůbec nejvyšším známkám za programové komponenty se udržel v kontaktu s nejlepšími. Jen díky povedeným kombinacím čtverného a trojitého toeloopu jsou před ním Rus Artur Gačinskij a Belgičan Kevin van der Perren, na které ztrácí necelý bod.

Krasobruslař Tomáš Verner během krátkého programu na mistrovství Evropy ve švýcarském Bernu.foto: Reuters/Michael Buholzer

"To neznamená nic," komentoval minimální odstup Verner. Velmi ale litoval pádu při axelu. "Jsem z toho hrozně zklamaný. Už když jsem dopadal, tak jsem věděl, že jsem ten skok přetočil. Už dneska ráno na tréninku jsem byl zmrzlej a nedařil se mi," dodal a přiznal, že ranní pocity trochu narušily jeho pohodu i program. "Ten měl být usměvavej, lehkej, mělo to být pohodové. A nebylo. Trošku tragédie," řekl Verner.

Prý mu také mírně "svazovala" nohy důležitost závodu. ME totiž bere vážněji než seriál Grand Prix, ve kterém se v této sezóně probojoval do finále. "Je to pro mě trochu jiný závod. Grand Prix jsem jel bez očekávání, ani jsem neměl cíl dostat se do finále, jenom předvést, co ve mně je, co jsem natrénoval. Sem jsem přijel něco získat," prohlásil exmistr Evropy.

Krátký program se vůbec nevydařil obhájci bronzové medaile Brianu Joubertovi, který startoval jako první z favoritů. Francouzský krasobruslař zaváhal už v úvodní kombinaci se čtverným toeloopem a při trojitém lutzu byl pak úplně z osy, takže následoval nevyhnutelný pád. Majitel devíti evropských medailí je tak průběžně až sedmý a hrozí mu, že poprvé od roku 2002 odjede z kontinentálního šampionátu bez cenného kovu.

Savchenková se Szolkowým se počtvrté stali mistry Evropy

Němci Aliona Savchenková a Robin Szolkowy počtvrté získali evropský titul v kategorii sportovních dvojic. Na šampionátu v Bernu porazili o 2,59 bodu loňské šampiony Juko Kavagutiovou a Alexandera Smirnova z Ruska, třetí skončili další Rusové Věra Bazarovová a Jurij Larionov. Čeští krasobruslaři Klára Kadlecová a Petr Bidař obsadili sedmou příčku.

Mladý pár se tak hned při své premiéře na velké seniorské akci prosadil do elitní evropské desítky. Jediné vážnější chyby se Češi dopustili v samotném závěru volné jízdy, kdy partnerka, která je v patnácti letech vůbec nejmladší účastnicí šampionátu, upadla při odhozeném trojitém lutzu.

Ziskem 91,49 bodu si výrazně vylepšili osobní rekord ve volné jízdě a celkovou známkou 139,94 posunuli své maximum o více než 22 bodů. Oproti krátkému programu poskočili o jedno místo vzhůru před Brity Stacey Kempovou a Davida Kinga.

Savchenková a Szolkowy se dopustili šokující chyby při sólové piruetě, kterou partnerka hned na začátku pokazila. V zářivém kostýmu na motivy filmu Růžový panter pak jen sledovala, jak se Szolkowy otáčí. Místo plánovaného trojitého salchowu navíc zařadili jen dvojitý a museli čekat, jak si povedou jejich největší soupeři.

Kavagutiová se Smirnovem startovali až na závěr programu a za klavírního doprovodu Claudea Debussyho předvedli čistou jízdu, v níž se z taktických důvodů nepokusili o čtverný odhozený salchow. Volnou jízdu těsně vyhráli, ale nepodařilo se jim smazat manko z krátkého programu. Po roce tak opustili evropský trůn, na který se vrátili šampioni z let 2007 až 2009.

Bazarovová s Larionovem předvedli na hudbu z filmu Muž se železnou maskou bezchybný výkon. Zaujali nejen jistými skoky, ale také originálními nástupy do zvedaných figur a sestupy z nich. Ve volné jízdě si vytvořili nový osobní rekord a po loňském pátém místě se radují z první velké seniorské medaile.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Bernu:
Muži - po krátkém programu: 1. Amodio (Fr.) 78,11 b., 2. Březina (ČR) 76,13, 3. Gačinskij (Rus.) 73,76, 4. Van der Perren (Belg.) 73,61, 5. Verner (ČR) 72,91, 6. Contesti (It.) 72,78.
Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 206,20, 2. Kavagutiová, Smirnov 203,61, 3. Bazarovová, Larionov 188,24, 4. Gerboldtová, Enbert (všichni Rus.) 169,95, 5. Bertonová, Hotárek (It.) 164,83, 6. Hauschová, Wende (Něm.) 149,97, 7. Kadlecová, Bidař (ČR) 139,94.

Reklama

Související témata: